Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Apple lanserar AirTag

Äntligen kommer det en smart bricka till Apple-användare som gör att man kan hitta sina nycklar!

Idén är långtifrån ny. Du kanske redan har hört talas om Tile Pro? Och Samsung-användare kan redan nu hålla koll på sina prylar med hjälp av Galaxy SmartTag.

Men nu har turen äntligen kommit till Apple-användare i form av Apple AirTag!

Använd Hitta-appen

Precis som ovanstående produkter är AirTag en liten Bluetooth-bricka som kan sättas fast på väskan, i hundens krage eller i nyckelringen. Sedan spåras den fysiska platsen med hjälp av Hitta-appen.

Varje bricka innehåller ett litet Apple U1-chip som avger en så kallad Ultra Wideband-signal. Detta gör det möjligt för iPhone 11- och iPhone 12-användare att utnyttja den så kallade Precision Finding-funktionen, som mer exakt kan bestämma avståndet till en förlorad AirTag så länge chipet är inom räckhåll.

När användaren förflyttar sig kombinerar Precision Finding signaler från kameran, ARKit, accelerometern och gyroskopet gör att guida honom eller henne till AirTag-brickans exakta plats genom en kombination av ljud, haptik och visuell återkoppling.

Annons
Apple AirTag hand

På insidan finns en uppsättning proaktiva funktioner som motverkar oönskad spårning. Bluetooth-signalidentifieraren som används roterar ofta för att förhindra oönskad platsspårning. iOS-enheter kan också känna igen en AirTag och meddela ägaren. Foto: Apple

 

Utom räckhåll?

Om en AirTag inte befinner sig inom Bluetooth-räckvidd kan Hitta-nätverket hjälpa till att spåra brickan. Hitta-nätverk närmar sig en miljard Apple-enheter och kan registrera Bluetooth-signaler från en förlorad bricka och sedan vidarebefordra platsen till dess ägare. Allt sker i bakgrunden, anonymt och privat.

Ingen platsinformation eller platshistorik lagras fysiskt i AirTag. Kommunikation med Hitta-nätverket är krypterad hela vägen, så att endast ägaren av en enhet har tillgång till dess platsinformation, och ingen, inte ens Apple, känner till enhetens identitet eller plats.

 

Annons
Apple AirTag smiley

Brickan kan anpassas med gratis gravering. Foto: Apple

AirTag: Pris och tillgänglighet

Apple AirTag går att köpa från och med 30 april och kostar 350 kronor styck, eller 1 200 kronor för ett 4-pack.

apple.com/se

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.