annonse
annonse
annonse

test: Canon RF 28-70mm f2 L USM

Canon RF 28-70mm f2 L USM
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

Plus
Otroligt skarpt vid alla brännvidder från full öppning, välkontrollerat med alla bländare och vacker bokeh-effekt.
Minus
Vikten och priset. Saknar bildstabilisator.

Jag minns när fotografer skakade överlägset på huvudet när nyfrälsta amatörer visade upp sina kameror. Med zoom. Det är nämligen inte så länge sedan varje fotograf med självkritik enbart fotograferade med fast brännvidd. Kvaliteten höll inte måttet i zoomobjektiv.

Samma fotografer skulle förmodligen sätta kaffet i halsen om de såg Canon RF 28-70mm f2 L USM. Av många anledningar. Först på grund av storleken. Det här är nämligen ett enormt objektiv, med tanke på brännvidden. Sedan på grund av vikten. Ett och ett halvt kilo med motljusskydd. Och till sist skulle de kippat efter andan när de hörde priset. För det är svindyrt.

RF 28-70 jämfört med de andra RF-objektiven. Foto: Lasse Svendsen

Men så är Canons ljusstarka RF 28-70mm också så långt från de alla sedvanliga zoomobjektiv som brukar ingå till kameror man kan komma. Detta är det ljusstarka, knivskarpa alternativet till RF 24-105mm f4, med prestanda i klass med RF 50mm f1.2.

Den massiva zoomen med hela 104 mm diameter och 95 mm filterfattning är ett slags tour de force från Canons optiska division. Ett flaggskeppsobjektiv till de spegellösa fullformatkamerorna i EOS R-serien, med enastående ljusstyrka och extrem optisk kvalitet.

Extrem ljusstyrka

I vanliga fall är en zoom i den här klassen tänkt som ett mer ljusstarkt alternativ till de så kallade kit-zoomarna. Då är ljusstyrkan ofta betydligt bättre. De billigaste zoomarna brukar ha varierande ljusstyrka kring f3,5–5,6 och de mer påkostade har kanske f2,8–4,0, men de bästa har som regel f2,8 i hela zoomområdet.

Det är ofta en lyckad kompromiss. I våra tester har Canon EF 24-70mm f2.8, Nikons Z 24-70 f2.8 och Sonys Vario-Sonnar T 24-70 f2.8 lyckats väldigt väl. De är betydligt bättre än kit-zoomarna som proffsen skyr som pesten.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Men f2 är ett djärvt val. Det gör objektivet mycket större och tyngre eftersom det kräver mycket större glasyta, och priset blir därefter. Dessutom riskerar man att optiska prestanda sjunker markant vid full bländaröppning. Om man har tur är motivet skarpt i centrum vid f2 och vinjetteringen bara måttlig.

Det enda objektivet jag kan komma på som lyckas bra är det 15 år gamla Olympus Zuiko 14-35mm f2 Digital ED (motsv. 28-70). Men på sin tid var det gjort för de betydligt mindre Four Thirds-bildsensorerna. Klart mindre komplicerat än att göra samma sak till en fullformatkamera.

Mycket glas och komplex konstruktion. Foto: Canon

Användningsområde

Den vädertätade Canon-zoomen är gjord för proffs som behöver ljusstyrka, f2 är väldigt användbart för porträtt där det smala skärpedjupet ger fina, oskarpa bakgrunder. Det är också utmärkt för landskap, bröllop, reportage och mode, fast inte riktigt lika lämpligt för video eller action. Då är avsaknaden av optisk bildstabilisator ett minus. Å andra sidan skulle objektivet då ha blivit ännu större, tyngre och dyrare.

Förutom zoomringen finns en fokusring utan fokusskala – så där rök hyperfokalavståndet – och en ring som kan programmeras. Till exempel som bländarring, för exponeringskompensation eller något av de andra sju alternativen.

Prestanda

Canon-zoom har nio bländarlameller och hela 19 linselement på insidan. Fyra av elementen har asfärisk slipning och två har ultradefinitionsglas och ett super-ultradefinitionsglas (UD samt SUD) som korrigerar för aberration, förvrängning och astigmatism vid alla brännvidder.

Om det är skarpt? You bet. Objektivet har mycket bra skärpa med bländare 2, extrem skärpa med f2,8 och den bästa skärpan jag har sett i någon zoom från f4 till f16.

