Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Fujifilm X-S20

Stealth-kameran

Ser ut som en billig kamera, är helt grym och ganska smart.

Av / 2023-07-15 - 12:12
Fujifilm X-S20
Lasse Svendsen

Man kan inte ana det, men den mattsvarta X-S20 är faktiskt bland Fujifilms bästa kameror. Och till ett pris som inte alls är orimligt, med tanke på vad du får för dina pengar.

Bara titta på det här. Kameran är byggd kring samma 26 megapixel X-Trans CMOS-bildsensor som vi känner igen från flaggskeppet X-T5. APS-C-bildsensorn har integrerad 7-stegs bildstabilisering och X-S20 har fått en kraftigt förbättrad autofokus. Som använder artificiell intelligens för bättre följande fokus för olika motiv.

En ny bildprocessor har nämligen gjort kameran smartare, och nu listar den själv ut vilket sorts motiv fotografen har i sökaren. Därmed anpassas autofokusen till motivet utan att fotografen behöver dyka ner i skärmmenyer hela tiden.

Kameran själv ser skillnaden mellan ansikten, djur, fåglar, bilar, cyklar, flygplan och tåg, och lyckas hålla fokus på ögon bättre än förr. Trevligt både för porträtt- och bröllopsfotografer, men också för dem som fotograferar action, eller spelar in video.

Foto: Lasse Svendsen

På tal om video. X-S20 spelar in video i 6K30p .4K60, 30, 24p och i 10-bitars 422 på minneskortet. Det kunde inte föregångaren X-S10, och sådana specifikationer har normalt sett bara de allra bästa kamerorna. Extern inspelning med hela 6K30p via HDMI-utgången i ProRes Raw med stöd för Blackmagic Raw är inte heller vardagsmat i denna prisklass.

Läs också Klassens bästa allroundkamera Fujifilm X-S10 är en ovanligt lyckad kompromiss mellan pris och kvalitet som passar nästan alla.

En sak som inte bör glömmas bort med X-S20 är Vlog. Det är faktiskt en separat inställning på programhjulet, som ger användaren ett förenklat gränssnitt på skärmen. Med touchknappar inte så olika de som finns på en mobilskärm. Videoinställningarna är helt oberoende av Vlog-inställningarna, så du kan ha 6.2K 10-bit på den ena och Full HD på den andra om du vill.

Det bör också nämnas att stillbilder kan lagras i RAW och jpeg som vanligt, men även i 10-bitars HEIF, vilket ger bättre bilddynamik utan att öka filstorleken.

Kameran är inte direkt långsam. Jag har redan nämnt action, och med förbättrad autofokus och en skjuthastighet på 20 bilder/s kan kameran ge dig skarpa actionbilder i de allra flesta situationer. Den mekaniska slutaren sänker skjuthastigheten till 8 bilder/s.

Fujifilm X-S20 är bland de minsta och lättaste systemkamerorna. Foto: Lasse Svendsen

Kompakt kamerahus 

Handgreppet på X-S20 är mindre än på en X-T5, och mycket mindre än på en X-H2S, och kamerahuset är på det hela taget mycket kompakt. Det har gjort några av knapparna, särskilt på baksidan, ganska små. Men trots blygsamma mått och låg vikt har kameran anslutningar för USB-C, HDMI, mikrofon, hörlurar och fjärrkontroll. Den har dock bara en SD-kortplats, så de som satsar på många videoinspelningar i högsta kvalitet bör överväga ett SDXC-kort med UHS-II och många GB.

Dubbelt så lång batteritid

Samma användare bör kanske också överväga kylfläkten FAN-001, som också passar på X-S20. Inte bara proffsmodellerna i X-H-serien. Den skruvas fast på kameran under skärmen och drivs av kamerans batteri via små kontakter.

Som vanligt på en Fujifilm-kamera finns det också simulering av Fujifilms gamla emulsionsfilmer. Astia, Provia, Velvia, bland andra, men också ETERNA och ETERNA Bleach Bypass – filmsimulering med cinematisk stil.

