Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Feiyu G6 Plus

Stabil kamerastyrning

Om man behöver stabilisera kameran när man filmar är en bra gimbal ett nödvändigt tillbehör.

Av / 2020-01-26 - 00:00
Feiyu G6 Plus
Lasse Svendsen

Innehållsförteckning

Du behöver inte vara en professionell fotograf för att använda tillbehör som detta. En gimbal är en stabilisator för kameror, stora som små, och har antingen mekanisk stabilisering, där tyngdkraften hjälper till, eller elektronisk.

En sådan är Feiyutechs nya G6 Plus. En motorstyrd gimbal för allt från mobiler till systemkameror. Om de väger högst 800 gram, vill säga. Det betyder att man kan glömma en spegelreflex med ett 70–200 mm-objektiv. Men en kompakt systemkamera som Sony a6400 eller Fujifilms utmärkta X-T30 funkar utmärkt.

Det gör mobiltelefoner också, det ingår faktiskt med en hållare med fjäderbelastade klämmor.

Gimbalen väger nära 700 gram inklusive batteri, som räcker i upp till 12 timmar. Lite beroende på hur mycket de borstlösa motorerna måste arbeta för att hålla kameran vågrätt.

Man kan själv ändra vinkel och panorera kameran på gimbalen, även från appen som fjärrstyr stabiliseringen och vissa av kamerans funktioner.

Kameran – eller mobilen – kopplas in via Bluetooth eller wifi, sedan kan man styra allt grundläggande från gimbalens grepp. Eller Feiyu ON-appen.

Som alltid med Feiyutech är byggkvaliteten mer än godkänd. Knappar och reglage svarar på ett tillfredsställande sätt och de tystgående elektromotorerna ger mjuk stabilisering av kameran när det behövs.

Användning

Längst ner har G6 Plus stativgängor. Handgreppet är gummerat och de vanligaste knapparna, bland annat inspelningsknappen och utlösaren, sitter på rad bredvid funktionsknappen, som också fungerar som av/på-knapp. Ovanför den sitter en styrpinne – joystick – som man använder för att flytta kameran på gimbalen. Det kan man för övrigt göra från appen också.

En pytteliten OLED-skärm visar valda inställningar och till vänster om greppet finns ett snurrande och tryckkänsligt inställningshjul, som till exempel kan användas för att styra fokus eller zooma om kameran har elektronisk zoom. Hjulet kan också användas för att styra stabilisatorn.

Det finns fler knappar. På baksidan sitter två stycken. Eller rättare sagt: den ena är ett skjutreglage för att luta – tilta – kameran och den andra är en programmerbar funktionsknapp. Det finns också en knapp som aktiverar aktivera inställningar på sidan av greppet. Som för övrigt är stänkskyddat.

Handtaget har extra gängor på sidan där man kan montera tillbehör, till exempel en extra skärm.

I praktiken

Gimbalens layout är inte svår. Kameran fästs enkelt på en löstagbar stativplatta med tre spår, så att man kan hitta ett som passar kamerans stativgängor. Jag provade med olika kameror och upptäckte att det inte alls var alla som passade gimbalens L-platta. Kameror med stora handgrepp kan vara svåra, för att inte säga omöjliga, att få fast, men små systemkameror som a6400 och kompaktkameror är inga problem att sätta fast rätt.

Behöver man en gimbal för större kameror så kan man titta närmare på Feiyutechs AK-serie.

Innan man slår på gimbalen måste man justera placeringen av gimbalens motorer manuellt. Det görs genom att lossa de två åtdragningsskruvarna så att man kan skjuta fästena till rätt läge. När man sedan slår på strömmen och öppnar appen kan man kalibrera gimbalen så att kameran hamnar i våg.

Sedan är man redo att börja filma.

Man kan programmera rotation under time-lapse och styra den med en app.

De tre elektromotorerna fungerar utmärkt för att stabilisera kameran när man spelar in. Eftersom alla kameror inte har lika bra inbyggd stabilisering är Feyiutech G6 Plus praktisk extrautrustning. Så länge man inte gör några hastiga rörelser fungerar den felfritt. Den stabiliserar inte vertikala rörelser lika bra som exempelvis stabilisatorn i Olympus OM-D E-M1 Mark II gör i kombination med en 12–100 mm-zoom med inbyggd stabilisator, men när man panorerar får man alltid en snörrät horisont.

I appen kan man ställa in känsligheten för motorerna och styrpinnen – som också finns i appen – samt välja en av tre förinställningar för hur stabiliseringen ska bete sig. Det går också att ställa in glidande rotation eller tilt. Vilket är väldigt praktiskt när man ska filma time-lapse eller intervallfoto under en viss tid. Som kan vara allt från 12 sekunder till 8 timmar.

Slutsats

Feiyutechs gimbal är allra bäst när kameran är liten och lätt. De flesta spegelreflexer får helt enkelt inte plats. En liten systemkamera, de allra flesta kompaktkameror och mobiltelefoner passar däremot utan vidare på G6 Plus. Den passar extra bra med kameror som antingen inte har någon bildstabilisator alls inbyggd – eller en som inte fungerar särskilt bra. Och även om den kanske är i största laget för en actionkamera så kommer den garanterat att ge videofilmer med mycket mjukare rörelser. Feiyutech G6 Plus är dessutom gediget byggd och den långa batteritiden gör den perfekt i skidbacken eller på fjällvandringen.

Karakter
Feiyu G6 Plus
Premium

Ljud & Bild tycker

Mjuk och kraftfull stabilisering. Stänksäker och gediget byggd. Bra batteritid. Passar bara små kameror som väger upp till 800 gram.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Rulla till toppen