Det har knappt någon synligt förvrängning med vidvinkel, och bara måttliga ljusförluster – vinjettering – med full öppning och 28 mm brännvidd. Mäkta imponerande.

Skärpan avtar naturligtvis lite, fast högst marginellt, vid f2 och mest vid 28 mm. Från 35 mm är skärpeområdet bättre i hela bildytan och avtar inte synligt vid någon brännvidd förrän vid f16. Till och med då är skärpan och detaljskärpan fenomenalt bra.

Kromatisk felbrytning är välkontrollerad och går egentligen inte att se förrän man zoomar in vid 70 mm, som är den enda brännvidden där det är möjligt att hitta lite felbrytning. Canon har också lyckats kontrollera sfäriska avvikelser väl, och områden ur fokus (bokeh) är mjuka som honung och ser vackra ut i porträtt.

Ströljus är också välkontrollerat, nästan uppseendeväckande bra för en 28–70/2, och komaeffekten (deformation av cirkulära föremål i bildytans ytterkanter) är också väl kontrollerad.

Autofokusen använder Canons ultrasoniska elektromotorer och är tyst och snabb. Med EOS RP är det kameran som sätter hastighetsbegränsningarna och inte objektivet, men det är mycket glas som ska förflyttas så detta är inte Canons snabbaste autofokus.

Slutsats

Canon RF 28-70mm F2 L USM är så nära den perfekta normalzoomen man kan komma. Den är åtminstone den bästa i sitt slag som vi har testat, men den kostar i form av budget, vikt och storlek. Alltså är den knappast en zoom för alla fotografer och användningsområden, men för proffs som länge har sett fram emot en användbar, ljus och framför allt knivskarp zoom så blir det inte bättre än så här. Optiska prestanda är snudd på felfria för ett objektiv av den är typen, precis som man bör kunna förvänta sig av prislappen, och bådar gott för fortsättningen för Canons färska EOS R-system.

Jag minns när fotografer skakade överlägset på huvudet när nyfrälsta amatörer visade upp sina kameror. Med zoom. Det är nämligen inte så länge sedan varje fotograf med självkritik enbart fotograferade med fast brännvidd. Kvaliteten höll inte måttet i zoomobjektiv. Samma fotografer skulle förmodligen sätta kaffet i halsen om de såg Canon RF 28-70mm f2 L USM. Av många anledningar. Först på grund av storleken. Det här är nämligen ett enormt objektiv, med tanke på brännvidden. Sedan på grund av vikten. Ett och ett halvt kilo med motljusskydd. Och till sist skulle de kippat efter andan när de hörde priset. För det är svindyrt. [caption id="attachment_93631" align="alignnone" width="989"] RF 28-70 jämfört med de andra RF-objektiven. Foto: Lasse Svendsen[/caption] Men så är Canons ljusstarka RF 28-70mm också så långt från de alla sedvanliga zoomobjektiv som brukar ingå till kameror man kan komma. Detta är det ljusstarka, knivskarpa alternativet till RF 24-105mm f4, med prestanda i klass med RF 50mm f1.2. Den massiva zoomen med hela 104 mm diameter och 95 mm filterfattning är ett slags tour de force från Canons optiska division. Ett flaggskeppsobjektiv till de spegellösa fullformatkamerorna i EOS R-serien, med enastående ljusstyrka och extrem optisk kvalitet.

Extrem ljusstyrka

I vanliga fall är en zoom i den här klassen tänkt som ett mer ljusstarkt alternativ till de så kallade kit-zoomarna. Då är ljusstyrkan ofta betydligt bättre. De billigaste zoomarna brukar ha varierande ljusstyrka kring f3,5–5,6 och de mer påkostade har kanske f2,8–4,0, men de bästa har som regel f2,8 i hela zoomområdet. Det är ofta en lyckad kompromiss. I våra tester har Canon EF 24-70mm f2.8, Nikons Z 24-70 f2.8 och Sonys Vario-Sonnar T 24-70 f2.8 lyckats väldigt väl. De är betydligt bättre än kit-zoomarna som proffsen skyr som pesten. Men f2 är ett djärvt val. Det gör objektivet mycket större och tyngre eftersom det kräver mycket större glasyta, och priset blir därefter. Dessutom riskerar man att optiska prestanda sjunker markant vid full bländaröppning. Om man har tur är motivet skarpt i centrum vid f2 och vinjetteringen bara måttlig. Det enda objektivet jag kan komma på som lyckas bra är det 15 år gamla Olympus Zuiko 14-35mm f2 Digital ED (motsv. 28-70). Men på sin tid var det gjort för de betydligt mindre Four Thirds-bildsensorerna. Klart mindre komplicerat än att göra samma sak till en fullformatkamera. [caption id="attachment_93629" align="alignnone" width="989"] Mycket glas och komplex konstruktion. Foto: Canon[/caption]

