Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Jordbävnings-varning: Ascendo 80 SUB Pro skapar seismiska chockvågor

Med ett 80-tums baselement är detta förmodligen världens största subwoofer.

Skrivet av / 2023-06-26 - 17:59
Jordbävnings-varning: Ascendo 80 SUB Pro skapar seismiska chockvågor

Tillverkaren Ascendo Immersive Audio ligger bakom flera av marknadens största subwoofers: Vi har tidigare skrivit om den vilda SMSG50, som använder ett redigt baselement på 50 tum. Men det visar sig dock att tillverkaren faktiskt har en ännu vildare subwoofer i sin arsenal!

Läs också Världens största subwoofer? Du får leta länge efter en större, tyngre och dyrare (!) subwoofer än Ascendo SMSG50.

Ascendo 80 Sub Pro Infrasonic Subwoofer

Toppmodellen Ascendo 80 Sub Pro Infrasonic Subwoofer påstås vara världens mest kraftfulla subwoofer. Med et baselement på hela 80 tum (två meter i diameter!) är detta monster utformat för att återge de verkligt ultralåga djupbas-frekvenserna. Subwoofern ska kunna flytta 173 liter luft (så mycket som ett tjugotal 21-tums subwoofers), så att man bokstavligen kan blåsa omkull om man går för nära.

Frekvensomfånget går hela vägen ner till 1Hz, och den ska klara hela 114 dB vid 5 Hz, 128 dB vid 20 Hz, medan det maximala ljudtrycket i de högre basfrekvenserna är 145 dB – kontinuerligt! Där kan man förmodligen utlösa jordbävningslarmet på SNSN om man inte är försiktig med volymkontrollen…

Baselementet på 80 tum (Foto: Ascendo)

Förstärkare på 10 000 Watt och kabinett på 10 m3

För att driva det enorma baselementet krävs det självklart en förstärkare utöver det vanliga. Ascendo levererar en skräddarsydd DSP-förstärkare med hela 10 000 watt uteffekt.

Det enorma baselementet säljs dock ”löst” utan kabinett. Inte konstigt, eftersom bara själva 80-tummaren väger 260 kilo! Ascendo levererar ritningarna, och sedan är det upp till dig som köpare att bygga kabinettet själv, eller med hjälp av lokala hantverkare.

Ett alternativ kan vara att montera bashögtalaren i väggen eller under golvet, om du har ett ledigt utrymme som är tillräckligt stort. Rekommenderad minsta lådvolym är 10 kubikmeter, dvs. 10 000 liter. Och med tanke på det kraftfulla ljudtrycket kan det vara klokt att gjuta kabinettet i betong!

Hur som helst kommer detta förmodligen vara en produkt för de större hemmabio-installationerna, där man planerar hela rummet från grunden. Ascendo har monterat en 80-tums demo i samarbete med installatören Arled Cinema på lyxbiografen MovieCore i Hamburg, som beskrivs i videon nedan.

https://www.youtube.com/watch?v=VVW2G9uqB2o

Priset då?

Det exakta priset på basmonstret från Ascendo avslöjas inte, men det antyds 150 000 dollar eller cirka 1,6 miljoner kronor. Så det är ingen billig baslösning vi pratar om. För att inte tala om installationskostnaderna och den andra utrustningen du behöver för att göra det full rättvisa.

Å andra sidan tror vi att denna best borde ge en rå känsla i kroppen när Tom Cruise susar förbi i Top Gun: Maverick…!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

KEF tuffar sig med nya subwoofers

Bordshögtalare med ljudtryck

Spännande golvmodell från Revival Audio

Småstenar för skrivbordet

Golvhögtalare som har allt

En liten nyhet i gammal stil

Steinway Lyngdorf har bantat

Elegant från Børresen

Nu i butik: Audiovector QR Special Edition

Lyxljud på resan

Kraftfull subwoofer från ATC

Fabriksbesök: Bang & Olufsen överraskar

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen