Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Ascendo SMSG50 spelar bas som ger utslag på Richterskalan

Du får leta länge efter en större, tyngre och dyrare (!) subwoofer än Ascendo SMSG50.

Av / 2021-11-07 - 07:43
Ascendo SMSG50 spelar bas som ger utslag på Richterskalan

En subwoofer är en populär uppgradering av både stereo- och hemmabioanläggningar eftersom de ger ljudet en extra dimension och utökar frekvensomfånget med bas som både hörs och känns. De finns i alla storlekar och prisklasser, från små och prisvärd basklumpar lika stora som skokartonger till mer extrema varianter som mest påminner om små kylskåp.

Och så finns det också ett par riktigt galna varianter…

Ascendo SMSG50: Tillräckligt med kraft för att ödelägga en planet…?

Den tyska tillverkaren Ascendo ligger bakom vad som måste vara världens största subwoofer för hemmabruk. SMSG50-modellen är utrustad med ett gigantiskt, specialtillverkat baselement på hela 50 tum (127 cm). Högtalarkabinettet som huserar monstret är 185 cm högt och ungefär lika brett. Djupet är däremot ”bara” 60 centimeter, så att subwoofern får plats bakom ljudtransparenta filmdukar, falska väggar och liknande. Kabinettet är av den slutna typen (tryckkammare) – kanske för att förhindra att katter eller andra husdjur slinker in i porten och blir mörbultade av det enorma ljudtrycket?

Att kontrollera ett så häftigt baselement kräver förstås en förstärkare med muskler. För det ändamålet finns en 6 000-watts förstärkare med DSP-korrigering och andra finesser.

Ascendo hävdar att SMSG50 levererar seriösa mängder djupbas – tillräckligt för att göra den till ”världens kraftfullaste hemmabiosubwoofer”. Det 50 tum stora elementet påstås flytta lika mycket luft som 40 vanliga 18-tummare och återger frekvenser ända ner till 5 hertz! Maximalt ljudtryck är 140 decibel och SMSG50 klarar hela 125 dB vid 20 Hz. Perfekt för att återge raketuppskjutningar, jordbävningar och andra seismiska händelser.

Vad kostar en sådan här då?

Ascendo skämtar inte med prislappen heller. Subwoofern byggs bara på beställning och kostar – håll i dig – 900 000 kronor. Ja, du läste rätt: nästan en miljon kronor för en subwoofer! Det är naturligtvis betydligt mer än de flesta lägger på hela hemmabion – eller på en tillbyggnad av huset, för den delen. För de pengarna kan man köpa till 100 ”vanliga” subwoofers, till exempel Klipsch R-115SW som vi har goda erfarenheter av. Å andra sidan kan det ju bli en smula opraktiskt med så många förlängningssladdar i TV-rummet…

Ingen tvekan om saken: SMSG50 är en extrem bashögtalare för extrema installationer. Man kommer osökt att tänka på Tillbaka till framtiden-filmerna och Marty McFly och hans enorma gitarrförstärkare …

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Streamers och streamingförstärkare från Arcam

Häftig mono-toppmodell från Mola Mola

Dansk debut som det svänger om

Nu har de gjort en DAC

Ultra-streamer från Wiim

Concorde är tillbaka

Denna såg vi inte komma

Denna har du knappast sett förut

Polsk hi-fi är en grej

Specialmodell i Lamborghini-färger

NAD-integrerad lovar toppljud till ett budgetpris

FiiO släpper flera produkter

Ljud & Bild
Rulla till toppen