: 6 små streaming-anläggningar

När musiken tappar tråden

Musiken kommer inte från CD längre. Streaming är ett nytt begrepp som betyder att musiken spelas av trådlöst – och det behöver inte kosta mycket om du vill vara med!

Att lägga hela musiksamlingen på en hårddisk och ta bort den optiska CD:n ur det musikaliska räknestycket har flera uppenbara fördelar. För det första blir all musik tillgänglig med ett par enkla knapptryckningar. För det andra kan du använda väggen i vardagsrummet till något annat än hyllplats för skivor, och slipper att fodralen ligger och skräpar på golvet framför stereon. Och bäst av allt är att det kan låta lika bra! Om musiken är lagrad i CD-kvalitet, vill säga.

Ännu mer praktiskt är att prenumerera på streaming-tjänster som Spotify. Då får du tillgång till snudd på oändliga mängder musik som spelas direkt från internet. Att upptäcka nya artister har aldrig varit enklare, och du slipper hålla på och lagra på hårddiskar. Nackdelen är att sådana musiktjänster i dagsläget inte använder sig av förlustfri komprimering, så ljudet håller inte riktigt CD-klass. Men det är tillräckligt bra för dagligt bruk.

Streaming är inget nytt – du minns kanske den nätbaserade RealAudio Player från 1995 som strömmade musik med en upplösning av 24 kbit/s. Men det är först nu som vi på allvar börjar hitta hifi-komponenter som kan kopplas till internet och streama trådlöst direkt från datorn.

I detta test tar vi oss an kompletta anläggningar som streamar musik på lite olika sätt. Gemensamt för dem alla är att de är trådlösa, så de behöver ingen nätverkskabel.

Deltagarna
De två enklaste anläggningarna, från Creative och Panasonic, använder sig av bluetooth i stället för hemnätverket. Fördelen är att du kan streama musiken trådlöst direkt från en bluetooth-spelare (mobiltelefon eller dator), oberoende av nätanslutning. Nackdelen är en begränsad ljudkvalitet som beror på den mindre bandbredden.

Philips och Sony använder sig av trådlöst nätverk och listar musiken från en nätverksansluten PC eller hårddisk (NAS) i teckenfönstret. Du bläddrar mellan alla låtar med fjärrkontrollen. Det är lite krångligare, men ger potentiellt ett väsentligt bättre ljud.

Logitech Squeezebox och Sonos nätverksspelare är specialiserade och slutna system som använder datorn som musikkälla via en obligatorisk programvara. Många musikformat stöds, inklusive Flac och Apple Lossless samt okomprimerade filer. Squeezebox stöder 24 bit/96 kHz-upplösning men Sonos är begränsat till 16 bit/44 kHz (CD-kvalitet). Sonos stöder dessutom Apple AirPlay som gör musiken ännu mer lättåtkomlig.

Detta behöver du
Anläggningarna bygger på att datorn är musikkällan. Därför behöver du en PC eller Mac som lagrar musiksamlingen. Musiken ligger alltså lagrad lokalt på din hårddisk. Creative och Panasonic använder bluetooth och kan därför streama musik från vilken musikkälla som helst som har den tekniken.

Vill du kunna streama musik från Spotify och andra nättjänster är det Logitech Squeezebox eller Sonos som gäller. Då behöver du ha ett konto som anges i musiksystemet och sedan lägger hela musikvärlden vid dina fötter.

Sonys anläggning har AirPlay. Då behöver du en dator med iTunes som sedan strömmar musiken direkt. Det fungerar lika bra med en iPod, iPad eller iPhone. Har du Android-telefon kan du installera appen Double Twist så fungerar AirPlay där också.

Priser
De flesta priserna som anges är riktpriser från tillverkarna, men vissa av dem hänvisar till genomsnittliga marknadspriser. Det lönar sig därför att jämföra butikerna.

Trådlöst och potent PC-ljud

Squeezebox Touch har ett enkelt gränssnitt och avkodar de flesta ljudfiler. Och Logitechs mest potenta högtalare ger ett mäktigt ljud.

Ljud & Bild tycker

Spotify inbyggt. Små högtalare. Fylligt ljud.
Program måste installeras på datorn.
 • 2.1-system
 • Wi-Fi/DLNA
 • USB, webbradio, Spotify
 • 200 watt
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 5200 kr

Squeezebox Touch är en nätverksströmmare som fungerar som en länk mellan PC:n eller Macen och stereon. Den har digitalutgångar och kan därför kopplas till en D/A-omvandlare. Den klarar också de flesta filtyper, inklusive MP3, Apple Lossless, Flac, Wav och AIFF – även 24 bit/96 kHz. Flera Squeezebox-apparater kan kopplas ihop till ett trådlöst multiroom-system. Squeezebox Touch har riktpriset 3 500 kronor och Z623-högtalarna 1 700 kronor, men de går att köpa för betydligt mindre än så.

