TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Threesome, säsong 1

Scener ur ett äktenskap – juniorversionen

Norden bekräftar än en gång att vi skildrar det komplicerade tonårslivet så mycket bättre än amerikanska serier.

forfatter
Publicerad 2021-08-27 - 13:30
Karakter
Drama
Threesome, säsong 1

Det svenska paret Siri (Matilda Källström) och David (Simon Lööf) träffades på gymnasiet. De har varit ett par sedan de var 17 år och har, som alla andra, haft upp- och nedgångar, gräl och tillgivenhet, kärlek och passion – men alltid varit varandra trogna.

För att kunna följa Siris karriärdröm har de flyttat till London så att hon kan plugga till affärsjurist, medan David försörjer sig som telefonförsäljare. Det finns en obalans i relationen, både när det gäller ambitioner och karriärval, men också vad de vill ha ut av livet.

 

Förbjuden frukt

Strax innan de ska fira sitt 7-årsjubileum kommer sakta men säkert de underliggande konflikterna upp till ytan, triggat av en eldig trekant. Tsunamin som följer blir en upprivande dans av våldsamma känslor, irrationalitet, självrannsakan, tvivel, anklagelser och gräl. Det unga paret genomgår en känslomässig berg- och dalbana som nästan har Ingmar Bergman-proportioner, á la Ullmann och Josephson i klassikern Scener ur ett äktenskap (1974).

Efter en synnerligen våt fest har paret, på Siris initiativ, en häftig trekant med den franska konststudenten Camille (Alma Jodorowsky). Parets förhållande hamnar sedan i en nedåtgående spiral – allt utlöst av Siris osäkerhet om sig själv: om hon duger, har en tillräckligt bra kropp, hur vägen framåt ser ut med David – och slutligen vad hon egentligen vill göra i framtiden.

Threesome, säsong 1 (Foto: Viaplay)

David förstår inte Siris reaktion och begriper inte vad allt ”strul” handlar om. Sedan kommer utfrysningsfasen, sexvägran, lögnerna, och till sist otroheten.

Siri ”söker tröst” hos den karismatiske och extremt sympatiske dansaren John (Lucien Laviscount). Efter att ha träffat varandra i en dejting-app eskalerar förhållandet snabbt och Siri befinner sig plötsligt i två olika universum, där David hålls i mörker.

Läs också Ett oanständigt förslag ... Härligt, charmerande samtidsdrama med välbekanta konflikter och utmaningar.

Skådespelare av en annan värld!

Både manus och regi är av Lisa Linnertorp, och producenter är Helena Larand och Sara Askelöf, men Threesome är inte på något sätt ett ”feministiskt projekt” där David ska demoniseras. Berättelsen är för det mesta välbalanserad och ger en ovanligt autentisk, trovärdig och osminkad inblick i hur smärtsam och komplicerad en relation kan vara – och vilka skådespelarprestationer!

Matilda Källström, “Threesome, säsong 1” (Foto: Viaplay)

Vad härligt det är att se en frisk fläkt av unga skådespelare – som inte har gått på teaterhögskolan i flera år för att lära sig korrekt diktion – uttrycka sig fritt och naturligt.

Matilda Källström (Solsidan) har sin första stora huvudroll i Threesome, och sällan har vi sett en så ung skådespelerska ha ett lika vansinnigt brett spektrum att spela med. Källström får fram alla nyanser av den komplexa personen och hennes problematiska resa längs kärlekstunneln.

Före detta hockeyspelaren Simon Lööf är inte riktigt av samma kaliber, men gör en stabil tolkning av en förtvivlad ung man i en, så småningom, desperat situation.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?

Genuina och hårda miljöskildringar

Miljön som paret omger sig med, med likasinnade studentvänner, fester, sociala medier och dating-appar, skildras imponerande trovärdigt, subtilt och utan stora gester. Samma sak kan sägas om Erik Vallstens intima foto, det är som om vi ständigt är en fluga på väggen i en riktig dokumentär – nästan obehagligt nära och äkta.

Threesome, sesong 1_4 Threesome, sesong 1_3 Threesome, sesong 1_5
<
>
Threesome, säsong 1 (Foto: Viaplay)

Vi hade kunnat önska oss en lite mer nyanserad ”Drömprins”, som hade gett Siri mer motstånd. Lucien Laviscount är bra som den ofrivilliga ormen i Paradiset, men han ger inte Siri någon utmaning alls, och hans profil, sätt och utseende är som hämtat en reklam för Tinder (läs: ”to-good-to-be-true”).

Serier som skildrar ungdomslivet har fått en ny vår i Skandinavien, inte minst tack vare det banbrytande arbetet med norska Skam. Med Threesome visar Viaplay att den nordiska film- och seriemiljön ligger ljusår före sina motsvarigheter i de amerikanska ytliga/polerade ungdomsserierna. Det här är äkta vara! 6 stjärnor till en av årets bästa serier.

Recensionen är baserad på alla avsnitt. Premiären är på Viaplay den 29 augusti.

Threesome, säsong 1 (Foto: Viaplay)

Fakta
  • Viaplay
  • Release: 29 augusti 2021
  • Regi: Lisa Linnertorp
  • Med: Matilda Källström, Simon Lööf, Alma Jodorowsky, Lucien Laviscount, Kitt W. Johansson, Emily Renée, Cat White
  • Genre: Drama
  • Land: Sverige
  • År: 2021
  • Längd: 3:10
  • Betyg: 6

Lämna en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

Se sjöjungfrun återuppstå! Ännu en långfilm från Walt Disneys rika animationsskatt fast med levande skådespelare är på gång.
And the Oscar goes to... I januari fick Ruben Östlund tre uppskattande nomineringar från Oscar-akademien för Triangle of Sadness. I går kväll gick han (och resten av Norden) slokörade hem.
Stabil retro-krim på HBO Max Andra säsongen om den klassiska LA-detektiven har hittat formen, och stilen.
Ny dansk Netflix-thriller Netflix tillkännager premiärdatumet för ännu en dansk originalserie.
Grattis på kvinnodagen! Vi hyllar internationella kvinnodagen - och ger dig några bra tips på fantastiska serier och filmer med starka kvinnor!
Följ Ljud & Bild