Q-menyn ger dig omedelbar tillgång till de viktigaste funktionerna. Foto: Lasse Svendsen

Den vinklingsbara 7,6-tums LCD-pekskärmen med 1,84 Mp upplösning är mycket praktisk, särskilt för videoinspelning, men sökaren är väl liten och lågupplöst i vårt tycke. Det spelar knappast någon roll för dem som bara använder skärmen, som de ovan nämnda vloggarna.

Batterikapaciteten är betydligt bättre med 750 exponeringar, Det beror på att kameran använder det större NP-W235-batteriet vi känner till från X-H2 och X-T5.

Intelligent autofokus 

Trots sin storlek ligger kameran bekvämt i handen. Det gick bra att få ett bra grepp och anständig balans, även med en XF 16-55mm f2.8 på kameran. Med den nya XF 23mm f1.4 har man en fin resekombination, eventuellt kan en XF 18–55 fungera som ett praktiskt allroundobjektiv.

Programhjulet har fyra minnesbanker där man kan spara favoritinställningarna och den nya Vlog-funktionen för video. Foto: Lasse Svendsen

Hur som helst märker man att kameran är snabb. Autofokusen är betydligt bättre än på föregångaren X-S10, och kameran låser fokus mycket snabbare och släpper inte lika lätt när motivet rör sig. Trevligt för action, guld värt för video.

Jag hade inte kameran tillräckligt länge för att bedöma hur intelligent autofokusen är, men jag kan intyga att det är en stor förbättring jämfört med inte bara sin föregångare utan också flera av Fujifilms tidigare flaggskepp.

Video- och bildkvaliteten

Videoegenskaperna är ett stort steg framåt jämfört med X-S10, och på det stora hela inte olikt vad du får med en X-T4. Föregångaren till X-T5. Bilden beskärs lite vid 1,18x i 4K60p-upplösning, men inte vid 4K30p eller 24p.

Det är inte mycket att klaga på med videokvaliteten. Det är lite rolling shutter vid snabba panoreringar, men inte så mycket som vi har sett på vissa fullformatskameror. Bildstabilisatorn utmanades inte så mycket, men fungerade utmärkt under testperioden. Speciellt på video, där man fick mjukare rörelse och finare panoreringar.

Stillbildskvaliteten är, så vitt jag kan bedöma, på samma nivå som X-S10 och X-T4. Med andra ord inga överraskningar här. I praktiken innebär detta mycket hög upplösning och lågt bildbrus, även vid höga ISO-värden. Med en bra råfilkonverterare finns det mycket att hämta med X-Trans-chipets RAW-filer.

Fujifilm X-S20 är bland de bästa allroundkamerorna vi har testat. Foto: Lasse Svendsen

Ingen kommer att klaga på bildbrus vid 3200 ISO, utan snarare fokusera på färgåtergivningen från kameran. Som alltid med Fujis X-Trans är det förstklassigt och även med jpeg-filernas begränsningar ser hudtoner fina ut direkt från kameran. Naturbilder med blå himmel och grönt gräs, och massor av små detaljer, ser inte alltför mättade ut.

Bilddynamiken är inte riktigt på nivå med de bästa fullformatskamerorna, inte heller Fujis 40 Mp X-Trans-sensor som vi känner till från X-H2, men ser ut att ligga runt 13 steg på våra testbilder. Det är mer än godkänt.

Slutsats

Den lilla Fujifilm X-S20är en varg i fårakläder. Med många av funktionerna som finns i Fujifilms dyrare kameror, inpackade i ett kompakt kamerahus, med hög skjuthastighet, snabb autofokus och Fujis välkända bildkvalitet, är X-S20 ett säkert köp. Sökaren är väl liten enligt vår mening, och det saknas vädertålighet. Det utesluter de flesta naturfotografer. Alla andra, och särskilt alla som behöver bra videokvalitet, får mycket kamera för pengarna med Fujifilm X-S20.

Läs också Bästa kameran i klassen Fujifilm X-T4 löser nästan alla föregångarens svagheter – och får betyg därefter.
Karakter
Fujifilm X-S20
Premium

Ljud & Bild tycker

Bildkvalitet och autofokus i toppklass. Egen vlog-funktion och avancerade videofunktioner. Kompakt och lätt med bra grepp och bra batteritid. Liten sökare, ingen vädertålighet och bara en kortplats.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Rulla till toppen