Nu kan du köpa de här

Italienarna skapar några av de finaste högtalarna vi känner till. Som de här från Franco Serblin.

Har du hört talas om Franco Serblin? Inte? Men du behöver inte vara mer än halvintresserad av hifi för att ha hört talas om Sonus faber. Och Franco Serblin är mannen som grundade märket 1980 – och som ligger bakom milstolpar som Electra Amator och Extrema.

För att inte tala om det unika 2.1-systemet som kallas för Snail och består av en stor bashögtalare med två små satelliter som sitter fast på utstickande träpinnar.

När Sonus faber efter många år fick nya ägare lämnade Serblin företaget och grundade ett nytt högtalarmärke som bär hans namn. Kort efteråt avled han, men han hann utveckla de två högtalarna som nu går att köpa: Ktema och Ktema Accordo. Företaget drivs vidare av hans svågerson.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Den kompakta stativmodellen heter Ktema Accordo och kostar ungefär 70 000 kronor, lite beroende på om man väljer valnöt eller grå lack.

Accordo är 36 cm hög och försedd med ett specialgjort 15-centimeters baselement, med membran av pappersfiber, och en 29-millimeters silkesdiskant. Känsligheten är relativt bra med 87 dB och 4 ohms impedans, och frekvensomfånget är 40–33 000 Hz. Riktigt bra för att vara en så liten högtalare.

Liten kan man däremot inte beskylla golvmodellen Ktema för att vara. Och inte prislappen heller. Ungefär 250 000 kronor får man räkna med för att få ett par i antingen Semi-Matte Sycamore eller svart pianolack.

Ktema är 110 kg tung men bara 111 cm hög. Trots det når den ner till 26 Hz och har en känslighet på 90 cm.

Bestyckningen är två dolda 22-cm baselement med lättmetallmembran och två 10-cm mellanregister plus samma diskant som i Accordo-modellen.

Foto: Franco Serblin
Foto: Franco Serblin
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.
  Nu är det bara tre veckor kvar tills vi ännu en gång kan skratta och mysa med charmiga Johanne & Co.
  Fujifilm GFX100 får 400 megapixlar.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  JBL L82 Classic

  Riktpris: 25000 kr Högtalarfest

  DALI Oberon On-Wall C

  Riktpris: 16000 kr Smälter in i omgivningen

  Sony SRS-XB33

  Riktpris: 1700 kr Party i farten

  Sony SRS-XB43

  Riktpris: 2500 kr Party i farten
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.