annonse
annonse
annonse

test: Panasonic Lumix G9

Januar 2018Panasonic Lumix G9

Superb spegelreflexdödare

Här är en av de mest lyckade kamerorna vi har testat. En perfekt allroundkamera för erfarna fotografer.

Plus
Fantastiskt användarvänlig ergonomi. Blixtsnabb respons och bildhastighet, snygg sökare och en bildkvalitet som flyttar gränserna ytterligare.
Minus
Bildbrus och dynamik ligger lite efter de allra bästa.

Vanligtvis måste man välja. Man kan inte få allt på en gång. En kamera som ska vara blixtrande snabb och ha hög bildhastighet kan inte ha extrem upplösning. En kamera som ska vara byggd som proffskamera kan inte vara liten och lätt – och en kamera som ska vara lika bra på stillbilder och video är ofta bara bäst i den ena disciplinen.

Få lyckas lika väl att uppfylla alla önskemål som Panasonic Lumix G9. En kamera med extrem bildhastighet och upplösning, som är liten och lätt, vädertätad och byggd i metall, med raffinerade egenskaper och prestanda för både stillbilder och video.

Jag vågar påstå att detta inte bara är Panasonics bästa kamera, utan en av de allra bästa systemkamerorna för entusiastiska fotografer med höga krav på skärpa, bildhastighet, bildkvalitet och användarvänlighet.

Lumix G9 ser ut lite som Nikon D500 – det är en komplimang – och är precis som D500 en av de mest tillfredsställande kameror jag har använt.

(Foto: Tillverkare)

 

Det är en kamera för nästan alla behov. Sport, bröllop, landskap, djurliv, resor eller allmän hobbyfotografering. G9 kan allt. Dessutom filmar den video av hög kvalitet i 4K-upplösning, och har alla funktioner man förväntar sig av en proffskamera. Plus lite till.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

En av de mest praktiska funktionerna är en inbyggd femaxlars bildstabilisator. Den arbetar tillsammans med en optisk stabilisator i objektivet och ger upp till 6,5-stegs kompensation. Bäst i klassen.

Man kan hämta stillbilder från 6K-video med 30 fps inspelningskvalitet, vilket ger 18-megapixelbilder. Eller 4K-stillbilder med hela 60 fps (8,3 Mp-bilder). Den filmar äkta 4K/60p-video, har en bildhastighet med full 20 Mp-upplösning på 20 bilder/s – samt Panasonics blixtsnabba och exakta Depth From Defocus – DFD-fokus.

Det finns naturligtvis mycket mer. Som en stor elektronisk sökare som inte får blackout när man tar bildserier, två minneskortplatser, USB-laddning, vridbar pekskärm och en statusskärm på toppen.

Detta är funktioner som man hittar hos en del konkurrenter också, till exempel Olympus OM-D E-M1 II, Nikon D500 och Fujifilm X-T2.

80 Mp högupplösta bilder

I likhet med Olympus-kameran kan G9 ta bilder i ett extra högupplöst läge, vilket ger 80 megapixlar. Principen är densamma i båda kamerorna. Man sätter den på ett stativ, aktiverar ”högupplöst” i menyn och tar bilden. Eller rättare sagt: kameran gör flera exponeringar och flyttar bildsensorn mellan varje bild. Exponeringarna sätts sedan ihop av kameran till en 80 MP-bild.

Eftersom det tar ett par sekunder bör både kameran och motivet vara stilla, annars blir bilderna suddiga.

Videofunktionerna är inte lika avancerade som i Lumix GH5, men i praktiken är den en professionell videokamera. Som dessutom kan ta stillbilder.

Gedigen och förtroendeingivande konstruktion, med gott om plats för händerna, ett stort grepp och en tjusig sökare.

 

4K- och 6K-upplösning

Man kan filma i 4K-format, med upp till 150 Mbit/s och 60p, vilket ger oerhört rena bildfiler praktiskt taget helt utan irriterande rolling shutter-effekt. 4K-feeden kan också användas för att hämta ut 8 Mp-stillbilder ur en 60 fps-bildström. Det går också att hämta ut 18 Mp-stillbilder från en 6K-videoström med 30 fps.

Med den elektroniska slutaren klarar kameran att ta 20 bilder per sekund med full 20 Mp-upplösning och autofokus hela vägen.

4K-inspelningarna lagras på SD-kort i 8 bitar och 4:2:0 internt (10 bit/4:2:2 i GH5). Båda kortplatserna klarar UHS-II-kort, som är nödvändigt för att tackla den stora dataströmmen från 4K-video och bildserier med 20, 30 eller 60 bilder/s.

Vertikalgreppet utökar batterikapaciteten från de ursprungliga 400 bilderna per laddning.

