Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

High-end 2023: McIntosh ML1 Mk II

Återupplivar en gammal klassiker med nya element.

Skrivet av / 2023-05-19 - 10:24
High-end 2023: McIntosh ML1 Mk II

Retrovågen inom Hi-Fi tycks inte ha någon ände. Alla som någon gång har skapat en populär produkt kan inte låta bli att göra en modern version med design från 70-talet.

Ibland blir det väldigt lyckat, som JBL:s Classic-serie. Ibland inte.

Nu skulle man kunna anklaga McIntoshs formspråk för att vara retro ändå, med tanke på att deras förstärkare i princip har sett likadana ut i 50 år. Men det har inte högtalarna. Förrän nu.

McIntosh har faktiskt tillverkat högtalare nästan lika länge som de har tillverkat elektronik, och ML1 MKII är i stort sett en trogen kopia av den ursprungliga ML1.

Foto: McIntosh

Men det är bara på utsidan. Under den tygklädda grillen, som likt högtalarna är gjord av oljad amerikansk valnöt, har bestyckningen ändrats till mer och förstås moderna högtalarelement.

Läs också McIntosh XR200 Här är en av världens tuffaste highend-högtalare.

De fem elementen utgör ett fyrvägssystem, med ett 12-tums polypropenmembran på ett baselement som spelar i en sluten kammare.

Foto: McIntosh

På en platta ovanför baselementen sitter två 4-tums mellanregisterelement, även de med polypropenmembran och i en sluten kammare. I mitten sitter samma 3/4-tums diskantelement med titanmembran som vi bland annat har sett i högtalarna XR50 och XR100.

ML1-Mk-II-Front-no-grille-hi-res-989x1780 ML1-Mk-II-Front-hi-res-989x1780 ML1-Mk-II-Back-hi-res-989x1780
<
>
Foto: McIntosh
“While we have been making loudspeakers for over five decades, the ML1 will always be our first and holds a special place in our hearts here at McIntosh,” säger McIntoshs VD Charlie Randall.

ML1 MK II kommer att finnas tillgänglig från McIntosh-återförsäljare i juli i år, priset uppskattas till 12 000 US-dollar per par.

Foto: McIntosh
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Här är Sonos utmanare till Sonos Beam

Nya utomhushögtalare för sommarsäsongen

PMC sänker priset på ordentlig bas

Här är Lyngdorfs nya högtalare

Uppgradering av retrohögtalarna

Nu gör de högtalare också

Rulla till toppen