CES 2014

På CES-mässan visade Sharp flera superskarpa nyheter – inklusive en helt ny hybrid mellan Full-HD och 4K.
Annons
Annons
forfatter

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den här skärmen hade vi kunnat tänka oss att ha på laptopen: 15,6 tum med 3840 x 2160 pixlar!

Sharp bygger inte bara egna TV-apparater, de levererar också avancerad panelteknik till andra tillverkare. Bland annat har de utvecklat IGZO, en speciell sorts transistorer som möjliggör extremt hög upplösning. Tekniken kan användas för att driva bildpanelerna i allt från små mobilskärmar och surfplattor till datorskärmar – och framför allt stora TV-apparater med 8K-upplösning, alltså med 7680 x 4320 pixlar!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den stora Sharp-panelen har varit med på mässor förut men ser lika imponerande ut varenda gång: Sharp visar bland annat landskapsbilder som man kan titta på från tre meter och knappt ana att det är skärm man ser på. Allt ser otroligt äkta ut! Det japanska TV-bolaget NHK håller redan på att experimentera med filminspelning och distribution av 8K-video, men vi får förmodligen vänta i många år innan tekniken är aktuell för hemmamarknaden. Under tiden får vi ”nöja oss” med 4K!

4K och Full-HD
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sharps nya 4K-modeller är högt specade skärmar med LED-bakljus och HDMI 2.0-stöd för 4K/60p-bildfrekvens som verkligen ser lovande ut. Priserna förmodas bli riktigt konkurrenskraftiga jämfört med TV-apparater från andra märken, framför allt i de större storlekarna.

Förutom 4K kommer Sharp att fortsätta med stora TV-apparater som har vanlig Full-HD-upplösning. Utmaningen med sådana skärmar är just upplösningen, eftersom pixelstrukturen har en tendens att bli synlig när en Full-HD-signal blåses upp till stort format. För att råda bot på det har Sharp, i egenskap av bildpanelsexperter, plockat fram ett intressant äss ur rockärmen …

Quattron+
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sharps nya toppserie med Full-HD är ingen vanlig HDTV, och ingen 4K-skärm heller – den är snarare ett slags hybrid! Den ursprungliga Quattron-tekniken använde sig av en fjärde, gul subpixel (en skärmpixel består i normala fall av de tre subpixlarna röd, grön och blå) som gav större färgdjup och lägre strömförbrukning. Quattron+ går ännu längre, här är subpixlarna uppdelade i två delar, och med hjälp av programstyrning har den japanska tillverkaren lyckats utveckla en Full-HD-TV som ”simulerar” bildkvaliteten i en 4K-skärm. Efter vad Sharp förklarade ska Quattron+-serien faktiskt vara kapabel att ta emot 4K-bildsignaler som den sedan skalar ner till 1080p!

Allt låter kanske en smula avigt, men tekniken visade sig fungera förvånansvärt bra i praktiken: Sharps 80-tums Quattron+-modell hade visserligen inte riktigt samma sömlösa bild som Sharps skärm med äkta 4K, men den var betydligt bättre än vad vi sett från vanliga Full-HD-skärmar, framför allt när vi tar med storleken i beräkningen.

Vad är då poängen med att klämma ut ännu mer av det ”gamla” Full-HD-formater nu när 4K är på ingång? Svaret är naturligtvis priserna. Sharps hybrider med Quattron+-teknik kommer att hamna på ungefär samma prisnivå som dagens Full-HD-modeller (ungefär 35 000 kronor för 70 tum och runt 50 000 kronor för 80 tum) och är därför intressanta alternativ till stora 4K-skärmar som lätt kan kosta uppemot 100 000 kronor.

Vi ser fram emot att testa dessa modeller närmare och jämföra dem mot både Full-HD- och 4K-konkurrenter, för de såg definitivt lovande ut.

Sharps Quattron+-modeller lanseras enligt planerna i Norden från och med mars månad. Priserna är inte satta ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Samsung har förnyat sina flaggskepp. Nu äntligen med rumskorrigering – och Airplay 2.
Kan det här vara nästa stora grej inom billjud?
När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Så mycket ljud som möjligt från små kabinett.
På CES-mässan visade Razer upp en gaming-stol med utrullningsbar OLED-skärm! Har den massage också?
De mest exklusiva surroundprocessorerna från Lyngdorf och Steinway, MP-60 och P300, får äntligen videokort av senaste snitt. Med bland annat 8K.
Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Före detta anställda anklagar Huawei för diskriminering och för att blanda sig i deras privatliv.
Samsung har förnyat sina flaggskepp. Nu äntligen med rumskorrigering – och Airplay 2.
Kan det här vara nästa stora grej inom billjud?
Nio nya kinesiska teknikföretag nu blockerade från amerikanska investerare
Renaults ikoniska småbil blir elektrisk, men du får vänta tills du kan köpa den.
När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.