TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Tile lanserar nya produkter och funktioner

Längre räckvidd och skydd mot stalking.

forfatter
Publicerad 2021-10-13 - 09:47

Som vanligt fick Apple mycket uppmärksamhet när de lanserade den så kallade AirTag i våras. Det handlar om en liten Bluetooth-bricka som kan läggas i resväskan eller sättas i hundens halsband eller på nyckelknippan. Brickans fysiska plats kan sedan spåras med hjälp av Hitta-appen.

Läs också Äntligen! Äntligen kommer det en smart bricka till Apple-användare som gör att man kan hitta sina nycklar!

Lanseringen av AirTag orsakade viss debatt om riskerna med en produkt som kan användas för att spåra föremål överallt, för skulle till exempel inte en svartsjuk ex-pojkvän kunna missbruka tekniken för att förfölja en kvinna genom att bara gömma den lilla brickan i hennes väska?

Som i så många andra fall var Apple långt ifrån de första som lanserade en spårbar Bluetooth-bricka. Men som så många gånger förr fick stora delar av samhället upp ögonen för den här typen av teknik först när Apple lanserade sin version.

Men Samsung-användare har länge kunnat hålla koll på sina prylar med hjälp av Galaxy SmartTag.

Och de som var först med spårbara Bluetooth-brickor, och mer eller mindre på egen hand etablerade dem som en ny produktkategori, var faktiskt Tile. Vi testade Tile Pro redan 2018, och det har gått hela åtta sedan de första Tile-produkterna såg dagens ljus.

 

Tile
Från vänster till höger: Tile Pro, Tile Slim, Tile Mate och Tile Sticker. (Foto: Tile)

Och nu är originalet tillbaka i en ny och förbättrad version. För att kunna behålla sin ledande position på marknaden har Tile lanserat fyra nya modeller samt ett par nya funktioner som ska ta upp kampen mot Apple

Fyra ny Tile-brickor

De tre billigaste Tile-brickorna – Tile Mate, Tile Sticker och Tile Slim – har alla samma specifikationer men olika format. Gemensamt för dem alla är en räckvidd på 76 meter och att de är IP67-certifierade, vilket innebär att de bland annat tål att sänkas ned i en meter vatten i upp till en halvtimme. Batteriet är utbytbart och håller i tre år, lovar Tile.

Tile Mate är en bricka som man kan lägga i sin väska eller sätta fast i nyckelringen. Tile Sticker kan sättas fast på en fjärrkontroll eller liknande, så man kan hitta den om barnen av misstag har lagt den i kylskåpet.

Tile
Tile Pro kan användas som nyckelring, medan Tile Slim passar i plånboken. (Foto: Tile)

Tile Slim är formad som ett kreditkort och kan läggas i plånboken, som sedan kan spåras om man skulle ha oturen att glömma den någonstans eller få den stulen av en ficktjuv.

Tile Pro är formad nästan som Tile Mate, men har en längre räckvidd på 120 meter, plus att den har den högsta ringsignalen av alla Tile-brickorna.

Tile
Med Tile Sticker försvinner aldrig fjärrkontrollen. (Foto: Tile)

Så ska Tile undvika stalking

För att undvika missbruk av brickorna introducerar Tile också den så kallade Scan & Secure-funktionen.

Scan & Secure har utvecklats i samarbete med en organisation som är experter på området, hävdar Tile, och den fungerar genom att alla som laddar ner Tiles app på sin mobil (även om de inte har ett aktivt Tile-konto) kan söka efter och upptäcka Tile-brickor i närheten. På så sätt kan alla se om det finns en okänd enhet som inte borde vara där.

Den nya funktionen kommer att vara tillgänglig för både Android- och iOS-användare före årets slut.

 

Så här fungerar Lost & Found. (Foto: Tile)

Ska göra det enklare att hitta en borttappad Tile

Tile har också introducerat funktionen Lost & Found, som ska underlättat att hitta en Tile-bricka som är utom räckhåll.

Varje bricka (utom Tile Sticker) har en QR-kod på baksidan så att alla som hittar den kan skanna enheten och se ägarens kontaktinformation.

 

Om någon hittar en borttappad Tile så kan de få ägarens kontaktinformation genom att bara skanna QR-koden på baksidan. (Foto: Tile)

Pris och tillgänglighet

Alla de nya Tile-modellerna går redan att köpa. Här är priserna:

Tile Pro (svart eller vit): 359 kr
Tile Slim (svart): 359 kr
Tile Sticker (svart): 309 kr
Tile Mate  (svart eller vit): 259 kr

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Robotgräsklippare firar Curiositys födelsedag Curiosity Rover har idag varit på Mars i 10 år. Det firas av 100 000 robotgräsklippare.
3D-printade lampor från Signify Belysningstillverkaren Signify presenterar, under namnet Philips MyCreation, en kollektion 3D-printade lampor i återvunnet och återvinningsbart material.
Smart övervakning och webbkameror Toucan Solutions lanseras i Norden med smarta hemprodukter.
Nya robotdammsugare i mellanklassen iRobot utökar sitt sortiment med två nya robotdammsugare i mellanklassen
Få in soluppgången i sovrummet Philips Hues sommarnyheter erbjuder morgonsol i sovrummet och ljusa nätter på terrassen.
Halvdum smart-odling ger dig gröna fingrar Click & Grow Smart Garden 9 Pro säljer sig som fullproppad med smart teknik, men i verkligheten är den nästa lika dum som en vanlig balkonglåda.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend