Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Norsk krigsfilm på Viaplay: Guldtransporten

Viaplay meddelar att de snart börjar spela in sin första norska långfilm, som bygger på verklig händelse under andra världskriget.

Av / 2021-11-15 - 05:03
Norsk krigsfilm på Viaplay: Guldtransporten

Vår egen nordiska strömningstjänst har producerat dussintals lokala TV-serier – och filmer – men faktiskt aldrig någon norskproducerad långfilm. Nästa år kommer den första.

Guldtransporten handlar om en dramatisk historisk händelse från andra världskriget.

Läs också Gott & blandat från Norden och världen Viasats egen strömningstjänst är ett bra startalternativ för dig som vill ”klippa kabeln” och titta på vad du vill, precis när du vill. Men det kostar.

I huvudrollen får vi se Jon Øigarden (Exit), Axel Bøyum och Sven Nordin.

Läs också Sociopaternas lekplats Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.

Guldtransporten ska berätta den otroliga historien om norrmännen som var tvungna att stjäla Norges guld för att förhindra att nazisterna fick tag på det.

Filmen får premiär på Viaplay i slutet av 2022.

Gulltransporten_1-989x660 Gulltransporten_3 Gulltransporten_2-989x659
<
>
Jon Øigarden, "Guldtransporten" (Foto: Viaplay)

9 april 1940 ockuperar tyska soldater Norge. I Oslo har tyskarna tre mål: kungen, regeringen och den norska guldreserven.

Viaplays originalproduktion är en film om ett ovanligt gäng motståndshjältar som i hemlighet räddade de norska guldreserverna från tyska soldater och deras bombplan.

I pressmeddelandet kan vi läsa följande om handlingen:

Jon Øigarden (Exit) spelar Stortingssekreteraren Fredrik Haslund som utsågs att leda den farliga expeditionen. Under några kaotiska timmar på ockupationsdagen satte han ihop ett gäng slumpmässigt utvalda människor som inte hade någon militärutbildning: sjuksköterskan Nini, banktjänstemän, lastbilschaufförer och den tidens kanske största norska kändis – poeten Nordahl Grieg. De alla gav sig ut på en riskfylld resa som blev helt avgörande för Norge som nation.

De följande två månaderna var 50 ton guld på en rikstäckande resa. Från Oslo via Hamar till Lillehammer, vidare till Dombås och Åndalsnes, och därifrån till Molde och vidare till Tromsø, innan guldet till slut kunde segla ut säkert med de allierade som vakter.

Läs också Hur lyckas man ha en trekant? Norden bekräftar än en gång att vi skildrar det komplicerade tonårslivet så mycket bättre än amerikanska serier.

Huvudrollsinnehavaren Jon Øigarden utlovar en ”popcorn-värdig” krigsfilm:

Jag gillade rollen direkt. Här har du en man som inte på något sätt är en traditionell krigshjälte. Han är inte den tuffaste i klassen, han är en helt vanlig partisekreterare som tar sig an en enorm uppgift: att rädda det norska guldet från världens största militärmakt. Guldtransporten har en väldigt intressant balans mellan tyngd och lätthet, och den håller spänningen hela vägen.

Många krigsfilmer blir väldigt allvarliga och skildrar fruktansvärda mänskliga tragedier. Guldtransporten sticker ut i genren som en rolig och underhållande film med glimten i ögat. Tittarna ska kunna äta popcorn och bli underhållna från första sekund, säger Øigarden.

Regissör för filmen blir Hallvard Bræin (Børning).

Filippa Wallestam, innehållschef på Viaplay, säger:

Det här är norsk film som vi aldrig sett den förut. Historiska filmer har ofta en global dragningskraft och jag är övertygad om att Guldtransporten kommer att hitta en stor publik även utanför Norge. NENT Group kommer aldrig att sluta leta efter de bästa historierna och de bästa historieberättarna, och detta ambitiösa projekt är perfekt för att bli vår första norska långfilm. Det är bara att njuta, det här blir guld.

Inspelningen av Guldtransporten startar i början av nästa år.

 

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntan är över!

Premiär i höst!

Sci-fi-klassiker klar för streaming!

Premiärdatumet är klart!

MILF-trailer!

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Kungen ryter igen!

De kriminellas härjningar fortsätter i Kingstown

Harry Potter-ljudböckerna får Dolby Atmos

Se den nya trailern från Förintelsen-helvetet

Hysterisk ny trailer!

Rulla till toppen