TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Ascendo SMSG50 spelar bas som ger utslag på Richterskalan

Du får leta länge efter en större, tyngre och dyrare (!) subwoofer än Ascendo SMSG50.

forfatter
Publicerad 2021-11-07 - 07:43

En subwoofer är en populär uppgradering av både stereo- och hemmabioanläggningar eftersom de ger ljudet en extra dimension och utökar frekvensomfånget med bas som både hörs och känns. De finns i alla storlekar och prisklasser, från små och prisvärd basklumpar lika stora som skokartonger till mer extrema varianter som mest påminner om små kylskåp.

Och så finns det också ett par riktigt galna varianter…

Ascendo SMSG50: Tillräckligt med kraft för att ödelägga en planet…?

Den tyska tillverkaren Ascendo ligger bakom vad som måste vara världens största subwoofer för hemmabruk. SMSG50-modellen är utrustad med ett gigantiskt, specialtillverkat baselement på hela 50 tum (127 cm). Högtalarkabinettet som huserar monstret är 185 cm högt och ungefär lika brett. Djupet är däremot ”bara” 60 centimeter, så att subwoofern får plats bakom ljudtransparenta filmdukar, falska väggar och liknande. Kabinettet är av den slutna typen (tryckkammare) – kanske för att förhindra att katter eller andra husdjur slinker in i porten och blir mörbultade av det enorma ljudtrycket?

Att kontrollera ett så häftigt baselement kräver förstås en förstärkare med muskler. För det ändamålet finns en 6 000-watts förstärkare med DSP-korrigering och andra finesser.

Ascendo hävdar att SMSG50 levererar seriösa mängder djupbas – tillräckligt för att göra den till ”världens kraftfullaste hemmabiosubwoofer”. Det 50 tum stora elementet påstås flytta lika mycket luft som 40 vanliga 18-tummare och återger frekvenser ända ner till 5 hertz! Maximalt ljudtryck är 140 decibel och SMSG50 klarar hela 125 dB vid 20 Hz. Perfekt för att återge raketuppskjutningar, jordbävningar och andra seismiska händelser.

Vad kostar en sådan här då?

Ascendo skämtar inte med prislappen heller. Subwoofern byggs bara på beställning och kostar – håll i dig – 900 000 kronor. Ja, du läste rätt: nästan en miljon kronor för en subwoofer! Det är naturligtvis betydligt mer än de flesta lägger på hela hemmabion – eller på en tillbyggnad av huset, för den delen. För de pengarna kan man köpa till 100 ”vanliga” subwoofers, till exempel Klipsch R-115SW som vi har goda erfarenheter av. Å andra sidan kan det ju bli en smula opraktiskt med så många förlängningssladdar i TV-rummet…

Ingen tvekan om saken: SMSG50 är en extrem bashögtalare för extrema installationer. Man kommer osökt att tänka på Tillbaka till framtiden-filmerna och Marty McFly och hans enorma gitarrförstärkare …

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Kraftfull förstärkare med strömning Kan fås med strömningsmodul och phono-steg.
Nya och bättre musikstreamers från Auralic Auralic Aries G1.1 och Altair G1.1 får uppdaterad estetik, bättre isolering och vibrationsdämpning samt stöder slutligen AirPlay 2.
Nu kan du designa din egen Burmester-stereo Det är tillåtet att drömma! Med Burmesters nya AR-app kan du själv plocka ihop en anläggning och se hur den skulle se ut i ditt eget hem.
Prisvärd entrébiljett till högupplöst ljud Strömning och ljudkvalitet går hand i hand med Wiim Mini, som är ett lätt sätt att strömma högupplöst på.
Prisbelönt RIAA i ny upplaga Verteres skivspelarförstärkare har kommit i en uppdaterad version, kallad Phono-1 MKII L
Det bästa köpet i klassen Pro-Ject Debut Pro firar företagets 30-årsjubileum med stil och finess.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend