TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Bang & Olufsen Beolit 20

Dyr och skön designhögtalare att ta med

Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.

Av / 2021-04-17 - 06:00
Bang & Olufsen Beolit 20
Geir Gråbein Nordby

Det finns väldigt många bärbara högtalare på marknaden. Nästan alla drunknar i mängden, det är få som behärskar konsten att sticka ut. Det tänker Bang & Olufsen försöka göra någonting åt med Beolit ​​20. Den kostar mer än genomsnittet, men har ändå en överkomlig prislapp för människor som letar efter kvalitet – och vill visa upp det.

Beolit ​​20 är en läcker historia med metall och läder på de rätta ställena. En stilren och tidlös högtalare som jag gissar är lika fin att titta på om tio år som den är i dag.

Utseendet designades i samarbete med Cecilie Manz 2012, men har fått uppdateringar under åren. Det perforerade mönstret har fått en mer moderniserad look och vinklade linjer och rundade hörn går igen.

Konstruktionen är 45 procent lufttransparent för att garantera ett klart och raffinerat ljud. Den är inte speciellt liten men ändå lätt att bära med sig tack vare ett ordentligt läderhandtag. När det gäller ljud är dessutom större samma sak som bättre, så Beolit ​​20 eldar på förväntningarna på ett riktigt ordentligt ljud.

Beolit 20 anthracite stairs
Beolit 20 i Black Anthracite. Foto: Bang & Olufsen

Trådlös mobilladdning

Funktionaliteten är värdig en högtalare anno 2021. På toppen sitter nämligen en 5-watts Qi-laddare som laddar mobiltelefonen eller öronpropparna trådlöst. Plattan har en stor yta och mobilen ska ligga ungefär i mitten för att ladda.

Batteritiden är längst hittills för en bärbar B&O-högtalare. Från det 3 200 mAh stora batteriet ska man kunna klämma ut 37 timmars bakgrundsmusik, eller 8 med högre volym. Det är 30 procent mer än vad den snarlika föregångaren Beolit ​​17 specificerades till, tack vare ett större batteri (Beolit ​​17 hade 2600 mAh) och mer energivänlig teknik.

För att ladda högtalaren används USB-C och det ingår dessutom en laddare på 45 watt.

Beolit 20 grey mist iPhone charging
Beolit 20 har en laddningsplatta på toppen för trådlös laddning av mobil eller öronsnäckor. Foto: Bang & Olufsen

Inte Bluetooth 5

Det är däremot lite konstigt att Beolit ​​20 inte har en nyare Bluetooth-version än 4.2. Hade den haft 5.0 eller 5.1 så hade den dragit ännu mindre ström. Man hade också kunnat ha en så kallad multipoint-anslutning (flerpunktsanslutning), alltså att högtalaren kunnat vara ansluten till både mobiltelefonen och exempelvis en laptop. Om man hade velat lyssna på musik från datorn men prata i telefon med mobilen – utan att koppla om ljudet.

Bra trådlös räckvidd

Rent teoretiskt kan Bluetooth 5 också ge längre trådlös räckvidd, fast knappast i det här fallet. Utomhus kunde jag nämligen flytta Beolit ​​20 ungefär 50 meter bort från mobilen innan ljudet började droppa ur. Så räckvidden är inget problem.

Beolit 20 det
Beolit 20 i Grey Mist. Foto: Bang & Olufsen

Koppla två i stereo

Om man vill kan man köpa två Beolit ​​20 och koppla dem trådlöst i stereo. Då blir ljudbilden många gånger större och breder ut sig mer bortom högtalarna. Ett större område fylls med högre ljud.

Om man har en äldre Beolit ​​17 kan den anslutas i partyläge med Beolit ​​20. Alltså inte i stereo, utan samma ljud från båda högtalarna.

Bang & Olufsen Beolit 20
Foto: Camilla Larsen, Ljud & Bild

Ljudet av Beolit ​​20

Beolit ​​20 har samma ljud som föregångaren. Det betyder först och främst mycket starkare bas än jag trodde först. Trots att min kollega John Hvidlykke berömde Beolit ​​17 för just detta.

Elektronisk popmusik får med all partybas, på samma gång som sångröster är klara och öppna. Jag gillar också hur akustiska gitarrer låter, med bra klangbotten, och det går utmärkt att spela klassisk musik. Håll bara koll på ljudnivån lite, för det håller inte när stora pukor smäller till mitt i en stark utblåsning från en tuba!

Oavsett musik är det väldigt lätt att gilla ljudet. Detaljer och stor ljudbild på samma gång är inte att förakta. Det kan man tacka ett 5,5-tums baselement med lång slaglängd, tre 1,5-tums fullregister och två passiva 4-tums slavbasar för. En lyckad konstellation, för den här högtalaren låter allt annat än tråkigt.

Bang & Olufsen Beolit 20
Foto: Camilla Larsen, Ljud & Bild

Aningen tunt mellanregister

Jag hade ändå velat att mellanregistret var större. Ömheten i Springsteens röst i One Minute You’re Here kommer fram väl, raspandet från stämbanden går inte att klaga på. Men det blir ändå lite nasalt, eftersom mellanregistret inte binder ihop konsonantområdet med bröstklangen tillräckligt väl. Det är en del i mitten som blir en smula tunn.

Basen är också smått betonad och i Ani DiFrancos Revolutionary Love får basgitarren baselementet att börja skorra. Och jag skulle inte vilja klassa ljudnivån som hög. Kanske lite över genomsnittet.

Dessutom låter Beolit ​​20 definitivt bäst om den placeras i öronhöjd. Om den står för lågt i förhållande till lyssnaren så tar basen över och det låter luddigt och på gränsen till oengagerande. Man behöver däremot inte ha den vinklad rakt mot huvudet, för i det horisontella planet är spridningen bättre.

B&O Beolit 20 USB-C
Beolit 20 laddas via USB-C. En 45-wattsladdare ingår. Foto: Bang & Olufsen

Konkurrenter

Jämfört med vissa konkurrenter, till exempel JBL Boombox 2, låter Beolit ​​20 betydligt renare och öppnare men inte lika kraftfull. Ultimate Eears Hyperboom är också mer potent än Beolit ​​20, och med EQ-funktionen kan man få bättre ljud från den än från Beolit ​​20 – och det till ett 20 procent lägre pris. Fast då får man naturligtvis inte den överlägsna B&O-designen. Sonos Move är en annan konkurrent. Den har sämre batteritid än Beolit ​​20 och är inte lika bärbar. Men med multiroom-funktion och ett ljud som automatiskt anpassar sig till miljön. Move är dessutom också billigare än Beolit ​​20.

Beolit ​​20: Slutsats

Bang & Olufsens Beolit ​​20 är en mycket bra bärbar högtalare som spelar tillräckligt högt och oftast bara låter härligt. Basen är fyllig och det är rikligt med detaljer längre upp. Definitivt ljud i premiumklassen. Vi måste sätta minus i kanten för ett aningen tunt mellanregister och för att högtalaren är lite för riktningsbestämd i det vertikala planet.

När det gäller design är högtalaren läcker, kvalitetskänslan är fantastisk, och vi gillar extra mycket att vi kan ladda telefonen på den – trådlöst.

Karakter
Bang & Olufsen Beolit 20
Premium

Ljud & Bild tycker

Fint och upplöst ljud, fyllig bas, snygg design och bra kvalitetskänsla. Laddar mobilen trådlöst. Tillbakadraget mellanregister, basen blir snabbt luddig och svulstig vid fel placering. Högtalaren måste upp i öronhöjd för att låta bäst. Inte IP-certifierat vädertålig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Högtalarnas Rolls-Royce

För dyrt köp för de flesta

Sopar mattan med soundbar-högtalare – men det kostar!

Fyrverkeri i hemmabion

Välbalanserat filmljud

Bra soundbar för The Frame

Samma kvaliteter som de större modellerna

Bra ljud utomhus i sommar

Släktfejd hos B&W

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Förstklassig högtalarteknik med mindre budget

Rulla till toppen