Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Olympus PEN E-PL2 vs Panasonic Lumix GF2

Det bästa av två världar

Barnsjukdomarna är botade. Bildkvaliteten är högre än någonsin och priserna har sjunkit. Nu är det hög tid att skaffa en hybridkamera.

Av / 2011-03-17 - 12:12
Olympus PEN E-PL2 vs Panasonic Lumix GF2
Lasse Svendsen

Produkter i detta test

Av gammal vana – och kanske okunnighet – verkar det som om vanligt folk fortfarande föredrar spegelreflexkameror. Och det är egentligen inget fel med det. Ska man ha snabb fokus, bekvämt grepp och kunna lyckas med bilderna i alla tänkbara situationer, så är det inte mycket som slår en spegelreflex. Fast de är stora, ibland tunga och inte lika enkla att bära med sig som en kompaktkamera. Småkameror saknar å andra sidan spegelreflexernas bildkvalitet. Särskilt i dålig belysning, där de pyttesmå bildsensorerna orsakar mycket brus.
Ett spännande alternativ är de så kallade hybriderna, alltså små systemkameror med utbytbar optik och en bildkvalitet i samma klass som bra spegelreflexer.

Hybriderna är ett förhållandevis nytt fenomen, men på kort tid har Olympus, Panasonic, Samsung och Sony släppt flera modeller av det slaget. Medan Canon och Nikon håller stadig kurs med sina spegelreflexer.

HD-video och utbytbar optik
Begränsningarna som fanns i de första versionerna av hybridkamerorna håller på att försvinna helt. Dagens generation har fullt fungerande HD-video och utbudet av optik blir allt större. Funktionsnivån är lika hög som i de flesta spegelreflexer, ibland ännu högre, och till skillnad från spegelreflexerna har senaste generationen hybrider en snabb och tyst autofokus, även när de filmar.

Panasonic GF2
Båda kamerorna i detta test tillhör den senaste generationen spegellösa systemkameror. Panasonic Lumix DMC-GF2 är efterföljaren till GF1, men i stället för att bara uppdatera GF1 har Panasonic sneglat på Sonys NEX-modeller och tagit bort nästan alla knappar och lagt inställningarna i menyer på pekskärmen. Som i alla Lumix-kameror får man bara bildstabilisering med utvalda objektiv som har inbyggd optisk bildstabilisator. GF2 filmar HD-video i 1080-uplösning och levereras med antingen en 14–42 mm-zoom eller, som här, en 14 mm vidvinkel. Vilket gör den väldigt liten, faktiskt är den en av de minsta spegellösa hybriderna.

Olympus E-PL2
Olympus nya PEN E-PL2 är inte mycket större, men vårt testexemplar levererades med en 14–42 mm-zoom som är större än 14 mm-objektivet till Panasonic GF2. Olympus har för övrigt krympt optiken och sparat 25 % av volymen som 14–42-optiken till de föregående PEN-modellerna hade. Det nya objektivet har också fått en tystgående och betydligt snabbare autofokus.

PEN E-PL2 bygger på E-PL1 men har fått ny design och fler förbättringar. Som alla Olympus-kameror har den integrerad bildstabilisator, så man slipper tänka på det när man väljer objektiv.

Likt och olikt
Både testdeltagarna bygger på samma teknik, men skötsel, bildbearbetning och funktioner skiljer sig delvis åt. Därför är det inte säkert att båda passar alla fotografer lika bra. För ordningens skull har kamerorna provats med båda objektiven, så att optikens påverkan har eliminerats när vi undersökt själva kamerornas tekniska prestanda.

Produkter i detta test

Sammanfattning

Olympus PEN E-PL2 vs Panasonic Lumix GF2

Om man ska välja Panasonic Lumix GF2 eller Olympus PEN E-PL2 beror på vilka kvaliteter man värderar högst.

Läs hela testet

Panasonic Lumix GF2

Två steg framåt, och ett tillbaka

Förbättringarna är inte lika synliga som bristerna i Panasonics minsta. Men det hindrar inte GF2 från att vara en strålande kamera.

Hög bildkvalitet. Skarp optik. Väldig bra HD-video.
Färre funktioner än i föregångaren. Saknar integrerad bildstabilisator. 300 bilders batteritid.
Läs hela testet

Olympus PEN E-PL2

Värdig uppföljare

Olympus har löst föregångarens största problem. Resultatet är en mycket attraktiv kamera som har allt man behöver.

Mycket hög bildkvalitet. Skarp optik. Tyst och snabb autofokus.
Blek skärm i solljus. 290 bilders batteritid. Medelbra kvalitetskänsla.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Rulla till toppen