Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Fujifilm XF 56mm f1.2 R WR

Nära optisk perfektion

Porträttobjektivets förträfflighet är sällan bättre utförd än så här.

Av / 2022-11-02 - 09:00
Fujifilm XF 56mm f1.2 R WR
Lasse Svendsen

Med den nya 56:an får Fuji-fotografer ännu en chans att använda ett ljusstarkt och skarpt porträttobjektiv. För här finns det ingen brist på möjligheter. Bland Fujifilms egna objektiv finns det fem ljusstarka objektiv som är speciellt bra för porträtt.

Fotografer kommer snabbt berätta att man kan ta porträttbilder med vad som helst, och det stämmer. Porträtt kan tas med allt från vidvinkel till ganska smal tele. Det beror på situationen och miljön.

Men för nära porträtt, de med ett smalare skärpedjup och ett smalare utsnitt, är det många fotografer som föredrar objektiv med lite längre brännvidd än normalobjektiv.

Då pratar vi oftast om längre brännvidder än den typiska 50-millimetern, som i sig är ett utmärkt allroundobjektiv, traditionellt sett brukar porträttobjektiv ligga mellan 75 och 135 mm. Sweetspot är ofta 85 mm, och det är precis här nya Fujifilm XF 56 mm f1.2 R WR lägger sig.

Fujifilm XF 56 4
Fujifilm XF 56mm f1.2 R WR. Foto: Lasse Svendsen

Det ljusstarka objektivet är en ny version av Fujifilms XF 56mm f1.2 R som lanserades 2014 och även om brännvidden och ljusstyrkan är densamma så är konstruktionen ny. Jämfört med 35 mm-fullformat motsvarar brännvidden 85 millimeter och tack vare f1,2 går det att få ett så smalt skärpedjup att man enkelt kan isolera motivet från för- och bakgrunden.

Med f1,2 kan man enkelt fotografera i svagt ljus också, den nya 56.an har dessutom mycket bättre autofokus än föregångaren XF 56mm f1.2 R. Som till skillnad från den nya inte har någon vädertätning (WR).

Enkel användning

Den nya 56:an är både vädertätad och gjord av solid lättmetall. Objektivet levereras med ett motljusskydd i metall. Fokus- och bländarringarna känner vi igen från den gamla versionen, men objektivet har lagt på sig 40 gram och är lite bredare och lite längre. Närgränsen har förkortats från 70 till 50 cm, vilket gör den nya versionen mer användbar.

Bortsett från att objektivet har vuxit lite är det först när man sätter det på kameran och riktar det mot motivet som man märker den första, stora skillnaden mot föregångaren. Autofokusen är blixtsnabb, exakt och trevar sig inte fram i svagt ljus. Med Fujis ögonsökande autofokus låser den sig på det närmaste ögat med omedelbar och snudd på ljudlös precision.

Med 11 rundade bländarlameller går det att få nästan perfekt teckning av oskarpa områden – bokeh – med bara pyttelite förvrängning av ljusfläckarna i bildernas kanter.

Fujifilm XF 56 5
Fujifilm XF 56mm f1.2 R WR. Foto: Lasse Svendsen

Optiska prestanda

Den nya optiska konstruktionen har två asfäriska linselement och ett ED-element med ytterst god kontroll över ljusspridningen. Det har bidragit till att objektivet har fått jämnare skärpa över en större del av bildytan och knappt mätbar vinjettering eller förvrängning. På en Fujifilm X-H2 med 40 megapixlar är upplösningen bland det mest extrema vi sett från ett porträtt-teleobjektiv. Bilderna är nästan för skarpa.

Det finns inte mycket diffraktion att tala om med ett 56 mm-objektiv, skärpan är oerhört jämn från full bländare till bländare 8, och extrem mellan f2 och f5,6.

Kromafel går knappat att hitta, utom i hörnen vid minsta bländare, annars syns det ingenting.

 

Fujifilm XF 56 1 Fujifilm XF 56 3 macro Fujifilm XF 56 2
<
>
XF 56 mm bländare f1,2. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Fujifilms nya 56 mm är det bästa porträttobjektivet vi har testat till Fujis kameror i X-serien. Det fysiskt större och tyngre 50 mm f1,0 är ett snäpp mer ljusstarkt och kan användas i ännu mindre ljus, men nya 56:an är ett bättre köp för de flesta fotografer som behöver ett porträttobjektiv. Det ännu mindre och billigare 50 mm f2 är ett bra budgetalternativ med mycket bra optiska prestanda. Men det är inte lika ljusstarkt och inte heller lika skarpt som nya XF 56 mm f1.2 R WR, som är vad vi föredrar för porträtt på en Fujifilm-kamera.

 1. Fujifilm XF 50mm F1.0 R WR

  Ett av de skarpaste objektiven i klassen

  Fujifilm XF 50mm f1.0 är fantastiskt skarpt och extremt ljusstarkt.

  Skarpt från f1,0 och knivskarpt från f2. Vacker bokeh-effekt. Förtroendeingivande byggkvalitet och väderskydd.
  Vinjettering och lite kromafel med full bländare. Tungt och kostsamt.
  Läs hela testet
Karakter
Fujifilm XF 56mm f1.2 R WR
Premium

Ljud & Bild tycker

Nästan för skarp med extrem upplösning och mycket bra ljusstyrka. Har inga optiska defekter att tala om. Väderbeständig med fluorbeläggning. Ingen bildstabilisering.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
 • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
 • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
 • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
 • L&B TechCast – en podd med L&B
 • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Rulla till toppen