: Panasonic SC-HC55

Passar på väggen

Panasonics stereo är smal och passar fint i en bokhylla.

Ljud & Bild tycker

Lättskött. Lättmöblerad. Läcker
Inget alls.
 • 2.0-system
 • Bluetooth, USB, CD, FM
 • iPod-docka
 • Ingen subbasutgång
 • 2 x 20 watt
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 2500 kr

Med ett djup på bara sju centimeter kan den här läckra anläggningen hängas upp direkt på väggen. Allt som behövs ligger i kartongen. En stilig, elektrisk lucka på vänster sida döljer iPod-dockan som hämtar ut ljudet digitalt från en iPod eller iPhone. En motsvarande lucka på högra sidan döljer det vertikala CD-drivverket. Utseendet är elegant, trots viss plastighet.

Med den inbyggda bluetooth-mottagaren kan du strömma ljud till anläggningen från exempelvis en iPad som är för stor för dockan eller vilken bärbar spelare eller dator som helst med bluetooth-teknik. SC-HC55 kan också användas för handsfree-samtal. Då pratar du i mobilen och den du pratar med hörs i högtalarna.

En USB-kontakt låter dig koppla in ett USB-minne eller en USB-hårddisk med MP3-filer. Inga andra format stöds.

Radion är en vanlig FM-variant med RDS, men det går att ladda ner en app som heter ”vTuner for Panasonic” till iPhone eller iPod Touch som ger anläggningen internetradio när den dockas.

Användning
Det är inte mycket hokus-pokus med den här anläggningen. Vifta framför luckan för att öppna den, eller tryck på open/close-knappen. Det är lika enkelt att koppla in bluetooth som att docka en iPod eller stoppa i en CD, SC-HC55 tar inte lång tid att sätta sig in i.

Rent ljudmässigt är det uppenbart att den här anläggningen inte trivs i ett stort vardagsrum utan passar bättre i ett mindre rum som köket eller sovrummet. Det finns en ”surroundeffekt” som gör själva scenen stor, men utan den fundamentala basen låter det tunt i större rum. Det kan vara en fördel att sätta anläggningen i en hylla i stället för att hänga den på väggen, då får ljudet lite mer bas. Fast egentligen skulle SC-HC55 absolut haft en subbasutgång.

Panasonic-anläggningen är lite snål med övertoner, så att sångröster inte riktigt framträder som de ska, och rent allmänt är det lite ont om luft i tonerna. Att dynamiken är begränsad kan vi däremot leva med. Detta är ju trots allt ett minisystem.

Ljudet med bluetooth är lite plattare än med CD och iPod, men skillnaden är inte speciellt stor. Det beror helt enkelt på att Panasonic inte riktigt kan få fram alla detaljer från en bra inspelning.

SC-HC55 är en liten och nätt anläggning som för en billig peng är oerhört enkel att använda och som ser bra ut i en hylla eller på väggen. Ljudkvaliteten är däremot inte satt i högsätet, fast som sovrumsljud funkar det fint.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Sonos Connect:Amp + Bridge och DALI Zensor 1 - Dynamik och upplösning
  Sonos kolossalt populära multiroom-system streamar musiken och DALIs nya budgethögtalare ger mycket välljud för pengarna.
  Logitech Squeezebox Touch + Z623 - Trådlöst och potent PC-ljud
  Squeezebox Touch har ett enkelt gränssnitt och avkodar de flesta ljudfiler. Och Logitechs mest potenta högtalare ger ett mäktigt ljud.
  Sony CMT-G2NiP - Flexibel och billig
  Sonys anläggning strömmar musik trådlöst från PC:n och med hjälp av AirPlay kan du spela musiken direkt från en bärbar Apple-enhet.
  Philips Streamium MCi8080 - Kan allt!
  Den här anläggningen kan streama musik trådlöst till hela hemmet, från PC eller USB-hårddisk. DVD-spelare finns också inbyggt, så här finns allt du behöver.
  Creative ZiiSound D5x och DSx - Ljud för utbyggnad
  Creatives nya serie bluetooth-högtalare kan byggas ut till ett trådlöst multiroom-system utan att det behövs något hemnätverk.

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.