TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

test Datacolor SpyderX Studio

Bättre färgprocess i bilderna

Varje fotograf med självkritik behöver bra verktyg för färg- och vitbalanskorrigering.

forfatter
Publicerad 2019-07-10 - 18:18
Karakter
Datacolor SpyderX Studio
L&B tycker
Billig och snabb 3-i-1-lösning för kalibrering av hela arbetsflytet. Stora möjligheter för profilering.
Skrivarkaliberingen kräver lite övning. Programvaran är inte våldsamt avancerad.
Specifikationer
 • Råfilskorrigering
 • Optisk skärmkalibrering
 • Utskriftskalibrering
 • Uppgraderbar programvara
 • Mac OS X, Windows 7 och senare
 • USB-anslutning
 • Webb: datacolor.com

För fotografer som är måna om bildkvaliteten även i utskrifterna finns det flera sätt. Kalibrering av utskrifterna, till exempel. En process som mest professionella fotografer inte klarar sig utan, men som också finns för amatörfotograferna.

Då slipper man göra många testutskrifter innan man prickar in färgerna perfekt i utskrifterna. Att få rätt färger är viktigt för alla fotografer, såväl amatörer som proffs.

Det enklaste är att köpa en optisk kolorimeter för att kontrollera färgkvaliteten i utskrifterna, som sedan kan korrigeras i programvara på datorn. Men det hänger ihop nära med resten av kedjan. Från kamerans filkvalitet till skärmen och så vidare, ända till fotoskrivaren.

Med andra ord behöver man tre olika kalibreringsmetoder, från kameran hela vägen till skrivaren, för att få allt att hänga ihop.

Allt man behöver kan köpas över disk, även Datacolors lilla resväska där man hittar allt man behöver. Eller rättare sagt: väskorna finns i två versioner, med innehåll som passar lite olika behov. Den vi har testat heter Spyder X Studio och innehåller en grå, vit och svart kub för råfilskalibrering, en SpyderX Elite-skärmkalibrator samt Spyder Print för utskriftskalibrering.

Den andra varianten heter Spyder X Capture Pro och ersätter utskriftskalibrering med objektivprofilering och färgkalibrering med Spyder Checkr.

Vi har redan testat Datacolor Spyder 5 Express, den mer avancerade Spyder X Pro, X-Rite Color Munki och X-Rite Display Pro. Som även om de är olika ger bättre färgkontroll på skärmen med hjälp av kalibrering med färgmätare och programvara.

SpyderX Pro-programvaran ger nästan oändligt stora möjligheter för optimering. Foto: Lasse Svendsen

Fler möjligheter

I Studio-väskan ligger den senaste versionen av SpyderX Elite, som har fler alternativ och är mer flexibel än SpyderX Pro. De är i grunden snarlika men Elite-upplagan har obegränsade kalibreringskombinationer där man kan välja vitpunkt, gamma och ljusstyrka i stort sett precis hur man vill. Den är också bättre lämpad för fotografer med flera bildskärmar, där det är viktigt att skärmarna är kalibrerade fullständigt likadant.

Precis som nästan alla andra skärmkalibratorer hängs den här över skärmen och sedan startar man programvaran och går igenom alla steg i en skärmkalibrering. Tidigare kunde detta ta stora delar av arbetsdagen, men nya Pro och Elite gör jobbet på ett par minuter i stället för timmar.

Kalibreringen tar även hänsyn till ljuset i rummet, och man kan själv gå in och finjustera bilden om man vill ha en annorlunda skärmprofil. Eller flera olika för olika jobb. Elite-versionen stöder också soft proofing, så att man kan se på skärmen hur utskriften kommer att se ut på den valda skrivaren.

Leksak? Inte alls! Kuben ger bättre kontroll över råfilerna. Foto: Lasse Svendsen

Råfilskorrigering

Den lilla klossen, som bara heter Cube och ser ut som en snofsig nyckelring, har en helt annan funktion. Den har tre fält med gråtoner. 18 procent grått på toppen, 4 procent grått på sidorna och 96 procent svart på undersidan. Lägg till öppningen under så har man 100 procent svart också. Metallkulan på toppen används för att kontrollera överexponerade områden. Lite mer avancerat och mer användbart för vitbalans- och exponeringskorrigering än en gråskalekarta

Kuben fungerar genom att man skruvar fast den på ett stativ eller hänger den i närheten av motivet. Sedan gör man ett par exponeringar som lagras i råformat. Så länge filerna kan öppnas med Adobe Camera Raw i Lightroom och Photoshop eller Capture One så kan man korrigera råfilen med vitbalanspipetten och exponerings- och svartnivåreglagen i programvaran.

