TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Test: Panasonic Leica Lumix DG Vario-Summilux 10-25mm f1.7 ASPH

Extremzoom för video- och natur­foto­grafer

Panasonics ljusstarka Leica-zoom är den enda i sitt slag som har de här egenskaperna.

Av / 2019-11-08 - 14:48
Panasonic Leica Lumix  DG Vario-Summilux 10-25mm  f1.7 ASPH

Ljud & Bild tycker

  • Mycket skarp, ljusstark och användbar zoom, till både stillbilder och video. Vädertätad.
  • Relativt stor och kostsam, saknar bildstabilisering.

Videofotografer älskar ljusstark optik eftersom den kan användas utan massiva ljusriggar plus ger ett smalt skärpedjup. Det är effektfullt och skapar video med en distinkt karaktär och bidrar till att bygga upp stämningen.

Om man kan kombinera ljusstyrka med en bred bildvinkel är det lättare att få ett större utsnitt, som bland annat kan beskäras under efterbehandlingen av 4K-inspelningen.

Ur den synvinkeln är Panasonic Leica Lumix DG Vario-Summilux 10-25mm f1.7 ASPH (puh!) det perfekta objektivet. Det är gjort för Micro Four Thirds-formatet – som Panasonic och Olympus är de främsta representanterna för – och är som skapt för en videorigg med Panasonic Lumix GH5 eller Olympus OMD EM1 Mark II.

De små MFT-kamerorna är så kompakta och potenta att de ofta används till både video och stillbilder, och utbudet av ljusstark optik med MFT-fattning är mycket stort.

Panasonics Leica-märkta 10–25 mm-vidvinkelzoom, med ljusstyrka f1,7 i hela brännvidden (som motsvarar 20–50 mm), ser enorm ut på en MFT-kamera. Det beror på att den är enorm.

Annons

Silkeslen användning

Vikt tippar över 700 gram med motljusskydd, trots omfattande användning av magnesium, och den vädertätade zoomen sticker ut 13 cm från kameran, plus motljusskydd.

Eftersom den täcker allt från 20 till 50 mm är den mycket praktisk för landskap, nattbilder eller där man behöver bredare bildvinklar med smalare skärpedjup. Videofotografer kommer att uppskatta den steglösa – och ljudlösa – bländarringen och den silkeslena manuella fokuseringen. Objektivet har naturligtvis autofokus också, med en tyst fokusmotor, men bara manuell fokus genom att knäppa fokusringen bakåt ett steg.

Det har inte inbyggd bildstabilisator och bländarringen fungerar – fortfarande – inte på Olympus-kameror. Bara på Panasonics egna. Olympus-användare måste använda kamerans inställningsratt för att ändra bländarvärdet.

Lumix G 10 15 fokus 63683
Manuell fokus med klick. Foto: Lasse Svendsen

Perfekt för naturfotografer

Panasonic-zoomen är inte uteslutande gjord för video, även om bländarringen är steglös. Den är ett förträffligt stillbildsobjektiv, och för landskap är den nästan perfekt. Särskilt i mörker. Man kan nämligen öppna bländaren och få kortare exponeringstider utan att behöva vrida upp ISO-värdet – och därmed bildbruset – för högt. Stjärnhimlen och norrsken blir särskilt bra med ett ljusstarkt objektiv som ger kortare slutartider. Då undviker man att stjärnorna blir avlånga i bilderna.

I den tekniska disciplinen klarar sig Leica-zoom utmärkt. Skärpan i centrum är oklanderlig med nästan alla bländare, men den avtar något vid f1,7 och 10 mm (20 mm) i hörnen. Fast det ser man nästan bara i råfilerna, där även förvrängningen (tunnformig) och vinjetteringen vid full öppning märks. I JPEG-filerna syns det naturligtvis mindre.

Förvrängningen följer alla brännvidder och råfilerna måste korrigeras för den efteråt. Vinjetteringen är mer måttlig, särskilt från bländare 2 där även skärpan i hörnen blir bättre.

Objektivet har bara måttlig till marginell kromatisk felbrytning, oavsett brännvidd. Det har fin kontroll över sfäriska avvikelser och knappt någon koma över huvud taget.

Den tysta autofokusen är snabb och exakt, och det är ett sant nöje att fokusera manuellt med den mjuka och precisa fokusringen. Det finns en del focus breathing, vilket värt att känna till, framför allt med video.

Slutsats

Det finns inte maken till Panasonics Vario-Summilux 10-25mm f1.7 till de små MFT-kamerorna. Objektivet är ljusstarkt, solitt byggt och ger nästan häpnadsväckande hög bildkvalitet. Det är sällan vi ser en zoom med motsvarande brännvidd som fungerar så bra i de tekniska disciplinerna. Brännvidden är ypperlig för naturfotografer, som också kan glädja sig åt en närgräns på 28 cm. För att inte tala om vädertätningen. Videofotografer kommer att uppskatta den steglösa bländarringen och den mjuka fokusringen, det enda som egentligen är dåligt är det höga priset.

Karakter
Panasonic Leica Lumix DG Vario-Summilux 10-25mm f1.7 ASPH
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annonse

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Ljud & Bild