Programmet Squeezebox Server måste installeras på datorn. Sedan styrs musiken direkt från datorn eller från teckenfönstret på Squeezebox Touch med hjälp av styrpanelen eller fjärrkontrollen. Eller så kan man ladda ned en fjärr-app till sin smartmobil – då blir gränssnittet väldigt likt AirPlay. Squeezebox fungerar även med Spotify och andra tilläggstjänster direkt, utan att man behöver ha datorn inkopplad. Man måste dock prenumerera på tjänsterna.

Via USB-porten kan man dessutom streama musikfiler från en hårddisk, utan att datorn behöver vara påslagen.

Någon CD-spelare finns inte och man kan inte heller streama från CD-drivverket i datorn. En nödlösning är att använda högtalarnas minijack-ingång för att spela skivor.

Logitechs största högtalarsystem Z623 sägs lämna 200 watt RMS. Hur effekten är fördelad vet vi inte, men en gissning är att 100 watt driver subbasen och att de små högtalarna, som även passar i riktigt små bokhyllor, delar på resten. Volymkontroll och av/på-knapp sitter på den högra högtalaren och all förstärkning är förlagd till subbasen.

Användning
Squeezebox gränssnitt är enkelt. Personligen föredrar jag att använda min iPhone med hjälp av appen Squeezebox Controller. Då får jag full översikt över spellistor, artister och låtar. Spotify fungerar bäst med spellistor som redan lagrats eftersom det är lite bökigt att söka efter ny musik med fjärrkontrollen.

Ljudet från Logitech-högtalarna är kraftigare och större än från Creative D5x och DSx. Subbasen känns lite trögare och mindre bestämd, men går djupare och sammantaget har högtalarna ett mer potent ljud och en helt annan upplösning längre upp än Creative.

Man kan spela högre än med Philips och Sony, och med djupare bas. Men Logitechs högtalare har inte lika bra upplösning. I synnerhet Philips har bättre upplösning i övertonerna och Sony har bättre kontrast i mellanregistret där röster och nästan alla instrument har sitt viktigaste register. Men på det stora hela gillar vi Logitechs anläggning. Squeezebox Touch kan rekommenderas å det varmaste, och högtalarna ger mycket för pengarna.

Flexibel och billig

Sonys anläggning strömmar musik trådlöst från PC:n och med hjälp av AirPlay kan du spela musiken direkt från en bärbar Apple-enhet.

Ljud & Bild tycker

Flexibelt. Bra mellanregister. Bra attack.
Övertoner saknar upplösning. Fjärr-app, tack!
 • 2.0-system
 • Wi-Fi/DLNA
 • CD, FM, webbradio, AirPlay
 • iPod-kompatibel USB
 • 2 x 30 watt
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 5500 kr

Anläggningen från Sony i retro-hifi-design har många av funktionerna som finns i Philips Streamium MCi8080. Inklusive trådlös nätverksanslutning och streaming från datorn eller nätverkshårddisk. Och så givetvis internetradio. Dessutom är USB-porten iPod-kompatibel, så du behöver ingen extern docka för att koppla in din iPod eller iPhone. Ännu bättre är att CMT-G2NiP har inbyggt AirPlay, så att du inte behöver docka din ”i-pryl” alls. Särskilt kul för de som har en iPad, eftersom den stora surfplattan inte kan dockas. Om du föredrar att styra musiken från datorn i stället för från Sonys fjärrkontroll så kan du använda AirPlay till det också, via iTunes. De Philips-funktioner som Sony saknar är utbyggnad till multiroom, alltså att koppla ihop flera enheter till ett system, plus att Sony har CD-spelare i stället för DVD. Fast med tanke på att priset är nästan 3 000 kronor lägre så kan vi leva med detta.

Användning
Sonys anläggning är lika enkel att koppla upp som Philips, och man behöver inte vara raketforskare för att använda den. Men att bläddra i musiken som ligger på nätverkshårddisken med Sonys fjärrkontroll och med ögonen riktade mot det pyttelilla teckenfönstret är lite bökigt. Man får sitta ganska så nära för att kunna läsa artister och låttitlar. Vi önskar att Sony hade en fjärrkontroll-app för iPhone och Android.

iTunes- och iPhone-användare får däremot en enklare tillvaro, via AirPlay. Enklare än så blir det nämligen inte att streama musik, dessutom är det högst nödvändigt om du bara har Apple Lossless-filer i musiksamlingen. Tryck på AirPlay-ikonen längst ned till höger på din iPhone eller i iTunes-fönstret, så börjar musiken flöda direkt ur högtalarna.

