Sammanfattning

Olympus PEN E-PL2 vs Panasonic Lumix GF2

Om man ska välja Panasonic Lumix GF2 eller Olympus PEN E-PL2 beror på vilka kvaliteter man värderar högst.
forfatter

Micro Four Thirds

För många är nog relativt färska Micro Four Third-formatet fortfarande ett okänt begrepp. Som vi förkortar till mFT, för enkelhets skull.

Olympus och Panasonic har utvecklat mFT som bygger på det mer kända Four­Thirds-formatet som använts av dem båda i spegelreflexkameror. Fast här har spegelhuset plockats bort för att kameran ska bli mindre och lättare men ändå kunna ha utbytbar optik.

En mFT-kamera saknar alltså spegeln och den optiska sökaren som kännetecknar en spegelreflex. De mFT-modeller som har inbyggd sökare har en elektronisk sådan i stället för en optisk. Eller ingen sökare alls, så att man använder skärmen i stället.

Bildsensorerna har hälften så stor yta som traditionella spegelreflexers 24 x 36 mm (något missvisande kallat fullformat). mFT-kamerornas 13 x 17,3 mm är också mindre än de så kallade APS-C-kamerorna som Canon EOS 60D och Nikon D7000 (som till exempel har 15,6 x 23,6 mm).

Det skiljer nämligen inte mycket i bildkvalitet. De skillnader som detta test har lokaliserat handlar främst om en lite mer naturlig färgbalans i Olympus-kamerans bildfiler. Övriga skillnader är för små och ibland obetydliga för att de flesta som överväger att skaffa sig en kompakt systemkamera ska bry sig.
Lägger man in samma optik i beräkningen så kostar de två kamerorna precis lika mycket,    6 000 kronor.

Då återstår alltså funktioner och användarvänlighet. Trots sina brister är det Olympus som vinner den disciplinen. Det nya och mindre zoomobjektivet gör kameran ännu mer användarvänlig, och bortsett från avsaknaden av stereomikrofon har Olympus fler funktioner än Panasonic. Och det handlar om sådana, till exempel trådlös blixtstyrning, manuell exponeringskontroll även när man filmar, multiexponering, blixtkompensation, konstfilter och så vidare. Dessutom har E-PL2 knappar och reglage som i mångas ögon är bättre än en pekskärm, åtminstone på en kamera.

Men när det är sagt så  är Panasonics pekskärm faktiskt riktigt användarvänlig när man har vant sig vid den, och betydligt bättre än exempelvis Sonys skärmmenyer på NEX-5 – som precis som GF2 knappt har några knappar och som uteslutande sköts genom att man navigerar i menysystemet.

Viktigast av allt är kanske att Olympus har bildstabilisator inuti kameran i alla PEN-modeller. E-PL2 också. Det har inte Panasonic i några av sina Lumix G-hybridkameror, som alltså är beroende av att objektivet har en optisk bildstabilisator.

Panasonic GF2 är främst avsedd för fotografer som vill ha en så liten systemkamera som möjligt. Och som ställer in ”Intelligent Auto” och sedan låter kameran ta hand om resten. Uppskattar man dessutom videokvaliteten, som är full 1080-HD med bra stereoljud, så är Panasonics GF2 ett väldigt bra val. Men de med ambitioner om att bli en bättre fotograf får ett mer användbart redskap om de köper Olympus PEN E-PL2.

Också i detta test:

Panasonic Lumix GF2

Två steg framåt, och ett tillbaka

Förbättringarna är inte lika synliga som bristerna i Panasonics minsta. Men det hindrar inte GF2 från att vara en strålande kamera.

Hög bildkvalitet. Skarp optik. Väldig bra HD-video.
Färre funktioner än i föregångaren. Saknar integrerad bildstabilisator. 300 bilders batteritid.

Olympus PEN E-PL2

Värdig uppföljare

Olympus har löst föregångarens största problem. Resultatet är en mycket attraktiv kamera som har allt man behöver.

Mycket hög bildkvalitet. Skarp optik. Tyst och snabb autofokus.
Blek skärm i solljus. 290 bilders batteritid. Medelbra kvalitetskänsla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.