: Panasonic Lumix FZ1000

Skarpare bilder åt folket

En kamera som har både 16x zoom och 4K-video låter nog perfekt i många öron, och Panasonic träffar mitt i prick med sin FZ1000.
Ljud & Bild tycker
Mycket hög bildkvalitet tack vare god optisk kvalitet och stor bildsensor. Videokvaliteten i 4K är den bästa i någon kompaktkamera och tack vare 16x zoom och ett stort urval av inställningar är detta en blixtsnabb superzoomkamera som passar de allra flesta.
Byggkvaliteten är en besvikelse för en så dyr kamera, som saknar pekskärm och är stor och tung.
Specifikationer
  • Typ: Kompaktkamera med 1-tums 20 Mp-sensor
  • Optik: 16x zoom, 25–400 mm/f2,8–4,0 med bildstabilisator
  • Skärm: 7,6-cm LCD, 921 000 punkter
  • Egenskaper: 4K-video, wifi och NFC, vridbar skärm, elektronisk sökare, 12 bilder/s
  • Pris: 8 500 kr
  • panasonic.se
Annons
Annons
forfatter

Kameror som den här täcker de flestas behov. Man behöver knappt köpa fler objektiv för att klara av alla motiv. Superzoomkameror som Panasonic Lumix FZ1000 har nämligen zoom från bred vidvinkel till smal tele.

Då har man en kamera som kan ta bilder av djur, barn eller föremål på långt håll, och sekunden efteråt kan den användas för att föreviga solnedgången i ett vackert vidvinkellandskap.

FZ1000 klarar ett så stort zoomomfång – 25–400 millimeter – att man behöver minst två objektiv till en spegelreflex för att täcka samma område.

I vanliga fall är superzoomkameror så fulla av kompromisser att man inte kan räkna med en bildkvalitet som ens når en spegelreflex till knäna. Optiska prestanda i kombination med en pytteliten bildsensor har stora begränsningar.

Men i likhet med Sony RX10 har Lumix FZ1000 påkostad optik och en mycket större bildsensor än de flesta superzoomkameror har. En 20 Mp sensor på 1 tum och en stor 16x Leica-zoom, i kombination med 4K-video, låter lockande. Med testet av RX10 färskt i minnet vet vi att detta betyder mycket hög bildkvalitet, men Panasonic-kamerans 4K-video på 8 Mp krossar Sony-kamerans HD-video som har mycket lägre upplösning – 2 Mp mot 8 Mp är en ojämn kamp.

Annons

Ljusstark zoom
Det Leica-märkta objektivet täcker alltså 25–400 mm med f2,8 som bästa ljusstyrka. Som jämförelse har RX10 en 24–200 mm zoom, fast med den går det att använda bländare f2,8 på alla brännvidder. I FZ1000 sticker största bländare iväg till 3,5 när du passerar 50 mm brännvidd, och från 170–400 mm är största bländare f4,0.

Objektivet har motorstyrd zoom- och fokusring, men inte manuell bländarring som RX10. För att ställa in bländaröppning måste man använda det klickbara inställningshjulet på baksidan. Men det går att zoom i steg, 28, 50 mm och så vidare.

Hela fem av knapparna kan programmeras efter egna önskemål och man får snabb tillgång till de vanligaste inställningarna med en knapptryckning.

Kvalitetskänslan är inte på samma nivå som i RX10. Vi är faktiskt lite besvikna över plastkänslan, kameran kostar ju trots allt 8 000 kronor. Fast den ligger fint i handen och har en ljusstark och stor elektronisk sökare med bättre upplösning än RX10, vridbar skärm och blixtsnabb autofokus. Som är snabbare än i RX10. Kameran har även trådlös inkoppling med NFC (närfältsteknik) och överföring via wifi, men ingen pekskärm eller GPS.

FZ1000-Lifestyle-9
16x zoom med bra ljusstyrka och 4K-video är unikt på dagens marknad. 

