Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Highend för förmögna

Magico M9 är en av världens dyraste högtalare.

Vad kan man få om pengar inte spelar någon roll? Hur bra ljud går det att få, egentligen? Kanske var det så de tänkte på Magico – som inte direkt är kända för budgethögtalare i vanliga fall heller – när de började rita på den här högtalaren.

M9 heter den, och här Magico har verkligen gått hela vägen. Den översta bilden visar en M9 som försöker gömma sig bakom en Magico M6, och den visar tydligt vilken massiv högtalare det här har blivit.

Här har det med andra ord inte snålats in på något.

Du har väl inte missat vårt test av Dynaudio Consequence Ultimate Edition?

Massiv vikt

Den över två meter höga högtalaren är en fyrvägskonstruktion med sex högtalarelement. De sitter i ett kabinett där kolfiber täcker ett vaxkakeformat aluminiumskelett – men trots material av låg vikt väger en M9 hela 454 kilo.

Annons

Här är ett test av en annan kostsam högtalare!

Även om måtten är 203 x 102 x 51 centimeter så har delningsfiltret inte fått plats inuti högtalarna. Det sitter i stället i en separat låda, lika stor som en förstärkare, och är i grunden en analog konstruktion men har en separat nätdel som levererar ström till en del aktiva kretsar.

Separat delningsfilter

Magico MXO.

En av anledningarna till att Magico har valt ett separat delningsfilter är att komponenterna för delningsfrekvensen på 120 Hz mellan bas- och mellanbaselementen är svåra att få plats med inuti kabinettet. Magico har därför en extern konstruktion med Linkwitz-Riley-filter som delar med 24 dB per oktav vid 120 Hz, helt balanserat och med diskreta komponenter överallt. Användaren kan också justera nivån med 0,5 dB:s precision från potentiometern på MXO-boxen.

Annons

Här kan du läsa vårt test av en högtalare för halvmiljonen.

Avancerade membranmaterial

M9 har två 15-tums baselement, två 11-tums mellanbaselement, ett 6-tums mellanregister och en 28-mm diskant.

Diskantelementet har ett membran med beryllium förångat ovanpå ett diamantliknande skikt i en kemisk process som ger en extrem upplösning och minimal distorsion. Resten av elementen har Magicos senaste version av Nano-Tec-membran.

Aluminium bildar ett vaxkakemönster bakom ett lager grafen och kol, vilket ger en styvhet som är 40 gånger bättre än kolstål, men ändå är lätt.

Annons

Baselementens membran pressas till rätt form med 12 tons tryck, vilket ger 15-tumselementen en styvhet som knappt har hörbara resonanser.

Talspolarna bakom membranen är 3, 4 respektive 5 tum stora, tillsammans med kärnor av titan gör dess storlek att de tål värme bättre än om de hade haft konventionella talspolar.

Högtalarna uppges ha ett frekvensomfång mellan 18 och 50 000 Hz – så här behövs knappast någon subwoofer – och känsligheten anges vara respektabla 94 dB. Systemimpedansen är 4 ohm och vi misstänker att högtalarna är effektslukare av episka dimensioner, trots den höga känsligheten. Ett par häftiga monoblock megaklassen till varje högtalare är nog minimum.

Prislappen …

Magico M9 går inte att köpa förrän mot slutet av året, så det finns lite tid kvar att få ordning på ekonomin. Priset per par är nämligen 750 000 dollar. Alltså ungefär åtta miljoner svenska kronor. Sedan tillkommer lite moms …

Läs alla artiklar i 1 vecka för 1 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ngen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Skrevet av

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

1 Comment

  1. Niklas

    2020-06-16 at 19:14

    Förklara gärna lite mer kring varför de kräver mycket effekt, samtidigt som de levererar 94dBa/w/m?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Redaktionen rekommenderar

Läs också

Magico M9 är en av världens dyraste högtalare.

Magico M9 är en av världens dyraste högtalare.

Magico M9 är en av världens dyraste högtalare.

Magico M9 är en av världens dyraste högtalare.

Magico M9 är en av världens dyraste högtalare.

Magico M9 är en av världens dyraste högtalare.

Magico M9 är en av världens dyraste högtalare.

Vi recenserar bra och lätt sommarunderhållning som du kan streama en regnig sommarkväll.

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.