Sony har mer fokus i mellanregistret än Philips och den dynamiska kontrasten i musiken är bättre, med rappare attack. Dessutom hänger basen ihop bättre med resten, eftersom mellanregistret framträder tydligare. CMT-G2NiP är bättre på röster, de markeras bättre och får mer tryck. Till exempel är Adeles stämma större och stereoperspektivet mer fokuserat.

Även Sony har dock sina brister. Vi hade kunnat tänka oss ännu mer upplösning i övertonerna, och även om dynamiken är bättre än hos Philips så hade inte ännu mer tryck och intensitet skadat. För om rå dynamik är din grej så finns det piggare alternativ.

När det gäller förhållandet mellan pris och prestanda har Sony lyckats oerhört bra med CMT-G2NiP. Användarvänligheten är också bra, men vi hoppas på en framtida fjärrkontroll-app till smartmobiler.

Passar på väggen

Panasonics stereo är smal och passar fint i en bokhylla.

Ljud & Bild tycker

Lättskött. Lättmöblerad. Läcker
Inget alls.
 • 2.0-system
 • Bluetooth, USB, CD, FM
 • iPod-docka
 • Ingen subbasutgång
 • 2 x 20 watt
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2500 kr

Med ett djup på bara sju centimeter kan den här läckra anläggningen hängas upp direkt på väggen. Allt som behövs ligger i kartongen. En stilig, elektrisk lucka på vänster sida döljer iPod-dockan som hämtar ut ljudet digitalt från en iPod eller iPhone. En motsvarande lucka på högra sidan döljer det vertikala CD-drivverket. Utseendet är elegant, trots viss plastighet.

Med den inbyggda bluetooth-mottagaren kan du strömma ljud till anläggningen från exempelvis en iPad som är för stor för dockan eller vilken bärbar spelare eller dator som helst med bluetooth-teknik. SC-HC55 kan också användas för handsfree-samtal. Då pratar du i mobilen och den du pratar med hörs i högtalarna.

En USB-kontakt låter dig koppla in ett USB-minne eller en USB-hårddisk med MP3-filer. Inga andra format stöds.

Radion är en vanlig FM-variant med RDS, men det går att ladda ner en app som heter ”vTuner for Panasonic” till iPhone eller iPod Touch som ger anläggningen internetradio när den dockas.

Användning
Det är inte mycket hokus-pokus med den här anläggningen. Vifta framför luckan för att öppna den, eller tryck på open/close-knappen. Det är lika enkelt att koppla in bluetooth som att docka en iPod eller stoppa i en CD, SC-HC55 tar inte lång tid att sätta sig in i.

Rent ljudmässigt är det uppenbart att den här anläggningen inte trivs i ett stort vardagsrum utan passar bättre i ett mindre rum som köket eller sovrummet. Det finns en ”surroundeffekt” som gör själva scenen stor, men utan den fundamentala basen låter det tunt i större rum. Det kan vara en fördel att sätta anläggningen i en hylla i stället för att hänga den på väggen, då får ljudet lite mer bas. Fast egentligen skulle SC-HC55 absolut haft en subbasutgång.

Panasonic-anläggningen är lite snål med övertoner, så att sångröster inte riktigt framträder som de ska, och rent allmänt är det lite ont om luft i tonerna. Att dynamiken är begränsad kan vi däremot leva med. Detta är ju trots allt ett minisystem.

Ljudet med bluetooth är lite plattare än med CD och iPod, men skillnaden är inte speciellt stor. Det beror helt enkelt på att Panasonic inte riktigt kan få fram alla detaljer från en bra inspelning.

SC-HC55 är en liten och nätt anläggning som för en billig peng är oerhört enkel att använda och som ser bra ut i en hylla eller på väggen. Ljudkvaliteten är däremot inte satt i högsätet, fast som sovrumsljud funkar det fint.

Sonos Connect:Amp + Bridge och DALI Zensor 1
Sonos kolossalt populära multiroom-system streamar musiken och DALIs nya budgethögtalare ger mycket välljud för pengarna.
Philips Streamium MCi8080
Den här anläggningen kan streama musik trådlöst till hela hemmet, från PC eller USB-hårddisk. DVD-spelare finns också inbyggt, så här finns allt du behöver.
Creative ZiiSound D5x och DSx
Creatives nya serie bluetooth-högtalare kan byggas ut till ett trådlöst multiroom-system utan att det behövs något hemnätverk.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.