Annons

4K-video
I övrigt har Panasonic-kameran ganska lika specifikationer som Sony RX10, bortsett på ett väsentligt område: video. Med FZ1000 kan man naturligtvis filma i full-HD (1080), precis som med Sony-kameran, men även 4K-video med en datahastighet på hela 100 Mbit/s. Det ger videofiler som levererar en helt annan kvalitet än någonting man har sett från HD i en kompaktkamera.

4K-videoströmmen överförs okomprimerad från HDMI-utgången, så att man kan njuta av fyra gånger så hög upplösning på filmduken hemma. 8 megapixlars videoupplösning ger en överlägsen detaljskärpa.

Det är också möjligt att använda fokusmarkering för att markera skarpa områden när man fokuserar manuellt, och zebramönster för att markera överexponerade områden.

Två inbyggda mikrofoner ger bra stereoljud med god ljudkvalitet och det går att koppla in en extern mikrofon via en 3,5 mm-kontakt på sidan.

highres-Panasonic-EVF_Image_FZ1000_1402405365
Knivskarp elektronisk sökare och många inställningar. 

Annons

Bild- och videokvalitet
Detta är en snabb kamera. 12 bilder/s är mycket bra, men bufferten är i snålaste laget om man väljer att lagra fotografierna som råfiler i stället för JPEG-filer. Då sjunker buffertgränsen (när kameran har fyllt minneskortet) från ungefär 40–45 exponeringar till 10–12.

Men autofokusen med 49 punkter och Panasonics djupbaserade fasfokus är så snabb att man inte får problem med skarpa actionbilder. Kom bara ihåg att välja JPEG-lagring av bilderna.

FZ1000 har flera små finesser, som det skulle ta för mycket plats att nämna här, men det är uppenbart att 4K-video för 8 500 kronor är det mest uppseendeväckande i Panasonic-kameran.

Med fyra gånger så hög upplösning som HD-video är skärpan och detaljåtergivningen enastående. Zoomobjektivet har inga problem med den höga upplösningen – inte heller på stillbilder – och färgåtergivningen är något av det bästa vi har sett i videoinspelningar. Möjligheten att hämta ut stillbilder från 4K-filmen, i 8 Mp, är en välkommen bonus.

Stillbilderna står och faller med den optiska kvaliteten och bruset. FZ1000 klarar sig mycket bra även på detta område, med jämnt bra skärpa på alla brännvidder från 50 till 200 mm, med lite mer diffraktion och förlust av hörnskärpa på 400 mm samt 25 mm vidvinkel. När största väljare är vald.

Annons

Brus dyker upp vid ISO 1600, men bilderna är fullt användbar upp till A4-utskrifter. Vid ISO 3200 dyker även färgbrus upp, men kameran suddar inte ut detaljer vid hög ljuskänslighet som RX10 gör. Mer än ISO 6400 är det ingen poäng med, om man inte har något annat val. Då är nämligen färgbruset massivt.

Slutsats
Panasonic Lumix FZ1000 är en strålande allroundkamera. Här får man utmärkt bildkvalitet i de flesta situationer och skarp videokvalitet med 4K-upplösning. På många sätt får man mer för pengarna här än med Sony RX10, som är den närmaste konkurrenten. Sony-kameran är bättre byggd, fast saknar bland annat lika mycket zoom, 4K-video och lika upplöst sökare. Om man föredrar maximal bländare 2,8 över hela zoomomfånget och inte behöver 4K-video är RX10 värd att överväga. Annars är det FZ1000 man ska ha.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Kom bara ihåg att välja versionen med stereoljud.
Rykten säger att Sony WF-1000XM4 är precis runt hörnet.
Tillsammans med Formlabs ska Sennheiser erbjuda öronproppar som är perfekt anpassade efter användarens öron.
Rykten gör gällande att Sonos lanserar sina första hörlurar 2021. Så här kan de se ut!
Bakom ett tråkigt yttre jobbar en stark processor och ett utmärkt grafikkort – men de kommer inte riktigt loss.
Så här enkelt har det aldrig varit filma i 4K från luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.