Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Klipsch Cinema 800 och Cinema 1200

Klipsch ljudplanka har låtit vänta på sig, men nu är den snart i butik.

Skrivet av / 2021-07-26 - 14:48
Klipsch Cinema 800 och Cinema 1200

En ljudplanka är som bekant det enklaste sättet att förbättra tv-ljudet på, men kan den ersätta en fullblods sorroundanläggning? Amerikanska Klipsch är en välkänd leverantör av stora golvhögtalare, och nu har de försökt stoppa in samma DNA i en ny serie med potenta ljudplankor.

Toppmodellerna Cinema 800 och Cinema 1200 är stora och breda ljudplankor klädda i träfaner och svart tyg. Ljudet påstås vara av den häftigare sorten, precis som vi är vana vid från de större Klipschhögtalarna i den populära Reference-serien.

Atmos-ljud och stor subwoofer

De ”nya” Klipschmodellerna är faktiskt inte helt nya: Storebror Cinema 1200 skulle enligt plan släppas i januari (!), men har drabbats av diverse logistiska utmaningar. Men den som väntar på något gott….

 

WEB_Image_Klipsch_Cinema_800_113444-2114811338_plid_139562 WEB_Image_Klipsch_Cinema_1200_113445-1912658461_plid_139589
<
>
Klipsch Cinema 1200. (Foto: Klipsch)

Båda modellerna är utrustade med Klipsch-patenterade, högeffektiva Trtactrix diskanthorn. Cinema 1200 har inbyggda högtalarkanaler för Dolby Atmos 3D-ljud. De får också sällskap av kraftfulla subwoofers: Cinema 800 har en subwoofer med 10” bas, medan Cinema 1200 använder en kraftig 12” bas. Det är ganska sällsynt för en ljudplanka.

Klipsch Cinema 1200 levereras också med separata bakhögtalare, så den kan skryta med 5.1.4 kanalers surroundljud. Lillebror Klipsch Cinema 800 får nöja sig med 3.1.4, men borde kunna uppgraderas med extra bakhögtalare den också.

Vi har nyligen testat lillebror Cinema 600 utan Atmos-högtalare, som imponerade på oss med saftigt och kraftfullt ljud för prislappen. Samtidigt vet vi av erfarenhet Atmos kan bidra med en extra dimension till ljudupplevelsen, med större ljudbild. Därför ska det bli intressant att höra hur storebror presterar.

Läs också Sony lanserar high-end ljudplankor med 10 surroundkanaler Full hemmabio med en ljudplanka

Pris och tillgänglighet

Lanseringen av de nya Klipsch-plankorna har som tidigare nämnts varit på gång en längre tid, men nu verkar de ändå äntligen vara på väg. Så under sensommaren eller i början på hösten bör du kunna beställa eller köpa hos auktoriserade återförsäljare. Det betyder också såklart att redaktionen har beställt hem de första exemplaren av Klipsch Cinema 800 och Cinema 1200 för test!

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

Rauna är tillbaka

Engelsk legend återvänder efter 63 år

PMC släpper aktiva högtalare

KEF tuffar sig med nya subwoofers

Bordshögtalare med ljudtryck

Spännande golvmodell från Revival Audio

Småstenar för skrivbordet

Golvhögtalare som har allt

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen