Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Beosound A5: Exklusiv bärbar från Bang & Olufsen

Bang & Olufsen vill förena nordisk och medelhavs-design, och naturligtvis utmärkt hantverk, med den bärbara Beosound A5.

Av / 2023-04-28 - 12:03
Beosound A5: Exklusiv bärbar från Bang & Olufsen

Bang & Olufsen Beosound A5 är en – att döma av bilderna – mycket elegant bärbar högtalare. Den är skapad i samarbete med den dansk-italienska designduon GamFratesi, och målet att kombinera skandinavisk estetik med en mer sydlig designsignatur. Och högtalaren är gjord för att hålla.

Bang & Olufsen Beosound A5 GamFresi
Beosound A5 designades av danska Stine Gam och italienska Enrico Fratesi, som tillsammans bildade designfirman GamFratesi. Foto: Bang & Olufsen

”Inspirationen till Beosound A5 kommer från många håll, inklusive den ikoniska Beolit-serien och från naturliga material och färger som finns i den skandinaviska naturen”, säger GamFratesi. ”Från traditionella Panama-stråhattar som bärs på stränder, till handvävda danska läderstolar från 1960-talet, där naturmaterial använts på experimentella sätt, har guidat vår designprocess”.

Beosound A5 Beolit 607 Beolit 600
Beosound A5 (höger) är inspirerad av de klassiska Beolit-radioapparaterna. Här på bilden med Beolit 607 (vänster) och Beolit 600 (mitten). Foto: Bang & Olufsen

Inspirert av Beolit

Formen och naturmaterialen i Beosound A5 är inspirerade av de böjda kanterna och handtaget på den bärbara radion Beolit 607, som såg dagens ljus så långt tillbaka som 1961. B&O var tidigt ute med transistorradior, i en tid då rör var mycket vanligare.

I sin designprocess för Beosound A5 har GamFratesi också inspirerats av radioapparaterna Beolit 600, 800 och 1000 i teak, designade av Jacob Jensen i slutet av 60-talet till början av 70-talet.

Beosound A5 finns i två färgvarianter. Den ena är i naturfärgad aluminium med vävd pappersfiberfront och ljust ekhandtag, ”som påminner om avslappnade skandinaviska sommardagar”. Den andra är i svart antracit med mörkt ekhandtag, ”som påminner om vintriga skogar”.

Bang & Olufsen Beosound A5 handles
Foto: Bang & Olufsen

Kan användas både inomhus och utomhus

Beosound A5 är designad för både utomhus- och inomhusbruk och befinner sig i gränslandet mellan bärbart och stationärt. Det robusta ekhandtaget gör att högtalaren enkelt kan flyttas från rum till rum och placeras i bokhyllan, på ett bord eller golv. A5 tål damm och vatten med en IP65-certifiering och kan därför också placeras utomhus.

Samtidigt är den ganska stor och inte direkt praktisk att hänga på cykelstyret. Där är den mer kompakta – och mycket billigare – Beolit 20 mer praktisk.

Speltiden är drygt 12 timmar, och precis som Beolit 20 har den en trådlös telefonladdare integrerad på ovansidan. Beosound A5 påstås vara ”den mest mångsidiga högtalaren från Bang & Olufsen hittills.” Den kan styras direkt på enheten med sitt eget användargränssnitt eller från Bang & Olufsen-appen.

Den kraftigaste bärbara

Beosound A5 är Bang & Olufsens mest kraftfulla bärbara högtalare hittills, och vi lovas kvalitetsljud oavsett var den placeras. Den har fyra högtalarelement, vart och ett med sin egen förstärkare och en kombinerad effekt på 280 watt, som ska kunna fylla stora rum med dynamiskt 360-graders ljud.

Beosound A5 består av ett 5,25-tums baselement, två x 2-tums mellanregister och en 3/4-tums diskant. Vi förstår inte riktigt hur högtalaren ska klara 360-graders rundstrålande ljud med bara en diskant och två mellanregister, men det återstår att upptäcka.

Bang & Olufsen Beosound A5 lifestyle
Foto: Bang & Olufsen

Bang & Olufsen Beosound 5: Pris och tillgänglighet

Beosound A5 finns att köpa nu och kostar 10 599 kronor i färgerna Nordic Weave, medan den mörkare Dark Oak kostar 11 699 kronor.

Mer info: bang-olufsen.com

Läs också:

Bang & Olufsen Beolit 20

Dyr och skön designhögtalare att ta med

Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.

Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Sonos Roam uppdaterad till sommaren

- Den nya Sonos-appen suger

Superbillig högtalare

Nu kan du välja färg

Quad uppgraderar flaggskeppet.

Trådlös lyx från Frankrike

Epos växer

Färgglad Burmester-högtalare

Budgethögtalare från Q Acoustics

Ny högtalarserie från DALI

Ny generation med unik modell

Soundbar från Steinway

Rulla till toppen