CES 2014

Panasonic utökar sortimentet med fler 4K-skärmar som de påstår ska kunna matcha bildkvaliteten från deras populära plasmaskärmar.
Annons
Annons
forfatter

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Panasonics populära plasmaskärmar är ett minne blott i och med att den japanska tillverkaren meddelat att de stoppar produktionen och lägger ner fabrikerna. På CES-mässan visade de alltså bara LED-LCD-baserade skärmar, samt en böjbar OLED-prototyp.

Mer ”plasmalik” bild
Panasonic har uppenbarligen insett att många bildentusiaster föredrar deras plasmaskärmar. De har därför haft som mål att bygga en LED-TV som kan matcha de gamla skärmarnas allmänna bildkvalitet. Det görs med hjälp av en nyutvecklad ”Studio Master Color”-panel med kant-LED som ska kunna återge ett bredare färgspektrum och högre kontrast än dagens WT60-modell som vi testade nyligen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I ett mörklagt rum på CES fick vi studera Panasonic-skärmen närmare, sida vid sida med gamla plasmareferensen ZT60. Bildmaterialet var kanske inte det mest avancerade, men det var ändå uppenbart att färgåtergivningen ligger närmare plasmateknikens än något vi sett tidigare från Panasonic.

AX800-serien blir HDMI 2.0-kompatibel och har precis som föregångaren en Displayport-ingång som gör att man kan koppa in exempelvis en dator.

85-tums prototyp med bak-LED
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nya AX800-serien kommer att finnas i 58 och 65tum. Dessutom visade Panasonic en prototyp av en stor 85-tummare med äkta LED-bakbelysning. Den så riktigt lovande ut – i montern användes den bland annat för att demonstrera bilspel i 4K/60p från en PC i bakgrunden. Vi fick aldrig någon chans att prova spelet eftersom kön med ivriga Formel 1-talanger var för lång, men det så onekligen häftigt ut.

Life+ Screen
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Panasonic har också förbättrat sitt ”My Home Screen”-menysystem med nya funktioner och finesser. Årets version heter Life+ Screen och ska göra det ännu enklare att skräddarsy material och utseende efter olika användare. Genom att välja sin profil uppe i hörnet kan varje familjemedlem få sin individuella startskärm, beroende på vad man gillar att titta på. TV-program kan prioriteras med hjälp av en ”gilla”-knapp, varpå det visas rekommendationer på startskärmen som bygger på den personliga smaken.

4K Online Player
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
När det gäller material att titta på så lanserar Panasonics en egen 4K-streaming-tjänst, där man kan titta på alla bildsekvenser och videosnuttar i 4K-kvalitet. Innehållet begränsas till naturfilmer och liknande, det handlar alltså inte om någon tvättäkta filmtjänst utan snarare om en samling demoscener som man kan ha för att imponera på grannarna.

Panasonics 2014-modeller får europalansering i april. Priser och mer konkret teknisk information meddelas i samband med denna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Samsung har förnyat sina flaggskepp. Nu äntligen med rumskorrigering – och Airplay 2.
Kan det här vara nästa stora grej inom billjud?
När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Så mycket ljud som möjligt från små kabinett.
På CES-mässan visade Razer upp en gaming-stol med utrullningsbar OLED-skärm! Har den massage också?
De mest exklusiva surroundprocessorerna från Lyngdorf och Steinway, MP-60 och P300, får äntligen videokort av senaste snitt. Med bland annat 8K.
Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Före detta anställda anklagar Huawei för diskriminering och för att blanda sig i deras privatliv.
Samsung har förnyat sina flaggskepp. Nu äntligen med rumskorrigering – och Airplay 2.
Kan det här vara nästa stora grej inom billjud?
Nio nya kinesiska teknikföretag nu blockerade från amerikanska investerare
Renaults ikoniska småbil blir elektrisk, men du får vänta tills du kan köpa den.
När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.