Search
Generic filters

TEST : Feiyu G6 Plus

Stabil kamerastyrning

Om man behöver stabilisera kameran när man filmar är en bra gimbal ett nödvändigt tillbehör.

Feiyu G6 Plus

Ljud & Bild tycker

Mjuk och kraftfull stabilisering. Stänksäker och gediget byggd. Bra batteritid.
Passar bara små kameror som väger upp till 800 gram.
 • Typ: Kamera-gimbal
 • Passar till: Mobil, actionkamera, kompakt- och systemkamera
 • Anslutning: Bluetooth, wifi, USB-laddning
 • Belastning: 800 gram
 • Stabilisator: 3 axlar, 360/260, pan/tilt
 • Batteritid: Upp till 12 timmar
 • Mått: 32,8 cm
 • Vikt: 663 g
 • Egenskaper: 4-vägs joystick, OLED-skärm, stativgängor, stänkskydd, väska
 • Webb: response-nordic.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 3000 kr

Du behöver inte vara en professionell fotograf för att använda tillbehör som detta. En gimbal är en stabilisator för kameror, stora som små, och har antingen mekanisk stabilisering, där tyngdkraften hjälper till, eller elektronisk.

En sådan är Feiyutechs nya G6 Plus. En motorstyrd gimbal för allt från mobiler till systemkameror. Om de väger högst 800 gram, vill säga. Det betyder att man kan glömma en spegelreflex med ett 70–200 mm-objektiv. Men en kompakt systemkamera som Sony a6400 eller Fujifilms utmärkta X-T30 funkar utmärkt.

Det gör mobiltelefoner också, det ingår faktiskt med en hållare med fjäderbelastade klämmor.

Gimbalen väger nära 700 gram inklusive batteri, som räcker i upp till 12 timmar. Lite beroende på hur mycket de borstlösa motorerna måste arbeta för att hålla kameran vågrätt.

Man kan själv ändra vinkel och panorera kameran på gimbalen, även från appen som fjärrstyr stabiliseringen och vissa av kamerans funktioner.

Kameran – eller mobilen – kopplas in via Bluetooth eller wifi, sedan kan man styra allt grundläggande från gimbalens grepp. Eller Feiyu ON-appen.

Som alltid med Feiyutech är byggkvaliteten mer än godkänd. Knappar och reglage svarar på ett tillfredsställande sätt och de tystgående elektromotorerna ger mjuk stabilisering av kameran när det behövs.

Användning

Längst ner har G6 Plus stativgängor. Handgreppet är gummerat och de vanligaste knapparna, bland annat inspelningsknappen och utlösaren, sitter på rad bredvid funktionsknappen, som också fungerar som av/på-knapp. Ovanför den sitter en styrpinne – joystick – som man använder för att flytta kameran på gimbalen. Det kan man för övrigt göra från appen också.

En pytteliten OLED-skärm visar valda inställningar och till vänster om greppet finns ett snurrande och tryckkänsligt inställningshjul, som till exempel kan användas för att styra fokus eller zooma om kameran har elektronisk zoom. Hjulet kan också användas för att styra stabilisatorn.

Det finns fler knappar. På baksidan sitter två stycken. Eller rättare sagt: den ena är ett skjutreglage för att luta – tilta – kameran och den andra är en programmerbar funktionsknapp. Det finns också en knapp som aktiverar aktivera inställningar på sidan av greppet. Som för övrigt är stänkskyddat.

Handtaget har extra gängor på sidan där man kan montera tillbehör, till exempel en extra skärm.

I praktiken

Gimbalens layout är inte svår. Kameran fästs enkelt på en löstagbar stativplatta med tre spår, så att man kan hitta ett som passar kamerans stativgängor. Jag provade med olika kameror och upptäckte att det inte alls var alla som passade gimbalens L-platta. Kameror med stora handgrepp kan vara svåra, för att inte säga omöjliga, att få fast, men små systemkameror som a6400 och kompaktkameror är inga problem att sätta fast rätt.

Behöver man en gimbal för större kameror så kan man titta närmare på Feiyutechs AK-serie.

Innan man slår på gimbalen måste man justera placeringen av gimbalens motorer manuellt. Det görs genom att lossa de två åtdragningsskruvarna så att man kan skjuta fästena till rätt läge. När man sedan slår på strömmen och öppnar appen kan man kalibrera gimbalen så att kameran hamnar i våg.

Sedan är man redo att börja filma.

Man kan programmera rotation under time-lapse och styra den med en app.

De tre elektromotorerna fungerar utmärkt för att stabilisera kameran när man spelar in. Eftersom alla kameror inte har lika bra inbyggd stabilisering är Feyiutech G6 Plus praktisk extrautrustning. Så länge man inte gör några hastiga rörelser fungerar den felfritt. Den stabiliserar inte vertikala rörelser lika bra som exempelvis stabilisatorn i Olympus OM-D E-M1 Mark II gör i kombination med en 12–100 mm-zoom med inbyggd stabilisator, men när man panorerar får man alltid en snörrät horisont.

I appen kan man ställa in känsligheten för motorerna och styrpinnen – som också finns i appen – samt välja en av tre förinställningar för hur stabiliseringen ska bete sig. Det går också att ställa in glidande rotation eller tilt. Vilket är väldigt praktiskt när man ska filma time-lapse eller intervallfoto under en viss tid. Som kan vara allt från 12 sekunder till 8 timmar.

Slutsats

Feiyutechs gimbal är allra bäst när kameran är liten och lätt. De flesta spegelreflexer får helt enkelt inte plats. En liten systemkamera, de allra flesta kompaktkameror och mobiltelefoner passar däremot utan vidare på G6 Plus. Den passar extra bra med kameror som antingen inte har någon bildstabilisator alls inbyggd – eller en som inte fungerar särskilt bra. Och även om den kanske är i största laget för en actionkamera så kommer den garanterat att ge videofilmer med mycket mjukare rörelser. Feiyutech G6 Plus är dessutom gediget byggd och den långa batteritiden gör den perfekt i skidbacken eller på fjällvandringen.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.
  JBL ger sig in i ANC-toppklassen med en hörlur som är rolig att lyssna på och som tar bort bruset effektivt.
  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.
  Asus ZenBook 14 UMA425 är en elegant och stilig dator som är perfekt för studier eller som en arbets-laptop när du är på språng.
  Shure Aonic har kanske det bästa ljudet vi har hört i några brusdämpande hörlurar.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

  Nu kan du ladda ner Disney+

  Äntligen går det att ladda ner Disneys nya strömningstjänst
  på många olika plattformar. Här är den!   
  Läs mer här >>
  close-link