Kilformade TV-toppmodeller från Sony (uppdaterad med video)

Mer 4K-material, fler skärmstorlekar, ny design och förbättrad ljudkvalitet är några av Sonys TV-nyheter i Las Vegas.
Annons
Annons
forfatter

Sony är en av tillverkarna som går i bräschen för 4K och har massor av produkter som är skräddarsydda för det högupplösta bildformatet, inklusive videokameror, professionell utrustning och framför allt TV-apparater.

Det japanska märket hade dessutom en av förra årets bästa 4K-skärmar och vi belönade den superskarpa toppmodellen KD-65X9005 med utmärkelsen Årets bildprodukt 2013.

Här är en presentation av Sonys TV-nyheter:

I år satsar Sony ännu mer på 4K och på CES-mässan lanserades tre nya modellserier med 4K-upplösning. Den kritikerrosade 900-serien är uppgraderad med fullt stöd för HDMI 2.0 och 4K-signaler med upp till 60 Hz-bildfrekvens. Den har också fått en ny familjemedlem på 79 tum, förutom 55- och 65-tummarna. Den nya serien har fått vad Sony smått kryptiskt kallar för ”Xtended Dynamic Range”, vilket i praktiken innebär förbättrad kontrast, ljusstyrka, svärta samt utökad färgrymd.

sonyx900b
Wedge-design
Den nya 900-serien har fått en rejäl designförändring: i stället för att göra skärmarna ännu tunnare har Sony givit skärmarna en kilform där den nedersta delen är tjockare än den smala toppen. Utseendet är riktigt intressant och skiljer sig från många andra skärmar. Kilformen har också praktiska fördelar eftersom den innebär mer plats för högtalarna. Högtalarna sitter längre ner vilket ger en lägre tyngdpunkt, vilket innebär i sin tur att stativet inte behöver vara lika kraftigt. De små fötterna monteras antingen på skärmens ytterkanter eller längre inåt mitten, beroende på hur bred TV-bänk man har.

Ännu bättre ljud
Förra årets 900-serie utmärkte sig med sina sidomonterade högtalarem, vilket den fick mycket beröm, men även en del kritik, för. De omfångsrika högtalarna gav ett väldigt bra ljud, men uppfattades också som lite i vägen, framför allt för dem som ändå kopplade TV:n till en ljudanläggning.

Sony har dock valt att fortsätta med och vidareutveckla de stora högtalarna. De speciella högtalarelementen med magnetisk vätska finns kvar, men har fått mer plats att vältra sig i tack vare kabinettets kilform. Om Sony har lyckats förbättra det redan så fina ljudet var däremot svårt att höra i allt oväsen i mässhallen.

X85
Direkt under X90-serien kommer den aningen enklare X85-serien i 55 och 65 tum. De har inte de sidomonterade högtalarna men i övrigt mycket gemensamt med X90-serien, inklusive Triluminos-bildpanel.

Föregångaren kom aldrig till våra breddgrader och i dagsläget är det osäkert om alla modeller ska säljas utanför USA. Om de gör det är de ett billigare alternativ för den som redan har separata högtalare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trådlös subbas
Sonys sidomonterade högtalare är inte att leka med. Sonys gamla toppmodell 65X9005 fick maxbetyg för sitt ljud när vi testade den, det enda vi egentligen saknade var en subbas som kunde ge de lägsta oktaverna lite extra fyllighet. I år har Sony hört våra böner och lanserar en trådlös subbas som passar de flesta av 2014-modellerna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
X95: Ny toppmodell
Fram till nu har Sonys solklara toppmodell varit 84-tummaren 84X9005. Nu fasas den ut och ersätts av nya X95-serien, som hittills bara består av en modell på 85 tum. Den kunde vi beskåda i all sin prakt i Sonys enorma monter – och en sådan bildkvalitet! Förutom den redan knivskarpa upplösningen har Sony lyckats klämma ut en kontrast som får föregångaren att blekna. Och det är inte så konstigt med tanke på att den nya toppmodellen har äkta LED-bakbelysning med tusentals lysdioder bakom LCD-skiktet, vilket ger ett mycket högre kontrastförhållande. De sidomonterade högtalarna har också försvunnit, X95 har bara vanliga inbyggda högtalare, eftersom Sony räknar med att kunderna i den här prisklassen redan har en stor ljudanläggning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sony-modellerna stöder Netflix nya 4K-tjänst när den lanseras senare i år, samt YouTube 4K. På den amerikanska marknaden samarbetar Sony dessutom med ESPN om streaming av sportprogram i 4K/60p, vilket såg oerhört imponerande ut. Det är dock osäkert om den tjänsten kommer till Norden. Detsamma gäller 4K-videospelaren FMP-X1, som har uppgraderats med möjligheten att spela just 4K/60p och har stöd för HEVH/H.265-videokomprimering.

Sonys nya 4K-apparater kommer till Sverige i sommar. Priser och slutliga modellbeteckningar för de europeiska modellerna är inte klara ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Samsung har förnyat sina flaggskepp. Nu äntligen med rumskorrigering – och Airplay 2.
Kan det här vara nästa stora grej inom billjud?
När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Så mycket ljud som möjligt från små kabinett.
På CES-mässan visade Razer upp en gaming-stol med utrullningsbar OLED-skärm! Har den massage också?
De mest exklusiva surroundprocessorerna från Lyngdorf och Steinway, MP-60 och P300, får äntligen videokort av senaste snitt. Med bland annat 8K.
Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Före detta anställda anklagar Huawei för diskriminering och för att blanda sig i deras privatliv.
Samsung har förnyat sina flaggskepp. Nu äntligen med rumskorrigering – och Airplay 2.
Kan det här vara nästa stora grej inom billjud?
Nio nya kinesiska teknikföretag nu blockerade från amerikanska investerare
Renaults ikoniska småbil blir elektrisk, men du får vänta tills du kan köpa den.
När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.