Search
Generic filters

: Fujifilm X-A1

Bildkvalitet till budgetpris

Fujifilms billigaste systemkamera är ett intressant alternativ till en spegelreflex och passar förstagångsköpare

Ljud & Bild tycker

Få andra kameror i den här klassen har lika hög bildkvalitet. Lägg därtill enkel skötsel och mycket bra optik, så har du en prisvärd systemkamera som är praktisk att ta med överallt.
Autofokusen är inte blixtsnabb och stora delar av kameran är gjord av billig plast. Åtminstone känns det så. Pekskärm finns inte, och inte heller världens bästa grepp.
 • Typ: Systemkamera med 16,3 Mp APS-C-sensor
 • Optik: 16–50 mm/f3,5–5,6 (motsv 24–74 mm), bildstabilisator
 • Skärm: 3-tums LCD, 1 000 000 bildpunkter
 • Höjdpunkter: Wifi, vridbar skärm
 • Pris: 6 000 kr
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6000 kr

En spegelreflex av känt märke kan vara ett tryggt val eftersom det kan vara svårt att veta vad man ska välja. Det är också en naturlig uppgradering när man växer ifrån kompaktkamerans begränsningar. Men man får inte samma bärbarhet som med en liten kamera. Då kan en kompakt systemkamera vara ett bättre alternativ.

Fujifilm X-A1 är en sådan. Här får du en liten, lättskött och billig kamera med zoom, trådlös bildöverföring, HD-video, tillräckligt med megapixlar för A2-utskrifter samt ett dugligt urval av kvalitetsoptik. Allt för 6 000 kronor. Du kan dessutom välja mellan svart, blå eller silver/röd färg.

Kameran är nästan identisk med X-M1 som vi testade 2013 och som kostar en tusenlapp mer med samma 16–50 mm-zoomobjektiv som ingår till X-A1. Med ljusstyrka f3,5–5,6 och integrerad bildstabilisator. Men i X-A1 är bildsensorn av enklare sort för att hålla kostnaderna nere. Resten av kameran har dock samma egenskaper som den dyrare modellen.

Liten och lättskött
Till exempel wifi och en möjlighet att överföra bilder till en app i mobilen. Kameran har för övrigt integrerad råfilskonverterare som gör JPEG-kopior av bilderna, en vridbar 3-tumsskärm (ingen pekskärm), seriefoto med dugliga 5,6 bilder i sekunden, filmsimulering plus åtta konstfilter, 0,05 sekunders utlösarfördröjning, 1080/30p-video samt ISO 200–6400 (12800/25600 för JPEG) i ljuskänslighet.

De åtta konstfiltren kan man använda om man vill ha kreativa effekter i bilderna, och Fujis Q-knapp visar en översikt över primärinställningar på skärmen. Som man kan ändra snabbt med de två reglagen på vänster sida om skärmen.

X-A1 är liten och lätt nog för att kunna tas med överallt. Man lär sig att använda den ganska så fort, eftersom det finns få saker som kan krångla. Man kan alltså ägna tiden åt att fotografera.

Bildkvalitet
Zoomobjektivet testade vi med X-M1, så vi känner till dess optiska prestanda. Det är ett av de bättre kit-objektiven och har ytterst måttlig förvrängning på vidvinkel och överlag fin skärpa ända till f11.

Men eftersom de båda kamerorna inte har samma bildsensor är det bara naturligt att misstänka att tekniska prestanda skiljer sig mellan de två modellerna. Vilket de också gör, fast inte så som man kanske skulle kunna tro. Den billigare X-A1 är faktiskt full i klass med den dyrare X-M1

X-A1_Red_Back

Det skiljer till exempel nästan ingenting i mängden brus. Det är marginellt vid ISO 3200 och inte särskilt synligt förrän vid 6400. Detaljupplösningen, i synnerhet om man studerar bilderna på nära håll, är bättre i den dyrare kameran – framför allt på hög ISO – men för vanligt folk är det en skillnad som inte betyder något. Den syns nämligen inte ens på A4-utskrifter.

Färgåtergivningen och bilddynamiken kan mäta sig med de bästa i den här klassen. Det enda vi funderar på är om inte Fujifilm har gjort det för svårt att välja. Om man tycker att en tusenlapp extra inte är något att snacka om så finns det en gnutta bildkvalitet att hämta genom att välja X-M1. Men inte tillräckligt mycket för att de som hellre sparar tusenlappen och köper X-A1 ska missa något. För de båda är till 99 procent identiska.

Slutsats
Fujifilm är ett intressant kameramärke som har lyckats med alla sina modeller och som redan har ett bra urval av objektiv till X-serien. I synnerhet om man gillar fasta brännvidder, som 18, 27, 35 eller 60 mm (multiplicera med 1,5 för att räkna ut bildvinkel i 135-format).

I Fujifilms billigaste systemkamera har de sparat pengar på att välja en billigare bildsensor, men utan att det gått ut över bildkvalitet eller skötsel. X-A1 är därför ett intressant alternativ till en spegelreflex. I synnerhet för fotografer som gillar storleken men gärna vill ha minst lika bra bilder som från en större kamera.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider
1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.
  JBL ger sig in i ANC-toppklassen med en hörlur som är rolig att lyssna på och som tar bort bruset effektivt.
  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.
  Asus ZenBook 14 UMA425 är en elegant och stilig dator som är perfekt för studier eller som en arbets-laptop när du är på språng.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

  Nu kan du ladda ner Disney+

  Äntligen går det att ladda ner Disneys nya strömningstjänst
  på många olika plattformar. Här är den!   
  Läs mer här >>
  close-link