 

Suveränt användarvänlig

DFD-fokusen har 225 fokuspunkter och är den bästa vi har provat i någon Panasonic-kamera, och tillsammans med nya Leica GD Elmarit 200 mm/f2,8 är detta ett mycket kompetent kit. För action, djurliv och sport.

Det låsbara programhjulet är placerat till vänster om den stora sökaren. Som tack vare 3,7 Mp-upplösning och kraftig förstoring är bland de bästa vi har sett. Den har knappt synlig blackout i bildserier, så man kan alltid följa motivet i sökaren.

Under det nämnda programhjulet sitter ett hjul för seriefoto och självutlösare, till höger om sökaren finns en bakgrundsbelyst statusskärm, två inställningshjul och knappar för vitbalans, ljuskänslighet (ISO), exponeringskompensation, video samt strömbrytaren. Smart placerad runt avtryckaren. Precis som hos Pentax och Nikon.

Den vridbara pekskärmen kan användas både för att bläddra i menyerna och att välja fokuspunkt och exponering. En rad programmerbara knappar till höger om skärmen, ännu en inställningsratt och en snabbknapp för fokusval, ger fotografen stora möjligheter. Flera av knapparna är programmerbara – även flera av dem som visas på skärmen – och kameran har en otroligt praktisk styrpinne som man väljer fokuspunkter med.

G9 har ett par knappar och en omkopplare på framsidan också, som fotografen kan konfigurera själv, och tre uppsättningar med inställningar som kan lagras och hämtas fram från programhjulets minnesbanker C1, C2 och C3.

Det väderskyddade kamerahuset känns verkligen gediget och förtroendeingivande, med gott om plats för händerna, ett stort grepp och en fin sökare. Det går att köpa ett vertikalgrepp som är praktiskt när man har långa teleobjektiv och som dessutom utökar batterikapaciteten från de 400 specade exponeringarna per laddning.

G9 har en väldigt praktisk styrpinne som man väljer fokuspunkter med.

 

Bildkvalitet

Kameraet har samma bakgrundsbelysta 20 Mp-bildsensor – utan lågpassfilter – som Lumix GH5. Panasonic säger att de är nästan lika bra, fast den i G9 har uppdaterad elektronik. Men bildprocessorn är ny, och det ser man. För äntligen har Panasonic tagit viktiga steg framåt när det gäller stillbildskvaliteten. Färgåtergivningen är den bästa i någon Lumix, och fullt i klass med de bästa.

Bilddynamiken ligger fortfarande en aning efter Nikon D500, men skillnaden är inte tillräckligt stor för att jag ska tycka att det är ett minus i kanten.

Bildbruset är mycket bättre kontrollerat här än i GH5, det är inte förrän man passerar ISO 6400 som det blir kornbrus som kan vara störande. Lika viktigt är hur bruset ser ut. Här är det ytterst finkornigt och G9 klarar av att kontrollera färgbrus mycket bättre än GH5.

Stillbildskvaliteten är så bra att det är hårklyverier att jämföra den med andra kameror, men detaljskärpan, färgåtergivningen, bilddynamiken och brusmängden är lika bra som – eller bättre än – Olympus OM-D E-M1 II, Nikon D500 och Fujifilm X-T2.

Videokvaliteten i 4K-inspelningar blir bättre med G9 än med någon av dem, och för många är det ett bra skäl till att föredra Panasonic-kameran framför dess närmaste konkurrenter.

Perfekt från Panasonic

Lumix G9 har så hög bildkvalitet att man får leta på andra områden efter fel och brister. De är inte så lätta att hitta, för Panasonic-kamerans ergonomi är så välgjord, den verkar lika bra hopskruvad som man förvänta sig, och har en funktionsnivå som kan få den mest krävande fotograf att bli mållös. Det är faktiskt inte svårt att motivera priset heller, för just nu finns det ingen bättre kamera i den här klassen.

Bästa pris på Panasonic Lumix G9
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Typ: 20 Mp kompaktkamera med mFT-sensor

Optik: Micro Four Thirds

Skärm: 3-tums LCD med 1 Mp

Sökare: Elektronisk med 3,68 Mp och 0,83x förstoring

Seriefoto: 20 bilder/s

Video: 4K/50p, 150 Mbit/s

Batteri: 400 bilder

Mått/vikt: 137 x 97 x 92 mm/658 g

Egenskaper: Wifi, Bluetooth, 6K-stillbilder, DFD-fokus, vridbar pekskärm, 2 SD-kortplatser, bildstabilisator, väderskydd, USB med laddning, mikrofon-/hörlurskontakt

Webb: panasonic.se

 

Pris: 19000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

annonse
IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
B&O och Rimowa åker business class Exklusiv flygväska till Beoplay H9i.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×