TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

Highend för förmögna

Magico M9 är en av världens dyraste högtalare.

forfatter
Publicerad 2020-06-16 - 13:37

Vad kan man få om pengar inte spelar någon roll? Hur bra ljud går det att få, egentligen? Kanske var det så de tänkte på Magico – som inte direkt är kända för budgethögtalare i vanliga fall heller – när de började rita på den här högtalaren.

M9 heter den, och här Magico har verkligen gått hela vägen. Den översta bilden visar en M9 som försöker gömma sig bakom en Magico M6, och den visar tydligt vilken massiv högtalare det här har blivit.

Här har det med andra ord inte snålats in på något.

Du har väl inte missat vårt test av Dynaudio Consequence Ultimate Edition?

Massiv vikt

Den över två meter höga högtalaren är en fyrvägskonstruktion med sex högtalarelement. De sitter i ett kabinett där kolfiber täcker ett vaxkakeformat aluminiumskelett – men trots material av låg vikt väger en M9 hela 454 kilo.

Här är ett test av en annan kostsam högtalare!

Även om måtten är 203 x 102 x 51 centimeter så har delningsfiltret inte fått plats inuti högtalarna. Det sitter i stället i en separat låda, lika stor som en förstärkare, och är i grunden en analog konstruktion men har en separat nätdel som levererar ström till en del aktiva kretsar.

Separat delningsfilter

Magico MXO.

En av anledningarna till att Magico har valt ett separat delningsfilter är att komponenterna för delningsfrekvensen på 120 Hz mellan bas- och mellanbaselementen är svåra att få plats med inuti kabinettet. Magico har därför en extern konstruktion med Linkwitz-Riley-filter som delar med 24 dB per oktav vid 120 Hz, helt balanserat och med diskreta komponenter överallt. Användaren kan också justera nivån med 0,5 dB:s precision från potentiometern på MXO-boxen.

Här kan du läsa vårt test av en högtalare för halvmiljonen.

Avancerade membranmaterial

M9 har två 15-tums baselement, två 11-tums mellanbaselement, ett 6-tums mellanregister och en 28-mm diskant.

Diskantelementet har ett membran med beryllium förångat ovanpå ett diamantliknande skikt i en kemisk process som ger en extrem upplösning och minimal distorsion. Resten av elementen har Magicos senaste version av Nano-Tec-membran.

Aluminium bildar ett vaxkakemönster bakom ett lager grafen och kol, vilket ger en styvhet som är 40 gånger bättre än kolstål, men ändå är lätt.

Baselementens membran pressas till rätt form med 12 tons tryck, vilket ger 15-tumselementen en styvhet som knappt har hörbara resonanser.

Talspolarna bakom membranen är 3, 4 respektive 5 tum stora, tillsammans med kärnor av titan gör dess storlek att de tål värme bättre än om de hade haft konventionella talspolar.

Högtalarna uppges ha ett frekvensomfång mellan 18 och 50 000 Hz – så här behövs knappast någon subwoofer – och känsligheten anges vara respektabla 94 dB. Systemimpedansen är 4 ohm och vi misstänker att högtalarna är effektslukare av episka dimensioner, trots den höga känsligheten. Ett par häftiga monoblock megaklassen till varje högtalare är nog minimum.

Prislappen …

Magico M9 går inte att köpa förrän mot slutet av året, så det finns lite tid kvar att få ordning på ekonomin. Priset per par är nämligen 750 000 dollar. Alltså ungefär åtta miljoner svenska kronor. Sedan tillkommer lite moms …

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

1 svar på ”Highend för förmögna”

 1. Förklara gärna lite mer kring varför de kräver mycket effekt, samtidigt som de levererar 94dBa/w/m?

  Svara

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kan vara mitt i prick för många Äntligen en billigare subwoofer från Sonos! Sub Mini kan vara precis vad du har väntat på.
Riktig hifi för småpengar Argon Audio har uppdaterat sin redan lyckade Forte-serie. Det har den bara blivit bättre av.
Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Sonos Sub Mini: värd all väntan? Är Sonos nya mini-subwoofer helt enkelt för dyr? Audun på Ljud & Bild-redaktionen tycker till.
Följ Ljud & Bild