Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vienna Acoustics Beethoven Concert Grand Symphony Edition

De välljudande toppmodellerna i Concert Grand-serien är tillbaka i fintrimmade versioner.

Skrivet av / 2015-06-23 - 18:29
Vienna Acoustics Beethoven Concert Grand Symphony Edition

Man läser inte så ofta om produktnyheter från Vienna Acoustics. Det beror på att det österrikiska märket gillar att ta god tid på sig att utveckla nya högtalare. Och när det väl kommer något nytt så handlar det sällan om radikala förändringar mot föregående generation – det skulle ju vara samma sak som att erkänna att det var något fel med den gamla!

Vienna-acoustics-Beethoven
Tidig Beethoven-modell från 2002.

Viennas Concert Grand-serie, med modellnamn efter klassiska kompositörer, har varit en populär högtalarserie på våra breddgrader, känd för sin silkeslena och raffinerade ljudkaraktär. Första generationen kom i början av 2000-talet, följd av uppgraderingen Concert Grand 2005. Sedan kom de i en ny version som hette Symphony Edition.

Nu har konstruktör Peter Gansterer fintrimmat var och en av modellerna, en efter en: först Haydn, sedan Mozart och senast Beethoven Baby Grand SE.

Nu har det äntligen blivit dags för seriens toppmodell: den smala och högresta Beethoven Concert Grand Symphony Edition. 

Vienna Acoustics
Vienna Acoustics Beethoven Concert Grand Symphony Edition (!)

De ser nästan på pricken ut som sina föregångare, men har fått en rad förbättringar där det räknas mest: nya element, nytt delningsfilter och en ny sockel. Diskanten kommer från den dyrare Lizst Imperial Grand, detsamma gäller bassystemet som består av tre 7-tums genomskinliga Spidercone-basar. Vienna nämner också noggrant utvalda filterkomponenter som en del av förbättringen.

Kabinettet ser ut som det brukar (men är finjusterat efter de nya baselementen) med extremt tjock baffel och utsökt faner eller pianolack. Den vilar på en metallsockel med kraftiga spikes.

Nya Beethoven-versionen visade för första gången på CES-mässan i januari och spelade på highend-mässan i München. Nu har de första paren nått Norden och vi ser fram emot att se vad de nya arvtagarna har att erbjuda!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Black Week 2023: De bästa soundbar-klippen

Magico krymper flaggskeppet

Sonos tempel i Elgiganten

B&O-högtalare med 3500 svävande aluminiumprickar

Instegsmodell med X-faktor

Sonus faber Duetto lanserad

Ny godbit från Bowers & Wilkins och McLaren

Slimmad högtalare i Formel 1-klassen

Scansonic kommer ge dig gåshud

Om du inte har råd med de stora Goldmund

Tivoli Audio lanserar ny högtalare - utan radio

Officiellt: JL Audio är nu en del av Garmin

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen