TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022
Nyhet

Norsk krigsfilm på Viaplay: Guldtransporten

Viaplay meddelar att de snart börjar spela in sin första norska långfilm, som bygger på verklig händelse under andra världskriget.

forfatter
Publicerad 2021-11-15 - 05:03

Vår egen nordiska strömningstjänst har producerat dussintals lokala TV-serier – och filmer – men faktiskt aldrig någon norskproducerad långfilm. Nästa år kommer den första.

Guldtransporten handlar om en dramatisk historisk händelse från andra världskriget.

Läs också Gott & blandat från Norden och världen Viasats egen strömningstjänst är ett bra startalternativ för dig som vill ”klippa kabeln” och titta på vad du vill, precis när du vill. Men det kostar.

I huvudrollen får vi se Jon Øigarden (Exit), Axel Bøyum och Sven Nordin.

Läs också Sociopaternas lekplats Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.

Guldtransporten ska berätta den otroliga historien om norrmännen som var tvungna att stjäla Norges guld för att förhindra att nazisterna fick tag på det.

Filmen får premiär på Viaplay i slutet av 2022.

Gulltransporten_1-989x660 Gulltransporten_3 Gulltransporten_2-989x659
<
>
Jon Øigarden, "Guldtransporten" (Foto: Viaplay)

9 april 1940 ockuperar tyska soldater Norge. I Oslo har tyskarna tre mål: kungen, regeringen och den norska guldreserven.

Viaplays originalproduktion är en film om ett ovanligt gäng motståndshjältar som i hemlighet räddade de norska guldreserverna från tyska soldater och deras bombplan.

I pressmeddelandet kan vi läsa följande om handlingen:

Jon Øigarden (Exit) spelar Stortingssekreteraren Fredrik Haslund som utsågs att leda den farliga expeditionen. Under några kaotiska timmar på ockupationsdagen satte han ihop ett gäng slumpmässigt utvalda människor som inte hade någon militärutbildning: sjuksköterskan Nini, banktjänstemän, lastbilschaufförer och den tidens kanske största norska kändis – poeten Nordahl Grieg. De alla gav sig ut på en riskfylld resa som blev helt avgörande för Norge som nation.

De följande två månaderna var 50 ton guld på en rikstäckande resa. Från Oslo via Hamar till Lillehammer, vidare till Dombås och Åndalsnes, och därifrån till Molde och vidare till Tromsø, innan guldet till slut kunde segla ut säkert med de allierade som vakter.

Läs också Hur lyckas man ha en trekant? Norden bekräftar än en gång att vi skildrar det komplicerade tonårslivet så mycket bättre än amerikanska serier.

Huvudrollsinnehavaren Jon Øigarden utlovar en ”popcorn-värdig” krigsfilm:

Jag gillade rollen direkt. Här har du en man som inte på något sätt är en traditionell krigshjälte. Han är inte den tuffaste i klassen, han är en helt vanlig partisekreterare som tar sig an en enorm uppgift: att rädda det norska guldet från världens största militärmakt. Guldtransporten har en väldigt intressant balans mellan tyngd och lätthet, och den håller spänningen hela vägen.

Många krigsfilmer blir väldigt allvarliga och skildrar fruktansvärda mänskliga tragedier. Guldtransporten sticker ut i genren som en rolig och underhållande film med glimten i ögat. Tittarna ska kunna äta popcorn och bli underhållna från första sekund, säger Øigarden.

Regissör för filmen blir Hallvard Bræin (Børning).

Filippa Wallestam, innehållschef på Viaplay, säger:

Det här är norsk film som vi aldrig sett den förut. Historiska filmer har ofta en global dragningskraft och jag är övertygad om att Guldtransporten kommer att hitta en stor publik även utanför Norge. NENT Group kommer aldrig att sluta leta efter de bästa historierna och de bästa historieberättarna, och detta ambitiösa projekt är perfekt för att bli vår första norska långfilm. Det är bara att njuta, det här blir guld.

Inspelningen av Guldtransporten startar i början av nästa år.

 

Annons
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

Här är den första Indy-trailern Den 30 juni 2023 är premiärdagen för 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'. Nu har den första trailern kommit ut.
Svensk deckare från Disney Disney gör serie av den svenska kriminalsuccén Koka björn.
Fungerar Willow-magin 2022? Disney försöker andas nytt liv i 80-talsklassikern.
Kommer redan i december! SkyShowtime släpper idag en ny trailer för Taylor Sheridan-serien 1923 - och tidigarelägger premiären!
Stallone gör en underhållande comeback Sly Stallone gör en mer än hygglig comeback som seriös skådespelare i en ojämn maffiakomedi.
Ny dansk Netflix-serie har premiär 5 januari 2023 Serien består av sex avsnitt, och bland skådespelarna finns Zlatko Buric, Mikael Bertelsen och Mads Brügger.
Följ Ljud & Bild