Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Gimbals

Skjut som proffsen

Bor det en liten regissör i dig så kan en gimbal vara precis vad som behövs för att göra bättre filmer.

Skrivet av / 2017-08-01 - 15:15
Gimbals
Mikael Hansen

Produkter i detta test

Den bästa kameran är som bekant den du har med dig, och så länge din mobiltelefon är av modernare snitt så tar den helt utmärkta bilder. Det finns inte längre något behov av att springa runt med en stor spegelreflex eller spegellös systemkamera! Framför allt upplösningen har skjutit i höjden och det är inte ovanligt att hitta telefoner med 13- eller till och med 20-megapixelkameror – och några av de bästa dyraste telefonerna kan till och med spela in video i 4K.

Tyvärr har dessa kameror i förklädnad ett par begränsningar också. Även om vissa modeller har inbyggd bildstabilisator så har de flesta problem med att göra helt orörliga inspelningar, särskilt om du vill filma i 4K. Telefonerna har dessutom blivit större, men tunnare, och är därför ganska svåra att hålla med en hand när du ska föreviga verkligheten och skapa dina mästerverk. Det går det lyckligtvis att råda bot på – du behöver en stabilisator med kardanupphängning, även kallad en 3-axlars gimbal.

I TV- och filmbranschen kallas liknande anordningar för steadicams. I korthet handlar det om en apparat som med hjälp av rörliga armar och vikter håller kameran helt stadig när du rör dig, så att du får lugna och mjuka inspelningar utan skakningar eller ryckningar. Till skillnad från en steadicam, som spänns fast på kroppen med bälten och sele, är en gimbal lyckligtvis något mer behändig. Tack vare inbyggda batterier som styr mekaniken går den att hålla i ena handen och har en storlek som gör den lätt att ha med sig. En gimbal kommunicerar med mobilen via Bluetooth, så du kan styra och aktivera kameran direkt från hållaren utan att behöva trycka på skärmen på din telefon. Riktigt smart. Priserna är överkomliga och utbudet är stort.

Så fungerar en gimbal

En 3-axlars gimbal fungerar genom att den – precis som namnet antyder – kan rotera i tre axlar. Den kan panorera, tilta och rulla. En kombination av motorer och en funktion som kallas Inertial Measuring Unit (IMU) ser till att kameran alltid är stilla. Skakningar och rörelser absorberas, vilket i sin tur resulterar i glidande panoreringar och skarpare bild. Det ser nästan ut som om kameran svävar i luften.

Från amatör till proffs

I den här artikeln har vi valt att i första hand fokusera på den billigare änden av skalan, men det bör nämnas att det även finns mer avancerade gimbal-modeller på marknaden, plus att du hos ett par märken kan köpa till extrautrustning och på så sätt utvidga användningsområdet för din nya leksak. Bland extrafunktionerna finns inbyggda kameror, förlängningsarmar, sugkoppar, blixtljus, mikrofoner och liknande. Bara fantasin och plånboken sätter gränserna. Vad väntar du på?

picture1
<
>
(Foto: Tillverkare)

Produkter i detta test

DJI Osmo Mobile

Bäst ergonomi

DJI Osmo Mobile ligger helt enkelt skönt i handen.

Byggkvalitet och ergonomi går upp till i en högre enhet. Kanske den bästa gimbalen just nu.
Den tillhörande appen är lite rörig och har lite fel.
Läs hela testet

Zhiyun Smooth-Q

För prismedvetna

Plast behöver inte vara ett usch-ord.

Priset är attraktivt och funktionaliteten god.
Ergonomin hade kunnat vara bättre.
Läs hela testet

FeiyuTech SPG

Lätt och läcker

Kvalitetsmaterial och liten formfaktor gör SPG till en hit.

Läcker konstruktion av kvalitetsmaterial. Bra batteritid.
Går inte att zooma direkt på enheten.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Spelar in 6K direkt på disk

Rulla till toppen