Användningsområde

Den vädertätade Canon-zoomen är gjord för proffs som behöver ljusstyrka, f2 är väldigt användbart för porträtt där det smala skärpedjupet ger fina, oskarpa bakgrunder. Det är också utmärkt för landskap, bröllop, reportage och mode, fast inte riktigt lika lämpligt för video eller action. Då är avsaknaden av optisk bildstabilisator ett minus. Å andra sidan skulle objektivet då ha blivit ännu större, tyngre och dyrare. Förutom zoomringen finns en fokusring utan fokusskala – så där rök hyperfokalavståndet – och en ring som kan programmeras. Till exempel som bländarring, för exponeringskompensation eller något av de andra sju alternativen.

Prestanda

Canon-zoom har nio bländarlameller och hela 19 linselement på insidan. Fyra av elementen har asfärisk slipning och två har ultradefinitionsglas och ett super-ultradefinitionsglas (UD samt SUD) som korrigerar för aberration, förvrängning och astigmatism vid alla brännvidder. Om det är skarpt? You bet. Objektivet har mycket bra skärpa med bländare 2, extrem skärpa med f2,8 och den bästa skärpan jag har sett i någon zoom från f4 till f16. Det har knappt någon synligt förvrängning med vidvinkel, och bara måttliga ljusförluster – vinjettering – med full öppning och 28 mm brännvidd. Mäkta imponerande. Skärpan avtar naturligtvis lite, fast högst marginellt, vid f2 och mest vid 28 mm. Från 35 mm är skärpeområdet bättre i hela bildytan och avtar inte synligt vid någon brännvidd förrän vid f16. Till och med då är skärpan och detaljskärpan fenomenalt bra. Kromatisk felbrytning är välkontrollerad och går egentligen inte att se förrän man zoomar in vid 70 mm, som är den enda brännvidden där det är möjligt att hitta lite felbrytning. Canon har också lyckats kontrollera sfäriska avvikelser väl, och områden ur fokus (bokeh) är mjuka som honung och ser vackra ut i porträtt. Ströljus är också välkontrollerat, nästan uppseendeväckande bra för en 28–70/2, och komaeffekten (deformation av cirkulära föremål i bildytans ytterkanter) är också väl kontrollerad. Autofokusen använder Canons ultrasoniska elektromotorer och är tyst och snabb. Med EOS RP är det kameran som sätter hastighetsbegränsningarna och inte objektivet, men det är mycket glas som ska förflyttas så detta är inte Canons snabbaste autofokus.

Slutsats

Canon RF 28-70mm F2 L USM är så nära den perfekta normalzoomen man kan komma. Den är åtminstone den bästa i sitt slag som vi har testat, men den kostar i form av budget, vikt och storlek. Alltså är den knappast en zoom för alla fotografer och användningsområden, men för proffs som länge har sett fram emot en användbar, ljus och framför allt knivskarp zoom så blir det inte bättre än så här. Optiska prestanda är snudd på felfria för ett objektiv av den är typen, precis som man bör kunna förvänta sig av prislappen, och bådar gott för fortsättningen för Canons färska EOS R-system.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Canon RF 28-70mm f2 L USM
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Zoom
  • Brännvidd: 28–70 mm
  • Ljusstyrka: f2
  • Närgräns: 39 cm
  • Filterdiameter: 95
  • Linselement: Totalt 19, 13 grupper
  • Mått/vikt: Ø 104 mm, 140 mm/1430 gram
  • Övrigt: Solskydd, väderskydd
  • Webb: canon.se
Canon RF 28-70mm f2 L USM produktside
Pris: 35000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Formation: Trådlösa highend-högtalare från B&W Bowers & Wilkins överraskar med en komplett serie trådlösa högtalare – är detta en ny Sonos-dödare?
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
annonse
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×