Efteråt lagrar man bara kalibreringsprofilen, till exempel som porträttstudio nr. 12 eller något annat, så att man kan plocka fram den nästa gång man ska ta samma typ av porträtt.

Utskriftskalibrering

När man har lagt in råfilsprofilering och kalibrerat skärmarna återstår bara skrivarna.

För att komma igång med skrivarkalibreringen måste man ladda ner Spyderprint-programvaran (som man hittar en länk till i väskan) och koppla in spektrum-färgmätaren via USB. När programvaran är installerad gör man ut en referensutskrift som man kontrollerar med den anslutna färgmätaren.

Manuellt, märk väl. Det följer med en mall som man lägger över utskriften. Man placerar kolorimetern i dockan och klickar en gång för vitbalansreferens, sedan flyttas mallen över den synliga spalten med utskriften liggande under. Färgvärdet för varje ruta registreras av mjukvaran och de skannade ICC-profilerna kan lagras för varje skrivare och papperstyp.

Profilerna återfinns i exempelvis Lightroom, där man också kan kontrollera kvaliteten på utskriften beroende på papperstyp och skrivare. Man klickar på soft proofing för att kontrollera, och är man inte nöjd så kan man göra ändringar i färg, vitbalans och så vidare som vanligt i Lightroom, Photoshop och Capture One – innan man skriver ut.

Skrivarkalibreringen är enkel men effektiv. Foto: Lasse Svendsen

Före och efter

Arbetsflödet är mycket roligare och framför allt mycket lättare att styra från kamera till utskrift med de tre verktygen i Spyder X Studio-väskan. På min redan kalibrerade iMac var det inte lätt att se någon skillnad på kalibreringen med Spyder X Pro och Elite, men Elite-versionen av programvaran gav betydligt fler justeringsalternativ. Den kan också användas för att kalibrera visningsprojektorer, men det testade jag inte den här gången.

Den lilla kuben är ett bra substitut för en gråskalekarta, och mycket enklare att använda. Både ute i fält och i studio. Den är så billig alla fotografer som skjuter mycket råfiler absolut bör ha den i kameraväskan.

Datacolors skrivarlösning är kanske inte den mest eleganta, men den är enkel och, desto viktigare, fungerar. Har man väl provat skrivarkalibrering så inser man att man inte klarar sig utan. Fotoutskrifterna från referensskrivare, Epson SureColor P800, blev många snäpp bättre efter kalibreringen, vilket gjorde processen mycket mer förutsägbar eftersom skärmen visar samma färger som utskrifterna.

Spyder-kalibrering är ett måste för alla fotografer. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Innehållet i SpyderX Studio-väskan ger fotografen bättre kontroll över bilderna hela vägen från kamera till utskrift, och även om det inte världens mest avancerade programvara så är möjligheterna för skärmkalibrering så stora att alla som inte har svindyra skärmar med automatisk kalibrering inte klarar sig utan Spyder X som verktyg. Köper man Studio-paketet sparar man dessutom pengar jämfört med om man köper allt separat. Då har man alla verktyg som behövs för korrekt skärmkalibrering och korrekt färgåtergivning i utskrifter.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Capture One Mobile redo för iPad Nu kan du redigera foton som ett proffs på din iPad.
Ut ur mörkret Om du är trött på bildbrus och matta, urvattnade färger, är Logitech Litra Glow en billig lösning.
Lättare Nikon-tele med räckvidd 400mm med inbyggd stabilisator och låg vikt.
Spela in 4K-innehåll med Nikon Z30 Vloggare och innehållsleverantörer har fått ett nytt verktyg.
Ny kamera till semestern? Kolla in vår topp 10-lista. En bra kamera ger dig bättre bilder, ta med en av dessa på årets semester.
Nya stabilisatorer från DJI DJI RS 3 Pro är anpassad för systemkameror.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend