Mer 4K-TV från Panasonic

Panasonic utökar sortimentet med fler 4K-skärmar som de påstår ska kunna matcha bildkvaliteten från deras populära plasmaskärmar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Panasonics populära plasmaskärmar är ett minne blott i och med att den japanska tillverkaren meddelat att de stoppar produktionen och lägger ner fabrikerna. På CES-mässan visade de alltså bara LED-LCD-baserade skärmar, samt en böjbar OLED-prototyp.

Mer ”plasmalik” bild
Panasonic har uppenbarligen insett att många bildentusiaster föredrar deras plasmaskärmar. De har därför haft som mål att bygga en LED-TV som kan matcha de gamla skärmarnas allmänna bildkvalitet. Det görs med hjälp av en nyutvecklad ”Studio Master Color”-panel med kant-LED som ska kunna återge ett bredare färgspektrum och högre kontrast än dagens WT60-modell som vi testade nyligen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I ett mörklagt rum på CES fick vi studera Panasonic-skärmen närmare, sida vid sida med gamla plasmareferensen ZT60. Bildmaterialet var kanske inte det mest avancerade, men det var ändå uppenbart att färgåtergivningen ligger närmare plasmateknikens än något vi sett tidigare från Panasonic.

AX800-serien blir HDMI 2.0-kompatibel och har precis som föregångaren en Displayport-ingång som gör att man kan koppa in exempelvis en dator.

85-tums prototyp med bak-LED
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nya AX800-serien kommer att finnas i 58 och 65tum. Dessutom visade Panasonic en prototyp av en stor 85-tummare med äkta LED-bakbelysning. Den så riktigt lovande ut – i montern användes den bland annat för att demonstrera bilspel i 4K/60p från en PC i bakgrunden. Vi fick aldrig någon chans att prova spelet eftersom kön med ivriga Formel 1-talanger var för lång, men det så onekligen häftigt ut.

Life+ Screen
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Panasonic har också förbättrat sitt ”My Home Screen”-menysystem med nya funktioner och finesser. Årets version heter Life+ Screen och ska göra det ännu enklare att skräddarsy material och utseende efter olika användare. Genom att välja sin profil uppe i hörnet kan varje familjemedlem få sin individuella startskärm, beroende på vad man gillar att titta på. TV-program kan prioriteras med hjälp av en ”gilla”-knapp, varpå det visas rekommendationer på startskärmen som bygger på den personliga smaken.

4K Online Player
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
När det gäller material att titta på så lanserar Panasonics en egen 4K-streaming-tjänst, där man kan titta på alla bildsekvenser och videosnuttar i 4K-kvalitet. Innehållet begränsas till naturfilmer och liknande, det handlar alltså inte om någon tvättäkta filmtjänst utan snarare om en samling demoscener som man kan ha för att imponera på grannarna.

Panasonics 2014-modeller får europalansering i april. Priser och mer konkret teknisk information meddelas i samband med denna.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.