TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

High-End 2022 Monitor Audio Concept 50

Monitor Audio firar 50 år med några mycket besynnerliga högtalare.

forfatter
Publicerad 2022-05-23 - 00:07

Alla högtalare måste inte se ut som en låda. Vissa högtalare kan inte ens konstrueras som en låda, eftersom den då inte fungerar så som avsett. Monitor Audio Concept 50 är just en sådan högtalare, som inte kunde ha sett annorlunda ut ens om de hade ansträngt sig.

Detta beror på att Monitor Audio, som firar 50 år med Concept 50, har tänkt annorlunda än de brukar.

Lådformen, som vi känner igen från bland annat den fin-fina Gold-serien, är nu helt borta. Kvar finns två stående kabinett med en trapetsform, som har skruvats ihop och där ett nytt element placerats i utrymmet mellan kabinetten.

I de två pelarna, om man kan kalla dem det, sitter två baselement vända mot det andra paret i det spegelvända kabinettet. På detta vis samlas basenergin i utrymmet mellan pelarna, något som enligt Monitor Audio ger bättre baskontroll, djupare basrespons och bättre dynamik.

C3913566 E435 4B1E 9079 651A7FA84548 scaled 1
Monitor Audio Concept 50. (Foto: Lasse Svendsen)

Basen ska kunna gå så lågt som 21 hz (-6 dB) – något som är mycket ovanligt även för stora högtalare – och den nya MPD-diskanten så högt som 60 kHz.

Pelarna, eller kabinetten, är tillverkade av en mineral- och akrylhybrid, och varje högtalare väger så mycket som 96 kg.

8F6B0726 3FA8 494C B218 53D4FAE90FF1 2048x1089 1
Monitor Audio Concept 50. (Foto: Lasse Svendsen)

De fyra x 20 cm baselementen inuti pelarna får sällskap av ett speciellt arrangemang med sex 50-mm mellantonenheter, placerade i en cirkel runt MPD III-diskanten.

Ljudet av Monitor Audio Concept 50, är som en Gold eller Platinum-högtalare som tagits till det extrema. Med en överväldigande detaljrik ljudbild som är enormt stor och luftig, och som samtidigt går helt galet djupt i basen. Om den någonsin görs tillgänglig för test, ska vi garanterat ta reda på hur enormt mycket bättre den är än sina rimligare syskon.

0D2AA129 4533 4725 BA77 72AC4F1A27DF 2048x1152 1
Monitor Audio Concept 50. (Foto: Lasse Svendsen)

Inte för att vi vet priset – det har inte avslöjats än. Men det kommer garanterat att vara dyrt.

Fullt lika dyr kommer inte den havsgröna Silver 100 Limited Edition att vara. En liten tvåvägs högtalare till 1300 euro/paret, som i Heritage Green och med Monitor Audio C-CAM baselement med anodiserade guldfärg, kommer finnas tillgängliga hos utvalda förhandlare i september.

86FD6F4C 2481 4FA0 B9FE 6A08709AA17D 2048x1161 1
Monitor Audio Silver 100 Limited Edition. (Foto: Lasse Svendsen)
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
McIntosh-luring Det finns många som drömmer om en fet McIntosh-rigg hemma i vardagsrummet, men den här produkten har en hemlighet inuti!
Stentuff jubileumsanläggning från Rotel Rotel firar med en kraftfull förstärkare och CD-spelare med DAC
Nya upplagor av Linns legendariska skivspelare Linn Selekt LP12 får en ny arm och pickup.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Radio för speciellt intresserade Ser bra ut med din McIntosh-anläggning.
Kolla! En skivspelare från Ikea! Ikea sätter musiken först med Obegränsad skivspelare, skrivbord och vilstol. I samarbete med Swedish House Mafia
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend