: Nikon D3400

Nybörjar-Nikon

Här är kameran som gör det enkelt att lyckas med bilderna, även för noviserna.

Ljud & Bild tycker

Liten, lätt och användarvänlig systemkamera med hög bildkvalitet. Perfekt för nybörjare som vill bli bättre fotografer.
Ingen pekskärm den här gången heller.
Typ: 24 Mp systemkamera med APS-C-sensor
Optik: Nikon DX
Skärm: 7,6 cm LCD, 921k pixlar
Egenskaper:    Guide på skärmen, Bluetooth, 5 bilder/s, 1 200 bilders batteritid
Pris: 6 000 kr
Webb: nikon.se

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: kr

D3400 är ett bra val för nybörjare eftersom den kombinerar hög bildkvalitet med lättbegriplig skötsel till ett inte alltför avskräckande pris. Och ja, bilderna blir mycket bättre än dem du tar med mobilen.
Nikon-kameran får inte förväxlas med D3300. De ser nästan likadana ut och har samma processor, 24 megapixlars bildsensor och delar de flesta av egenskaperna. Bilderna blir alltså lika bra som med den två år gamla föregångaren. Som för övrigt fortfarande går att köpa, för nästan hälften så mycket som D3400.

Läs också: Vi testar Nikon D3300.

En väldigt bra deal, alltså. Men föregångaren saknar något som den nya modellen har. Nämligen trådlös överföring av bilder och video till mobilen. Inte med wifi som vanligt, utan med Bluetooth som Nikon hävdar är mer stabilt när man ska dela bilder via mobilen.
I övrigt finns det faktiskt förbluffande lite nytt i D3400. Batteritiden har ökat till 1200 bilder per laddning, vilket är bättre än i de flesta kameror. Men den ultrasoniska rengöringen av bildsensorn har inte följt med till D3400.
Så vad får man för pengarna? 11 fokuspunkter i stort sett placerade i centrum av bildytan, 5 bilder/s i hastighet, vanlig HD-video utan mikrofon eller hörlurskontakt samt en smart användarguide som visar hur de olika inställningarna fungerar och vad de gör med bilderna.

D3400 är en liten kamera men ligger ändå inte alls dumt i handen, inte ens med Nikons 70–300 mm-zoom. Foto: Lasse Svendsen
D3400 är en liten kamera men ligger ändå inte alls dumt i handen, inte ens med Nikons 70–300 mm-zoom. Foto: Lasse Svendsen

Användning
Det är det sista som är ett av de viktigaste skälen till att man ska välja just D3400. Framför allt för dem som har knappskräck och ont om erfarenhet av systemkameror.
Allra helst skulle det ha funnit en pekskärm, det tror vi hade gjort inlärningskurvan mindre brant. I stället bläddrar man bland bilderna och trycker på knappar och rattar för att förstora motiv och göra inställningar. Men det underlättar att Nikon har lagt in en guide som berättar på svenska vilket slags effekt man får av de olika inställningarna. Det räcker att hålla in frågetecknet för att få en förklaring, man kan också vrida programhjulet på toppen till GUIDE.
Då kan man lära sig mycket mer, till exempel hur man fryser rörelser, tar bilder av rinnande vatten (!) eller får med mer av motivet i fokus genom att öka djupskärpan.
Att det finns få knappar innebär att kameran är relativt överskådlig. Den är kompakt – och lätt – för att vara en systemkamera, men ligger fint i handen med det gummerade greppet. Det enda jag egentligen kan klaga på är den lilla sökaren. Den hade med fördel kunnat vara större, för att underlätta kompositionen av bilder.

Är det något du funderar på så är det bara att ställa programhjulet till GUIDE, så ledsagas du genom alla steg som behövs för att få bilden som du vill. Foto: Lasse Svendsen
Är det något du funderar på så är det bara att ställa programhjulet till GUIDE, så ledsagas du genom alla steg som behövs för att få bilden som du vill. Foto: Lasse Svendsen

Bildkvalitet
D3400 säljs med en bra 18–55 mm/f3,5–5,6 VR II-normalzoom, med optisk bildstabilisator, men jag testade den med Nikons ännu bättre Nikkor AF-S 3,5 mm/f1,8 G samt den nyare 70–300 mm/4,5–6,3 ED VR, även den med optisk bildstabilisator.
Bildkvaliteten är ändå jämförbar med D3300, inte så konstigt med tanke på att de har samma bildsensor utan lågpassfilter och samma Expeed 4-bildprocessor.
Det betyder att brus inte syns särskilt tydligt förrän vid ISO 3200, och inte så våldsamt mycket förrän man passerar ISO 6400. Välkontrollerat, alltså. Man kan gott och väl använda ISO 12800 också, om man kan leva med lite grövre kornbrus och färgbrus ISO 25600 ger däremot väldigt grumliga bilder.
Som vanlig från Nikon är färgbalansen och vitbalanskontrollen utmärkt, med mättade färger i naturen och prydliga hudtoner utan märkbara färgstick. Tillsammans med utmärkt skärpa med 25 mm/f1,8G (och bländare 5,6 med 18–55 mm VR II) blir bilderna i varierande ljusförhållanden mycket bättre med Nikon D3400 än med någon mobiltelefon.
Bildhastigheten är däremot måttlig. Fem bilder per sekund är inte mycket att skryta över. Autofokusen är snabb, men inte blixtsnabb i bildserier (med 70–300 mm-zoomen).

Sammanfattning
Nikon D3400 är tillräckligt snabb på att frysa hastiga motiv i bra ljus. Men den är främst en kamera för alla som vill ha en liten systemkamera och för alla de som vill bli bättre på att fotografera. Den praktiska guide-funktionen gör nybörjare till bättre fotografer och kameran är fortfarande avancerad nog för att växa i takt med användarens erfarenhet och skicklighet. Ett bra val till ett relativt bra pris.

En av fördelarna med Nikon-kameran är att den är oerhört enkelt att lära sig ta bra bilder med. Foto: Lasse Svendsen
En av fördelarna med Nikon-kameran är att den är oerhört enkelt att lära sig ta bra bilder med. Foto: Lasse Svendsen

 

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Canon EOS R5

  Riktpris: 52200 kr Först med 8K-video

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.