TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Denons första med Atmos-topphögtalare

Äntligen kommer Denons första soundbar med Dolby Atmos och uppåtriktade högtalare. Och dyr är den inte heller.

forfatter
Publicerad 2022-01-20 - 12:20

Denon är äntligen på banan med sin första Atmos-soundbar med separata topphögtalare: DHT-S517. Genom att flytta takkanalerna till toppen riktar högtalarelementen ljudet mot taket så att det studsar ner mot lyssnarna i soffan. Och ger på så sätt en mycket större känsla av att ljudet kommer ovanifrån. När man lyfter upp ljudet i taket med ljudformat som Dolby Atmos och DTS:X blir filmupplevelsen en hel del starkare.

Det mjukvarubaserade 3D-ljudet har vi aldrig blivit särskilt imponerade av, så det är på tiden att Denon kommer med en sådan här soundbar. Och vi vet att Denon kan göra bra ljud när de vill, så vi är nyfikna på vad DHT-S517 har att erbjuda.

Denon DHT S517 Soundbar Lifestyle14
Denon DHT S517 har en trådlös sub. Foto: Denon

Trådlös subwoofer

Den ingår en trådlös subwoofer också, med ett 15-centimeters baselement i en sluten baslåda. En så kallad tryckkammare har inte lika mycket energi i det djupaste basområdet som en basreflexkonstruktion, men man slipper brus och blåsljud från en basport. Vi förväntar oss därför en renare bas än från många andra subwoofers i den här klassen.

Läs också Soundbar från Denon Trappar upp kampen mot Sonos med nya Sound Bar 550.
Denon Home Sound Bar 550 - lifestyle

Ljudretur

För att enkelt kunna leverera Dolby Atmos från streamingtjänster som är inbyggda i TV:n är DTH-S517 utrustad med eARC, alltså ljudreturkanal där e:et står för enhanced. En sådan utgång skickar ut ljudet baklänges genom HDMI-kabeln som kopplar högtalaren till TV:n, och den senaste standarden har större bandbredd och utökad funktionalitet med nya ljudformat. Med andra ord klarar den högupplöst flerkanalsljud.

HDMI-ingång

Ibland vill man koppla in en källa direkt till soundbar-högtalaren, i stället för att gå via TV:n. Till exempel en spelkonsol, där man vill ha så kort bildfördröjning som möjligt. Då har Denon DHT-S517 en HDMI-ingång med stöd för 4K Ultra-HD. Tyvärr står det inte någonstans i pressmaterialet om huruvida den stöder 120 Hz i bildfrekvens, så vi utgår från att 60 Hz är max.

Denon DHT S517 Soundbar Lifestyle11 DeNoiseAI low light
Det ingår en fjärrkontroll. Musik går bara att strömma med Bluetooth. Foto: Denon

Även för musik?

Soundbar-högtalare förbättrar TV-ljudet markant, och kan ge fina filmupplevelser, men är sällan något substitut för en bra stereoanläggning. Men många fungerar okej och Denon har utrustat DHT-S517 med trådlös Bluetooth för detta ändamål.

Denon DHT S517 Soundbar Lifestyle5
Foto: Denon

Denon DHT-S517: Pris och tillgänglighet

Denon DHT-S517 kostar 400 euro, vilket bör betyda ungefär 4 500 kronor när den kommer till Hi-Fi Klubbens butiker inom kort.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Musikalisk hyllning till Italiens fiolmakare Sonus faber förnyar Homage-serien
Ny HomePod kommer till Sverige Apples större högtalare återlanseras i en ny och smartare version.
Kolla in den rejäla JBL-plankan JBL Bar 1300 är deras bästa och mest avancerade soundbar hittills, och ska ge oss riktig biokänsla hemma.
LG:s soundbar-högtalare anpassar sig till rummet LG:s nya soundbar-högtalare SC9 och SE6 ska ge omslutande ljud och en rad mångsidiga funktioner.
Följ Ljud & Bild