Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Apple lanserar AirTag

Äntligen kommer det en smart bricka till Apple-användare som gör att man kan hitta sina nycklar!

Av / 2021-04-20 - 21:14
Apple lanserar AirTag

Idén är långtifrån ny. Du kanske redan har hört talas om Tile Pro? Och Samsung-användare kan redan nu hålla koll på sina prylar med hjälp av Galaxy SmartTag.

Men nu har turen äntligen kommit till Apple-användare i form av Apple AirTag!

Använd Hitta-appen

Precis som ovanstående produkter är AirTag en liten Bluetooth-bricka som kan sättas fast på väskan, i hundens krage eller i nyckelringen. Sedan spåras den fysiska platsen med hjälp av Hitta-appen.

Varje bricka innehåller ett litet Apple U1-chip som avger en så kallad Ultra Wideband-signal. Detta gör det möjligt för iPhone 11- och iPhone 12-användare att utnyttja den så kallade Precision Finding-funktionen, som mer exakt kan bestämma avståndet till en förlorad AirTag så länge chipet är inom räckhåll.

När användaren förflyttar sig kombinerar Precision Finding signaler från kameran, ARKit, accelerometern och gyroskopet gör att guida honom eller henne till AirTag-brickans exakta plats genom en kombination av ljud, haptik och visuell återkoppling.

Apple AirTag hand
På insidan finns en uppsättning proaktiva funktioner som motverkar oönskad spårning. Bluetooth-signalidentifieraren som används roterar ofta för att förhindra oönskad platsspårning. iOS-enheter kan också känna igen en AirTag och meddela ägaren. Foto: Apple

 

Utom räckhåll?

Om en AirTag inte befinner sig inom Bluetooth-räckvidd kan Hitta-nätverket hjälpa till att spåra brickan. Hitta-nätverk närmar sig en miljard Apple-enheter och kan registrera Bluetooth-signaler från en förlorad bricka och sedan vidarebefordra platsen till dess ägare. Allt sker i bakgrunden, anonymt och privat.

Ingen platsinformation eller platshistorik lagras fysiskt i AirTag. Kommunikation med Hitta-nätverket är krypterad hela vägen, så att endast ägaren av en enhet har tillgång till dess platsinformation, och ingen, inte ens Apple, känner till enhetens identitet eller plats.

 

Apple AirTag smiley
Brickan kan anpassas med gratis gravering. Foto: Apple

AirTag: Pris och tillgänglighet

Apple AirTag går att köpa från och med 30 april och kostar 350 kronor styck, eller 1 200 kronor för ett 4-pack.

apple.com/se

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dubbla korgar ger fler möjligheter

Uppkopplad ölbryggare för det smarta hemmet

Robotgräsklippare med cylinder

Tado uppgraderas till senaste standard

Koda 2 Max är Oonis största och mest avancerade pizzaugn hittills

Matter version 1.3

Motormopp från Dyson

En kamera för varje vinkel

Ny monsterrobot från Roborock

Laga mat utan sladd med KitchenAid Go

Robotdammsugare lovar dammsugning och moppning med mänsklig precision

Vill förändra golvstädningen

Rulla till toppen