annonse
annonse
annonse

test: Panasonic Lumix G9

Januar 2018Panasonic Lumix G9

Superb spegelreflexdödare

Här är en av de mest lyckade kamerorna vi har testat. En perfekt allroundkamera för erfarna fotografer.

Fantastiskt användarvänlig ergonomi. Blixtsnabb respons och bildhastighet, snygg sökare och en bildkvalitet som flyttar gränserna ytterligare.
Bildbrus och dynamik ligger lite efter de allra bästa.
annonse

Vanligtvis måste man välja. Man kan inte få allt på en gång. En kamera som ska vara blixtrande snabb och ha hög bildhastighet kan inte ha extrem upplösning. En kamera som ska vara byggd som proffskamera kan inte vara liten och lätt – och en kamera som ska vara lika bra på stillbilder och video är ofta bara bäst i den ena disciplinen.

Få lyckas lika väl att uppfylla alla önskemål som Panasonic Lumix G9. En kamera med extrem bildhastighet och upplösning, som är liten och lätt, vädertätad och byggd i metall, med raffinerade egenskaper och prestanda för både stillbilder och video.

Jag vågar påstå att detta inte bara är Panasonics bästa kamera, utan en av de allra bästa systemkamerorna för entusiastiska fotografer med höga krav på skärpa, bildhastighet, bildkvalitet och användarvänlighet.

Lumix G9 ser ut lite som Nikon D500 – det är en komplimang – och är precis som D500 en av de mest tillfredsställande kameror jag har använt.

(Foto: Tillverkare)

 

Det är en kamera för nästan alla behov. Sport, bröllop, landskap, djurliv, resor eller allmän hobbyfotografering. G9 kan allt. Dessutom filmar den video av hög kvalitet i 4K-upplösning, och har alla funktioner man förväntar sig av en proffskamera. Plus lite till.

En av de mest praktiska funktionerna är en inbyggd femaxlars bildstabilisator. Den arbetar tillsammans med en optisk stabilisator i objektivet och ger upp till 6,5-stegs kompensation. Bäst i klassen.

Man kan hämta stillbilder från 6K-video med 30 fps inspelningskvalitet, vilket ger 18-megapixelbilder. Eller 4K-stillbilder med hela 60 fps (8,3 Mp-bilder). Den filmar äkta 4K/60p-video, har en bildhastighet med full 20 Mp-upplösning på 20 bilder/s – samt Panasonics blixtsnabba och exakta Depth From Defocus – DFD-fokus.

Det finns naturligtvis mycket mer. Som en stor elektronisk sökare som inte får blackout när man tar bildserier, två minneskortplatser, USB-laddning, vridbar pekskärm och en statusskärm på toppen.

Detta är funktioner som man hittar hos en del konkurrenter också, till exempel Olympus OM-D E-M1 II, Nikon D500 och Fujifilm X-T2.

80 Mp högupplösta bilder

I likhet med Olympus-kameran kan G9 ta bilder i ett extra högupplöst läge, vilket ger 80 megapixlar. Principen är densamma i båda kamerorna. Man sätter den på ett stativ, aktiverar ”högupplöst” i menyn och tar bilden. Eller rättare sagt: kameran gör flera exponeringar och flyttar bildsensorn mellan varje bild. Exponeringarna sätts sedan ihop av kameran till en 80 MP-bild.

Eftersom det tar ett par sekunder bör både kameran och motivet vara stilla, annars blir bilderna suddiga.

Videofunktionerna är inte lika avancerade som i Lumix GH5, men i praktiken är den en professionell videokamera. Som dessutom kan ta stillbilder.

Gedigen och förtroendeingivande konstruktion, med gott om plats för händerna, ett stort grepp och en tjusig sökare.

 

4K- och 6K-upplösning

Man kan filma i 4K-format, med upp till 150 Mbit/s och 60p, vilket ger oerhört rena bildfiler praktiskt taget helt utan irriterande rolling shutter-effekt. 4K-feeden kan också användas för att hämta ut 8 Mp-stillbilder ur en 60 fps-bildström. Det går också att hämta ut 18 Mp-stillbilder från en 6K-videoström med 30 fps.

Med den elektroniska slutaren klarar kameran att ta 20 bilder per sekund med full 20 Mp-upplösning och autofokus hela vägen.

4K-inspelningarna lagras på SD-kort i 8 bitar och 4:2:0 internt (10 bit/4:2:2 i GH5). Båda kortplatserna klarar UHS-II-kort, som är nödvändigt för att tackla den stora dataströmmen från 4K-video och bildserier med 20, 30 eller 60 bilder/s.

Vertikalgreppet utökar batterikapaciteten från de ursprungliga 400 bilderna per laddning.

 

Suveränt användarvänlig

DFD-fokusen har 225 fokuspunkter och är den bästa vi har provat i någon Panasonic-kamera, och tillsammans med nya Leica GD Elmarit 200 mm/f2,8 är detta ett mycket kompetent kit. För action, djurliv och sport.

Det låsbara programhjulet är placerat till vänster om den stora sökaren. Som tack vare 3,7 Mp-upplösning och kraftig förstoring är bland de bästa vi har sett. Den har knappt synlig blackout i bildserier, så man kan alltid följa motivet i sökaren.

Under det nämnda programhjulet sitter ett hjul för seriefoto och självutlösare, till höger om sökaren finns en bakgrundsbelyst statusskärm, två inställningshjul och knappar för vitbalans, ljuskänslighet (ISO), exponeringskompensation, video samt strömbrytaren. Smart placerad runt avtryckaren. Precis som hos Pentax och Nikon.

Den vridbara pekskärmen kan användas både för att bläddra i menyerna och att välja fokuspunkt och exponering. En rad programmerbara knappar till höger om skärmen, ännu en inställningsratt och en snabbknapp för fokusval, ger fotografen stora möjligheter. Flera av knapparna är programmerbara – även flera av dem som visas på skärmen – och kameran har en otroligt praktisk styrpinne som man väljer fokuspunkter med.

G9 har ett par knappar och en omkopplare på framsidan också, som fotografen kan konfigurera själv, och tre uppsättningar med inställningar som kan lagras och hämtas fram från programhjulets minnesbanker C1, C2 och C3.

Det väderskyddade kamerahuset känns verkligen gediget och förtroendeingivande, med gott om plats för händerna, ett stort grepp och en fin sökare. Det går att köpa ett vertikalgrepp som är praktiskt när man har långa teleobjektiv och som dessutom utökar batterikapaciteten från de 400 specade exponeringarna per laddning.

G9 har en väldigt praktisk styrpinne som man väljer fokuspunkter med.

 

Bildkvalitet

Kameraet har samma bakgrundsbelysta 20 Mp-bildsensor – utan lågpassfilter – som Lumix GH5. Panasonic säger att de är nästan lika bra, fast den i G9 har uppdaterad elektronik. Men bildprocessorn är ny, och det ser man. För äntligen har Panasonic tagit viktiga steg framåt när det gäller stillbildskvaliteten. Färgåtergivningen är den bästa i någon Lumix, och fullt i klass med de bästa.

Bilddynamiken ligger fortfarande en aning efter Nikon D500, men skillnaden är inte tillräckligt stor för att jag ska tycka att det är ett minus i kanten.

Bildbruset är mycket bättre kontrollerat här än i GH5, det är inte förrän man passerar ISO 6400 som det blir kornbrus som kan vara störande. Lika viktigt är hur bruset ser ut. Här är det ytterst finkornigt och G9 klarar av att kontrollera färgbrus mycket bättre än GH5.

Stillbildskvaliteten är så bra att det är hårklyverier att jämföra den med andra kameror, men detaljskärpan, färgåtergivningen, bilddynamiken och brusmängden är lika bra som – eller bättre än – Olympus OM-D E-M1 II, Nikon D500 och Fujifilm X-T2.

Videokvaliteten i 4K-inspelningar blir bättre med G9 än med någon av dem, och för många är det ett bra skäl till att föredra Panasonic-kameran framför dess närmaste konkurrenter.

Perfekt från Panasonic

Lumix G9 har så hög bildkvalitet att man får leta på andra områden efter fel och brister. De är inte så lätta att hitta, för Panasonic-kamerans ergonomi är så välgjord, den verkar lika bra hopskruvad som man förvänta sig, och har en funktionsnivå som kan få den mest krävande fotograf att bli mållös. Det är faktiskt inte svårt att motivera priset heller, för just nu finns det ingen bättre kamera i den här klassen.

Bästa pris på Panasonic Lumix G9
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Typ: 20 Mp kompaktkamera med mFT-sensor

Optik: Micro Four Thirds

Skärm: 3-tums LCD med 1 Mp

Sökare: Elektronisk med 3,68 Mp och 0,83x förstoring

Seriefoto: 20 bilder/s

Video: 4K/50p, 150 Mbit/s

Batteri: 400 bilder

Mått/vikt: 137 x 97 x 92 mm/658 g

Egenskaper: Wifi, Bluetooth, 6K-stillbilder, DFD-fokus, vridbar pekskärm, 2 SD-kortplatser, bildstabilisator, väderskydd, USB med laddning, mikrofon-/hörlurskontakt

Webb: panasonic.se

 

Pris: 19000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.