Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

CES 2024: Samsungs AI-vision för det smarta hemmet

Samsung vill att AI ska förbättra människors dagliga liv utan att bli påträngande

Av / 2024-01-09 - 12:42
CES 2024: Samsungs AI-vision för det smarta hemmet

Vi har nog alla blivit imponerade, och kanske lite oroliga, över den snabba utvecklingen inom AI. Och på CES översköljs vi av AI-förstärkta produkter. Men vad ska vi egentligen ha det till? Det var temat för Samsungs presentation där de försökte ta ett mer övergripande grepp om hur enheter ska bli mer intuitiva och användarvänliga.

Detta gällde speciellt det smarta hemmet och Samsungs SmartThings-plattform. Där är tanken att ju fler Samsung-enheter man har, desto smartare och mer användbara ska de bli. Där ska en nyckelteknik vara Spatial AI, där enheterna förstår hur hemmet ser ut och vilka rutiner de som bor där har. Exempelvis använder deras robotdammsugare LiDAR för att skapa en digital planlösning. I mars kommer Samsung med en 3D Map View för smartmobiler och TV-apparater. Då ska man även kunna lägga till familj och vänner i hemmet med en enkel QR-kod.

Foto: Samsung

Detta ska även röstassistenen Bixby ta hjälp av för att bli mer användbar. Ett delat kommunikationsprotokoll och möjlighet att väcka flera slumrande enheter samtidigt, gör att rätt apparat gör rätt sak. Som exempel nämns att om man tittar på en receptvideo på sin Family Hub och ber Bixby spela musik så görs det på smarthögtalaren i stället för att avbryta videon.

Läs också Samsung Family Hub blir nästan som en familjemedlem Samsungs Family Hub är fullspäckad med smarta funktioner.

Tjänsten Samsung Daily+ som körs på tv-apparaten ska bli det centrala navet för detta. Dessutom ger det tillgång till videosamtal och synkronisering av träningsdata med smarta klockor. På tv:n kommer även Samsung Now+ som kan visa väder eller säkerhetskameror på skärmen även om den är avslagen.

Även bilen är en del av hemmet och har man en Hyundai kommer SmartThings att kunna värma upp den i förväg med ett röstkommando, eller omvänt kommer bilen att kunna öppna garageporten eller ändra värmen hemma när man närmar sig.

Samsung visade också upp de senaste uppgraderingarna av sin robot Ballie som kom 2020. Sedan sist har den fått AI-funktioner och kan interagera med det smarta hemmet. Ballie kan även projicera videor för att visa information man behöver, exempelvis vädret när man ska gå ut.

Är du intresserad av AI-tekniken i Samsungs nya skärmar kan du läsa i vår separata artikel om det.

Läs också Samsungs nya TV-apparater får "AI-processor" Använder artificiell intelligens för att uppnå ännu skarpare bildkvalitet.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Robotgräsklippare med cylinder

Tado uppgraderas till senaste standard

Koda 2 Max är Oonis största och mest avancerade pizzaugn hittills

Matter version 1.3

Motormopp från Dyson

En kamera för varje vinkel

Ny monsterrobot från Roborock

Laga mat utan sladd med KitchenAid Go

Robotdammsugare lovar dammsugning och moppning med mänsklig precision

Vill förändra golvstädningen

Nutribullet gör comeback i Norden

CSA har lanserat säkerhetsstandard för smarta hem

Rulla till toppen