Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Fujifilm GF 80mm f1.7 R WR

Knivskarpt och ljusstarkt porträttobjektiv

Alla kamerasystem behöver ett objektiv för porträtt, gärna ett ljusstarkt sådant.

Skrivet av / 2021-04-18 - 08:00
Fujifilm GF 80mm f1.7 R WR
Lasse Svendsen

Egentligen är det GF 110 mm f2,0 som är porträttobjektivet till Fujifilms mellanformatkameror. Det ger en brännvidd som motsvarar 85 mm om man jämför med fullformat, och det är en alldeles praktfull optik med superskärpa och mycket fin bokeh.

Men det är stort och tungt och ganska dyrt. Alternativet är nya GF 80 mm f1,7 som motsvarar 63 mm och är mindre, lättare och billigare. Det är också det ljusstarkaste GF-objektivet hittills.

Bländarring i 1/3 steg är låsbar på Auto och C. Foto: Lasse Svendsen

I likhet med alla de övriga objektiven till Fujis mellanformatkameror är det vädertåligt men saknar bildstabilisator. Det tycks vara reserverat för zoom- och teleobjektiven i GF-serien, men är knappast något problem eftersom bland annat GFX 100S – som vi använde under testet – har inbyggd stabilisator.

Konstruktionen är som alltid gedigen, med en gummerad fokusring och bländarring samt tillhörande motljusskydd. Frontelementet är överdraget med en vattenavvisande yta av fluor.

77 mm filterfattning och vattenavvisande fluorbeläggning. Foto: Lasse Svendsen

Fokusgruppen med sex linselement drivs av en vanlig – ganska så hörbar – elektromotor som ger en snabb men inte blixtsnabb autofokus. Inte ens på en GFX 100S, men den är tillräckligt precis för exempelvis porträtt. På insidan finns nio rundade bländarlameller som skapar en mycket mjuk bokeh för måleriska bakgrunder, precis som man vill ha det i bland annat porträtt.

Knivskarpt porträttobjektiv

Närgränsen är inte mycket att skryta med. 70 cm utesluter makrofoto (det finns även ett 80/2,8 makro till GF-systemet med 25 cm närgräns) men räcker för porträtt.

Det viktigaste är hur objektivet uppför sig när man fotograferar och där gör inte Fuji bort sig. Det är extremt skarpt med alla bländare, allra bäst från 2,8, men förvånansvärt skarpt även med f1,7 och 2,0 där det bara är måttligt sämre ut mot hörnen. Det finns ingen linjeförvrängning eller synlig vinjettering och kromatisk aberration är välkontrollerad vid full bländare och knappt synlig från bländare 2,8 och uppåt.

Knivskarpt med bländare 1,7. Foto: Lasse Svendsen

Optiken kan vara känslig för ströljus, så det enorma motljusskyddet bör användas, men den tecknar ljuspunkter perfekt med i stort sett alla bländare och skapar ett vackert djup i bilderna med större bländare vilket klär porträtt väl.

Men, och det finns ett men, om man inte måste ha bländare 1,7 för ett något smalare skärpedjup och inte är rädd för ett större och tyngre porträttobjektiv så kan GF 110 mm f2,0 vara värt att överväga. Den har bättre kontroll över kromafel och mer exakt autofokus – i bra ljus – och är skarpare över hela bildytan än GF 80.

Fujifilm GF 80mm f1.7 R WR
Objektivet kan vara känsligt för ströljus, så använd motljusskyddet. Foto: Lasse Svendsen

GF 80mm f1.7 R WR : Slutsats

Det relativt kompakta porträttobjektivet, med aningen kort brännvidd – det måste sägas – är ett intressant alternativ till GF110/f2,0. Fujifilm GF80/1,7 kostar lite mindre och har snäppet bättre ljusstyrka, vilket kan ge lite smalare skärpedjup och vacker bokeh, med bra skärpa vid alla bländare. Så om bildvinkeln passar är det en no-brainer, personligen skulle jag ha sparat lite extra och satsat på GF 110 mm f2,0 som fortfarande är guldstandarden för porträttobjektiv till Fujifilms mellanformatkameror.

Läs också Magisk bildkvalitet Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Karakter
Fujifilm GF 80mm f1.7 R WR
High End

Ljud & Bild tycker

Hög och mycket jämn skärpa från f1,7 och vacker bokeh-effekt. Vädertätat och gediget byggt. Hörbar och lite långsam autofokus. Kromafel kan uppstå vid full bländare. 63 mm passar inte alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Spelar in 6K direkt på disk

Ljud & Bild
Rulla till toppen