Search
Generic filters

Genelec RAW – högtalare i rå aluminium

Har du hört en Genelec-högtalare så vill du ha den. Har du sett den så kanske inte ändå. Men den nya finishen RAW kan vara ett intressant inredningsalternativ.

Finska Genelec är kanske inte främst kända på hifi-marknaden, men det finns det knappt någon studiotekniker som inte har haft ett par. De här högtalarna är nämligen oerhört exakta analysverktyg, så att de som ansvarar för mixningen av inspelad musik hör exakt vad som finns på inspelningen och vad som händer när man manipulerar ljudet åt det håll man vill.

Läs också Extrema highend-studiohögtalare som klär av musiken Med Genelec 8361A hører du musikken som den egentlig er spilt inn. Og med et enormt lydbilde som du bare får på stadion.
Genelec 8361A SPREAD

Ljud med högsta möjliga noggrannhet är något som många hifi-entusiaster vill ha också. För även om studiomonitorer skoningslöst avslöjar dåliga och platta inspelningar så får de riktigt bra inspelningarna verkligen blomma ut. Och vi är många som vill ha det så.

Rå aluminium ser tufft ut. Foto Genelec

Musikaliska studiomonitorer

Jämfört med många andra studiomonitorer låter Genelec – tycker jag – mer musikaliskt och dynamiskt. De har ett ljud som faktiskt passar i vardagsrummet. Om man inte tillhör den typen som föredrar att spela på enorma ljudnivåer. Studiomonitorer har nämligen ofta en viss begränsad slagkraftighet eftersom tanken är att man ska sitta nära dem när man mixar. Allt för att eliminera rummets inverkan så mycket som möjligt.

Vad som däremot gör att Genelec inte är särskilt lämpade för många vardagsrum är utseendet. De minsta högtalarna går nog bra, men de större högtalarna blir snabbt ganska så klumpiga på grund av sitt uppsvällda utseende. Framför allt i svart eller grått kan man tycka att de ser för industriella ut, de flesta föredrar nog vitt utförande.

Genelec RAW
Foto: Genelec

Rå aluminium – för miljöns skull

Men nu kommer en ny färg till flera av modellerna: RAW, vilket är precis som det låter: obehandlad aluminium. Kabinetten är nämligen redan gjorda av återvunnen aluminium (noggrant dämpade på insidan), som i normala fall lackas i olika färger. Men nu hoppar Genelec över lackandet.

Den främsta anledningen till att köra med en obehandlad yta är att för att Genelec vill vara snällare mot miljön. Mindre kemikalier och lösningsmedel, och mindre utsläpp.

Men man kan lika gärna argumenteras för estetiken. För det är något tilltalande med den råa aluminiumytan. Speciellt i rustika hemmiljöer, men också mer minimalistiska vardagsrum kan passa sådana här högtalare.

Vi föll till exempel pladask för den råa betongfinishen på Audiovectors specialversion av SR3 Arreté: Raw Surface.

Och av bilderna att döma så kommer den nya Genelec RAW-versionen att se lika snygg ut i rätt miljö.

Genelec RAW
Foto: Genelec

”RAW-versionerna kräver ingen målning och mindre efterbehandlingsmaterial än vanliga målade modeller – vilket ger en ännu mer miljövänlig högtalare som gör att den naturliga skönheten i kabinettets rena aluminium lyser igenom och ger varje högtalare ett unikt utseende och känsla”, står det på Genelecs hemsida.

Genelec RAW
Genelec använder domediskanter av aluminium och de billigare modellerna har samma diskant som de dyrare. (Foto: Genelec)

Lite diffraktion

Alla RAW-modeller har Genelecs distinkta form på kabinettet, vilket Genelec kallar MDE (Minimum Diffraction Enclosure). Kabinettet är avrundat så att det fungerar som en oändlig baffel, där fronten gör över mjukt i sidorna.

Resultatet är en mycket jämn frekvensrespons, exakt stereoperspektiv och strålande akustiska egenskaper. Det är ingen poäng att sätta det här påståendet inom citattecken, eftersom vi efter alla våra Genelec-test kan skriva under på att högtalarna verkligen har sådana egenskaper.

Följande modeller finns i RAW-utförande:

Studiohögtalare:
8020D
8030C
8040B

Hemhögtalare
G två
G Tre
G Fyra

Installationshögtalare
4020C
4030C
4040A
4420A
4430A

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Panasonic börjar rulla ut sin första Android-TV i november!
  Byggs bara i 50 exemplar – och de blir inte direkt billiga.
  Förutom Elite 85t släpper Jabra aktiv brusreducering till befintliga Elite 75t.
  Nu är det officiellt. Om tre veckor lanserar OnePlus sin nästa mobil.
  I dag släpper Netflix trailern till deras första norska originalfilm: Kadaver
  Med Netatmo Smart Videodörrklocka kan du se vem som ringer på och prata med besökarna, var du än befinner dig.
  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.
  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre

  Canton Pro XL.3

  Riktpris: 3200 kr Anonym och oengagerande

  Monitor Audio Climate 60

  Riktpris: 6000 kr Spelglädjen uppväger
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.