Nu kommer 4K-kamerorna

4K-upplösning gäller inte bara TV-apparater. Nu kommer systemkamerorna som filmar i ultrahög upplösning. En av dem är Panasonics kommande toppmodell.

Rätt ska vara rätt. Canon var först med OES 1C, en spegelreflex med fullformatsensor som lagrar video i 4K, alltså fyra gånger högre upplösning än vanlig 1080-HD-video.

Sony har också visat upp videokameror med 4K på CES-mässan, men mycket tyder på att Panasonic hinner först ut med 4K i en kompakt systemkamera.

Prototypen ser ut som Lumix GH3, Panasonics nuvarande toppmodell – och en av de bästa systemkamerorna med HD-video.

4K-skärmar är utmärkta att visa stillbilder på eftersom de inte bara har bättre upplösning och skärpa, även färgerna kan bli bättre eftersom färgrymden ger plats för fler nyanser. Bilden kan alltså bli både skarpare och mer naturlig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Panasonic ville inte avslöja för mycket om 4K-kameran, annat än att den kommer att bli dyrare och lägga sig ovanför GH3 i Lumix G-serien. Det är inte ens säkert att den färdiga kameran ser ut som prototypen, men det är åtminstone klart att den får egenskaper som matchar GH3, och mer än så.

Räkna alltså med stöd för 10-bitars videofiler (4:2:2), som är nödvändigt för att öka färgspektrat, och mycket högre frame-rate med upp till 240 Mbit/s datahastighet. Förmodligen får kameran videostreaming via HDMI-utgången, och Panasonic har meddelat att det kommer ett nytt minneskort, SDXC UHS-I Speed Class 3 som ska ha stöd för uppemot 240 Mbit/s.

Panasonic förväntas meddela specifikationer, pris och lanseringsdatum någon gång under februari.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.