Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: GP Batteries Recyko Pro

Sluta slänga batterier

Laddningsbara batterier är både miljövänliga och smarta, speciellt för alla som förbrukar många

Av / 2021-12-12 - 09:00
GP Batteries Recyko Pro
Lasse Svendsen

En snabb koll i hinken för batterier visade inte bara att den var proppfull utan att det antagligen låg en bra bit över 50 stycken där, av alla storlekar.

Jag orkade inte räkna ut vad alla batterier hade kostat tillsammans, men mitt samvete sa ganska tydligt till mig att jag hade slösat bort pengar och samtidigt var en miljöbov.

De många batterierna hade suttit i allt från brandvarnare och fjärrkontroller till radiostyrda leksaker – och framför allt i alla fotoblixtar jag använder ofta.

Om man till exempel tar ett par hundra bilder med ett par blixtar varje gång man fotograferar så får man snabbt en hög förbrukning av batterier. Då är uppladdningsbara batterier definitivt att föredra.

Det finns bara en nackdel: det tar lång tid att ladda fyra AA-batterier, och en fotograf behöver minst två uppsättningar batterier. Så att en uppsättning kan laddas medan den andra används.

De flesta laddare, som IKEA:s löjligt billiga kombination av Stenkol-laddaren och fyra Ladda-batterier, tar lång tid på sig att ladda fyra batterier. Det är inga problem så länge man bara laddar batterier till TV:ns fjärrkontroll, eller barnens radiostyrda leksaker, men när man inte kan vänta i fyra–fem timmar på fulladdade batterier så kommer man inte långt med de billigaste batteriladdarna.

Pro-modellen säljs med åtta 200 mAh-batterier, som laddas antingen via USB eller i dockan. Foto: Lasse Svendsen

Laddare för proffs

Den relativt dyra laddaren från GP ​​lovar att göra jobbet på halva tiden, knappt ens så länge. ReCyko Pro laddar upp till åtta batterier åt gången och består av en docka med plats för två batterihållare med fyra batterier i varje.

Dockan kan köpas separat, batterihållarna också, men den testade kombination består av dockningsstationen, två batterihållare och åtta uppladdningsbara NiMH-batterier på 2000 mAh. Plus strömförsörjning till dockan.

Batterierna heter ReCyko Pro Photo Flash och är gjorda för kortade laddtider. Så att man kan ta bildserier med en professionell blixt utan att batteriet behöver tänka sig för efter tre bilder.

Batterihållaren kan även användas med mindre AAA-batterier, man kan ladda dem individuellt eller parvis, antingen i själva hållaren eller placerade vertikalt i dockan. Batterihållaren har en USB-kontakt så att man kan ladda med en bärbar dator, eller en vanlig mobilladdare med 5 volts spänning och 2 amperes strömstyrka.

Det är smart tänkt, för då kan en fotograf låta dockan stå och bara ta med fyra extra batterier i batterihållaren. Och en USB-kabel för laddning var som helst, när som helst.

Åtta batterier kan laddas samtidigt, perfekt för de som använder många AA-batterier. Foto: Lasse Svendsen

Så fungerar den

Eftersom batterihållarna är placerade vertikalt i dockan tar den inte så mycket plats. Laddningen startar när man sätter i batterihållaren i dockan och en liten LCD-skärm visar batteristatus för alla anslutna batterier.

Den lilla skärmen visar även valt laddningsläge. Man kan navigera mellan fem andra laddningslägen än snabbladdning med hjälp av knapparna framför skärmen. De flesta laddare kan bara göra en enda sak, men den här kan dessutom fräscha upp batterier och renovera batterier som har tappat mycket kapacitet efter många laddningscykler. Då töms batteriet helt och sedan startar en laddningsprocess som kan ta tre eller fyra dagar.

Laddaren visar också om något är fel på batteriet.

Knapparna används för att välja mellan sex laddningslägen, kolla status och välja vilka batterier som ska laddas. Foto: Lasse Svendsen

Laddhastighet

Hastigheten på snabbladdningen beror på batteriet och dess kapacitet. De vanligaste uppladdningsbara batterierna tar vanligtvis tre till fyra timmar att ladda om man använder eko-läget som sänker hastigheten för att undvika att batteriernas livslängd och kapacitet försämras för mycket. Tvättäkta snabbladdning kan halvera laddningstiden – GP säger ner till 80 minuter – men det var svårt att återskapa under vårt test.

Även med – enligt skärmen – tomma batterier varierade laddningstiden. Det kan ha att göra med att batterierna inte hade identisk kapacitet, under alla omständigheter var dockan och Photo Flash-batterierna klara på mycket kortare tid än ett par gamla uppladdningsbara batterier från Clas Ohlson med liknande kapacitet.

Medan de gamla blå batterierna tappade mer än halva kapaciteten efter en snabbcykel på 100 bilder, med blixten på full styrka, syntest det inte på GP-batterierna att de hade använts. GP-batterierna var också klara praktiskt taget direkt efter urladdningen, medan blixten förblev inaktiv i nästan 20 sekunder innan de gamla batterierna var redo igen. Lovande för fotografer som behöver snabbladdning och hög kapacitet.

Laddar på 10 minuter för halva priset

För den som inte kan vänta i en och en halv timme eller mer på fulladdade batterier finns det en enklare modell. Den var jag tvungen att prova. Den har bara fyra 1700 mAh-batterier i AA-storlek (kan även användas med AAA), med Charge 10-batterierna och tillhörande laddare fylls de fyra batterierna till cirka 90 procents kapacitet på 10 minuter. Hävdar GP.

Charge 10-batterierna levererar 1700 mAh. Foto: Lasse Svendsen

Det visade sig stämma. Enligt GP har laddaren en egen algoritm som övervakar laddningen och laddningskurvan (detta har vi inte kunnat verifiera) ska vara brantare i början och sedan plana ut mer än normalt. Det avger värme och det är därför man kan höra suset från den inbyggda fläkten när den laddar. Laddströmmen anges vara 1,5 till 10 A medan ReCyko Pro arbetar med 2 A laddström.

De supersnabba batterierna laddar inte en stor blixt lika snabbt som Photoflash-batterierna efter en blixtcykel. Men tillräckligt snabbt för de flesta som inte har våldsamt ont om tid.

Charge 10-batterierna levererar 1700 mAh. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Om jag fick välja skulle jag unna mig en ReCyko Pro. Med åtta batterier i en praktisk batterihållare och supersnabb laddning av blixtar är den perfekt för alla som använder batteridrivna blixtar, triggers och annan utrustning som behöver hög batterikapacitet och snabb laddning. De flesta andra klarar sig fint med Charge 10, som trots att den inte har samma kapacitet som Pro-versionen lyckas ladda på rekordtid. Det är guld värt för exempelvis datorspelare som inte uppskattar att få slut på ström, och andra som behöver högre batterikapacitet, snabbt. Priset är bara hälften av Pro-utgåvan, som passar bäst för krävande professionell användning.

Om man använder mycket batterier i exempelvis gaming-tillbehör kan laddningshastigheten i Charge 10 vara guld värd. Foto: Lasse Svendsen
Karakter
GP Batteries Recyko Pro
Premium

Ljud & Bild tycker

Snabbladdning av åtta batterier. Särskilt laddningsläge för längre livslängd och rekonditionering av gamla batterier. USB-anslutning. Kostar mycket. USB, men inte USB-C.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Ljud & Bild
Rulla till toppen