TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Clip on-mobilobjektiv

Pimpa mobil kameran

Sätt en lins på mobilen så får du fräschare bilder.

forfatter
Publicerad 2017-06-06 - 10:00
L&B tycker
Specifikationer

Zeiss Exolens Wide Angle 2 500 kr
Zeiss Exolens Telephoto 2 300 kr
Zeiss Exolens Macro lens 1 700 kr
Olloclip Core Lens Se 1 200 kr
Black Eye Tele 3X 1 000 kr
Black Eye FF Fisheye 550 kr
Black Eye 2 in 1 500 kr

Produktsida
Produkter i testet
 • Black Eye Lens
 • Zeiss ExoLens
 • Olloclip Core Lens
 • De flesta mobiler saknar zoom. Det går att zooma digitalt med fingrarna, men resultatet blir inte bra. Digital zoom betyder grumliga och oskarpa bilder.

  Men det finns en lösning som faktiskt fungerar. Den är inte gratis, men för ett par hundralappar kan man få en lins som träs på mobilkameran och förändrar brännvidden. I praktiken betyder det att mobilkameran går att pimpa med ett vidvinkel-, tele- eller makroobjektiv så att du kan ta ännu piffigare bilder eller videosnuttar med telefonen.

  Det är inte säkert att det blir samma sak som att ha med sig en riktig kamera, åtminstone inte för alla, men ett teleobjektiv eller en makrolins tar ingen plats och är smidigt att ha med sig – och enkelt att använda. Precis som på en kamera, alltså.

  De kan också användas till Skype- eller Facetime-samtal.

  Vad finns?

  Mobilobjektiven finns i många varianter. Det vanligaste är vidvinel som ger bredare bildvinkel än mobilkameran klarar av, så att du får med ännu mer av motivet i bilderna. Passar fint för landskap, arkitektur och resefoto.

  Den andra av de tre vanligaste varianterna är tele. Den har smalare bildvinkel och flyttar motivet närmare. Det är praktiskt, inte bara när du inte når hela vägen med mobilen utan även snyggt att använda till porträtt.

  Den tredje varianten är makroobjektivet. Det har en extrem närgräns, så att du kan ta skarpa bilder bara ett par millimeter från motivet. Sådant kommer väl till pass om du vill ta bilder av detaljer, eller utforska makrovärlden.

  Hur funkar det?

  De här mobilobjektiven utökar mobilkamerans användningsområde och sätter du till exempel på en fisheye-lins så får du en extrem, 180-gradig bildvinkel. Det går inte heller att göra med en vanlig mobilkamera.

  Mobilobjektiven fungerar så att en eller flera linser sätts ihop till ett mikroobjektiv. Konfigurationen avgör om det blir tele, makro, vidvinkel eller fisheye.

  Det finns även ett par nystartade Kickstarter-projekt som utlovar zoomobjektiv till mobilen, men i dagsläget finns inget sådant färdigt att testa. Så den här gången koncentrerar vi oss på mobila objektiv med fast brännvidd.

  Brännvidden på en iPhone-kamera (iPhone 7) motsvarar 28 mm vidvinkel. För Samsung Galaxy S7 och S8 är brännvidden 26 mm och detta är det enda som påverkas av ett objektiv utanpå kameran.

  Till exempel ändras 28 mm till 84 mm – perfekt för porträtt – om man sätter på en 3x tele-lins. Och 28 mm blir 16 mm extrem vidvinkel om man sätter på en vidvinkellins.

  Med andra ord kan man täcka in 16, 28 och 56 eller 84 mm om man bara har med sig ett par extra objektiv till mobilen.

  Men kom ihåg att mobilobjektiv med hållare som monteras ovanpå kameran inte fungerar med iPhone 7 plus inbyggda teleobjektiv. Undantaget är Black Eye, med viss reservation.

  Startfältet

  I det här testet tittar vi bland annat närmare på mobilobjektiv från Olloclip, som kanske är den mest kända tillverkaren av sådana objektiv. De har ett antal olika varianter, främst anpassade för iPhone och Samsung Galaxy.

  Vi har också tagit med Exolens från den legendariska tyska optiktillverkaren Zeiss. Det är dyra linser, kanske mest avsedda för kräsna fotografer och av en helt annan kvalitet än något annat vi har sett.

  Den tredje tillverkaren är Black Eye. Ett relativt nytt märke som satsar på billiga objektiv som inte kräver någon adapter för att fungera. Det betyder att de kan användas med alla mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer som har kamera. De knäpps bara fast över kameran precis som en klädnypa. Enklare kan det inte bli.

  I testet har vi betonat tre saker: funktionalitet, bildkvalitet och pris.

  picture1 picture2
  <
  >
  Linserna kan användas med de flesta mobiler och surfplattor.

  Produkter i testet

  Black Eye Lens

  Mest för pengarna

  Makro, tele och vidvinkel som bara kläms fast på mobilen.

  Enkelt att använda och passar alla mobiler. Billigt och kan användas med blixt.
  Medelmåttig optisk kvalitet med mycket förvrängning. Sitter inte fast stadigt.

  Zeiss ExoLens

  Det kostsamma alternativet

  Zeiss betyder kvalitet – och det syns på bilderna.

  Högsta optiska kvaliteten ger bättre bilder.
  Mycket högt pris, passar bara de senaste iPhone-mobilerna.

  Olloclip Core Lens

  Det bästa köpet

  Olloclip har den bästa kompromissen mellan bildkvalitet och enkel användning.

  Praktisk hållare och enkel fastsättning. Överlag bra bildkvalitet och mycket för pengarna.
  Passar inte på teleobjektivet till iPhone 7 Plus, finns bara till ett begränsat antal mobiler.
  forfatter

  Lasse Svendsen

  Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Capture One visar bilderna direkt på iPad Laddar upp bilderna från kameran till iPaden i realtid.
  Tamron lanserar en extrem zoom för Fujifilm X-kameror Blir billigare än Fujifilms motsvarande zoom.
  Leica lanserar Q2 i samarbete med Seal Specialutgåva i begränsad upplaga.
  Se vad du kan göra med din hårddisk Ny firmware med stöd för inspelning på SSD
  Panasonic släpper ljusstark och kompakt 18 mm Ultravidvinkel för Panasonic- och Leica-kameror.
  Fujifilm X-H2 har 8K-video och hela 160 megapixlar Med 10-bitars 8K-video och pixelshift är Fujifilm X-H2 den mest professionella kameran i klassen.
  Följ Ljud & Bild