Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Ny Platinum 3G-serie från Monitor Audio

Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.

Skrivet av / 2022-09-22 - 16:18
Ny Platinum 3G-serie från Monitor Audio

Monitor Audio är inte en tillverkare som förnyar sina högtalare bara för skojs skull. Och när något nytt kommer handlar det oftast om viktiga förändringar, inte bara en ny färg eller liknande. Åtminstone inte när vi pratar om de nya flaggskeppsmodellerna i Platinum 3G-serien!

Toppserien från den brittiska tillverkaren har funnits i åratal, men den tredje generationen har fått en fullständig redesign, i samband med deras 50-årsjubileum.

Den nya serien består av fyra modeller, och uppges vara en fröjd för både ögon och öron. Fattas bara! Men så har också Monitor Audio ett mycket gott rykte att försvara, både när det gäller byggkvalitet och ljudkvalitet – baserat på våra tester av föregångarna.

Läs också Monitor Audio Platinum PL100 Man talar ibland om en magisk prisgräns för golvhögtalare vid tiotusen kronor. För exklusiva Monitor Audio PL100 får man ge det tredubbla – och då handlar det ändå om en kompaktmodell om endast tjugo bruttoliter.

Monitor Audio Platinum 3G

Platinum 3G-serien är lämplig för både stereo- och flerkanalsanläggningar och består av kompakthögtalaren Platinum 100 3G, den mellanstora golvhögtalaren Platinum 200 3G, samt den stora golvmodellen Platinum 300 3G. De får också sällskap av centerhögtalaren Platinum 250 3G.

MA_Platinum_300_Key_Black MA_Platinum_100_Key_Ebony MA_Platinum_200_Key_White
<
>
Monitor Audio Platinum 300 3G. (Foto: Monitor Audio)

Uppgraderade högtalarelement

Bland de viktigaste nyheterna i Platinum 3G-serien är den specialutvecklade MPD III-diskantenheten. Den utvecklades ursprungligen för Concept 50-koncepthögtalaren, som visades på high-end-mässan i München tidigare i år. Det distinkta diskantelementet använder en ”waveguide” för att kontrollera spridningen av diskantfrekvenserna, och ska tydligen ge en markant förbättring av både känslighet och övergripande ljudupplevelse

Läs också Spektakulärt från Monitor Audio Monitor Audio firar 50 år med några mycket besynnerliga högtalare.

Lite längre ner – i mellanregistret och basen – använder Platinum-serien ett lätt men superstarkt treskiktselement (RDT III) bestående av kolfiber och keramiskt belagt aluminium. Detta är en variant Monitor Audio har haft stor framgång med tidigare, och den nya versionen har bland annat en optimerad upphängning och kraftfullare Neodymmagneter som ska ge mindre distorsion.  Tillverkaren har också arbetat flitigt med delningsfiltren för att uppnå en bred frekvenspassage, jämnast möjliga spridning och samtidigt optimal timing mellan elementen.

Byggkvaliteten verkar lovande, med en böjd frontbaffel som minskar diffraktion och tre lyxiga finishar att välja mellan (Piano Ebony, Piano Black och Pure White Satin).  Golvmodellerna har robusta fötter som säkerställer god förankring i underlaget.

De golvstående modellerna Platinum 200 3G och Platinum 300 3G är båda trevägsmodeller med dedikerade mellanregister och baselement. Att döma av prisklass och specifikationer kan dessa vara intressanta utmanare till bland annat Nova-serien från Sonus Faber!

Läs också Välljudande italienskt hantverk Ut med den gamla referenshögtalaren, in med en ny från Sonus Fabers senaste Olympica-generation.
Platinum 3G-serien, här i Ebony-finish. (Foto:  Monitor Audio)

Pris och tillgänglighet

Monitor Audio Platinum 3G-serien kommer att finnas tillgänglig i januari 2023, med följande priser:

Platina 300 3G – 149 000 kr (par)
Platina 200 3G – 119 000 kr (par)
Platina 100 3G – 59 000 kr (par)
Platina C250 3G – 55 000 kr (st)

Återförsäljare: Icon Scandinavia

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

Rauna är tillbaka

Engelsk legend återvänder efter 63 år

PMC släpper aktiva högtalare

KEF tuffar sig med nya subwoofers

Bordshögtalare med ljudtryck

Spännande golvmodell från Revival Audio

Småstenar för skrivbordet

Golvhögtalare som har allt

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen