: Panasonic Lumix FZ1000

Skarpare bilder åt folket

En kamera som har både 16x zoom och 4K-video låter nog perfekt i många öron, och Panasonic träffar mitt i prick med sin FZ1000.
Ljud & Bild tycker
Mycket hög bildkvalitet tack vare god optisk kvalitet och stor bildsensor. Videokvaliteten i 4K är den bästa i någon kompaktkamera och tack vare 16x zoom och ett stort urval av inställningar är detta en blixtsnabb superzoomkamera som passar de allra flesta.
Byggkvaliteten är en besvikelse för en så dyr kamera, som saknar pekskärm och är stor och tung.
Specifikationer
  • Typ: Kompaktkamera med 1-tums 20 Mp-sensor
  • Optik: 16x zoom, 25–400 mm/f2,8–4,0 med bildstabilisator
  • Skärm: 7,6-cm LCD, 921 000 punkter
  • Egenskaper: 4K-video, wifi och NFC, vridbar skärm, elektronisk sökare, 12 bilder/s
  • Pris: 8 500 kr
  • panasonic.se
Annons
Annons
forfatter

Kameror som den här täcker de flestas behov. Man behöver knappt köpa fler objektiv för att klara av alla motiv. Superzoomkameror som Panasonic Lumix FZ1000 har nämligen zoom från bred vidvinkel till smal tele.

Då har man en kamera som kan ta bilder av djur, barn eller föremål på långt håll, och sekunden efteråt kan den användas för att föreviga solnedgången i ett vackert vidvinkellandskap.

FZ1000 klarar ett så stort zoomomfång – 25–400 millimeter – att man behöver minst två objektiv till en spegelreflex för att täcka samma område.

I vanliga fall är superzoomkameror så fulla av kompromisser att man inte kan räkna med en bildkvalitet som ens når en spegelreflex till knäna. Optiska prestanda i kombination med en pytteliten bildsensor har stora begränsningar.

Men i likhet med Sony RX10 har Lumix FZ1000 påkostad optik och en mycket större bildsensor än de flesta superzoomkameror har. En 20 Mp sensor på 1 tum och en stor 16x Leica-zoom, i kombination med 4K-video, låter lockande. Med testet av RX10 färskt i minnet vet vi att detta betyder mycket hög bildkvalitet, men Panasonic-kamerans 4K-video på 8 Mp krossar Sony-kamerans HD-video som har mycket lägre upplösning – 2 Mp mot 8 Mp är en ojämn kamp.

Annons

Ljusstark zoom
Det Leica-märkta objektivet täcker alltså 25–400 mm med f2,8 som bästa ljusstyrka. Som jämförelse har RX10 en 24–200 mm zoom, fast med den går det att använda bländare f2,8 på alla brännvidder. I FZ1000 sticker största bländare iväg till 3,5 när du passerar 50 mm brännvidd, och från 170–400 mm är största bländare f4,0.

Objektivet har motorstyrd zoom- och fokusring, men inte manuell bländarring som RX10. För att ställa in bländaröppning måste man använda det klickbara inställningshjulet på baksidan. Men det går att zoom i steg, 28, 50 mm och så vidare.

Hela fem av knapparna kan programmeras efter egna önskemål och man får snabb tillgång till de vanligaste inställningarna med en knapptryckning.

Kvalitetskänslan är inte på samma nivå som i RX10. Vi är faktiskt lite besvikna över plastkänslan, kameran kostar ju trots allt 8 000 kronor. Fast den ligger fint i handen och har en ljusstark och stor elektronisk sökare med bättre upplösning än RX10, vridbar skärm och blixtsnabb autofokus. Som är snabbare än i RX10. Kameran har även trådlös inkoppling med NFC (närfältsteknik) och överföring via wifi, men ingen pekskärm eller GPS.

FZ1000-Lifestyle-9
16x zoom med bra ljusstyrka och 4K-video är unikt på dagens marknad. 

Annons

4K-video
I övrigt har Panasonic-kameran ganska lika specifikationer som Sony RX10, bortsett på ett väsentligt område: video. Med FZ1000 kan man naturligtvis filma i full-HD (1080), precis som med Sony-kameran, men även 4K-video med en datahastighet på hela 100 Mbit/s. Det ger videofiler som levererar en helt annan kvalitet än någonting man har sett från HD i en kompaktkamera.

4K-videoströmmen överförs okomprimerad från HDMI-utgången, så att man kan njuta av fyra gånger så hög upplösning på filmduken hemma. 8 megapixlars videoupplösning ger en överlägsen detaljskärpa.

Det är också möjligt att använda fokusmarkering för att markera skarpa områden när man fokuserar manuellt, och zebramönster för att markera överexponerade områden.

Två inbyggda mikrofoner ger bra stereoljud med god ljudkvalitet och det går att koppla in en extern mikrofon via en 3,5 mm-kontakt på sidan.

highres-Panasonic-EVF_Image_FZ1000_1402405365
Knivskarp elektronisk sökare och många inställningar. 

Annons

Bild- och videokvalitet
Detta är en snabb kamera. 12 bilder/s är mycket bra, men bufferten är i snålaste laget om man väljer att lagra fotografierna som råfiler i stället för JPEG-filer. Då sjunker buffertgränsen (när kameran har fyllt minneskortet) från ungefär 40–45 exponeringar till 10–12.

Men autofokusen med 49 punkter och Panasonics djupbaserade fasfokus är så snabb att man inte får problem med skarpa actionbilder. Kom bara ihåg att välja JPEG-lagring av bilderna.

FZ1000 har flera små finesser, som det skulle ta för mycket plats att nämna här, men det är uppenbart att 4K-video för 8 500 kronor är det mest uppseendeväckande i Panasonic-kameran.

Med fyra gånger så hög upplösning som HD-video är skärpan och detaljåtergivningen enastående. Zoomobjektivet har inga problem med den höga upplösningen – inte heller på stillbilder – och färgåtergivningen är något av det bästa vi har sett i videoinspelningar. Möjligheten att hämta ut stillbilder från 4K-filmen, i 8 Mp, är en välkommen bonus.

Stillbilderna står och faller med den optiska kvaliteten och bruset. FZ1000 klarar sig mycket bra även på detta område, med jämnt bra skärpa på alla brännvidder från 50 till 200 mm, med lite mer diffraktion och förlust av hörnskärpa på 400 mm samt 25 mm vidvinkel. När största väljare är vald.

Annons

Brus dyker upp vid ISO 1600, men bilderna är fullt användbar upp till A4-utskrifter. Vid ISO 3200 dyker även färgbrus upp, men kameran suddar inte ut detaljer vid hög ljuskänslighet som RX10 gör. Mer än ISO 6400 är det ingen poäng med, om man inte har något annat val. Då är nämligen färgbruset massivt.

Slutsats
Panasonic Lumix FZ1000 är en strålande allroundkamera. Här får man utmärkt bildkvalitet i de flesta situationer och skarp videokvalitet med 4K-upplösning. På många sätt får man mer för pengarna här än med Sony RX10, som är den närmaste konkurrenten. Sony-kameran är bättre byggd, fast saknar bland annat lika mycket zoom, 4K-video och lika upplöst sökare. Om man föredrar maximal bländare 2,8 över hela zoomomfånget och inte behöver 4K-video är RX10 värd att överväga. Annars är det FZ1000 man ska ha.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Fujifilms mellanformatkameror har saknat en bred vidvinkel. Här är den.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Panasonics första porträttobjektiv för fullformat är en fullträff med bra skärpa och noll förvrängning.
DJI Pocket 2 är en liten 4K-videokamera som kan göra spektakulära inspelningar.
Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.
Fujifilms mellanformatkameror har saknat en bred vidvinkel. Här är den.
Motorola Moto G100 är nästan lika bra som betydligt dyrare mobiler från andra tillverkare. Och så döljer den en intressant överraskning.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Det är ingen slump att C22 ser ut som om den är 50 år gammal. Och ingen slump att den låter så bra som den gör.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.