BeoLab 50 – ny högtalare från Bang & Olufsen

Efterträdaren till BeoLab 5 är en blankpolerad tunna full av krut!
Annons
Annons
forfatter


Bang & Olufsen är inga lättviktare när det gäller högtalare. Det fick vi erfara när vi testade deras största flaggskepp hittills, BeoLab 90, förra året. De massiva 140-kiloshögtalarna framkallade både onda ryggar och ringningar i öronen – men det var det värt! För du milde tid, ett sådant ljud. Å andra sidan är det få förunnat att ha plats för så stora högtalare. Eller att ha 600 000 kronor över på kontot, för den delen.
Just därför är vi nyfikna på B&O:s alla senaste modell, BeoLab 50. Bang & Olufsen har satt till alla klutar för att göra en nedskalad, mindre platskrävande och mer kostnadseffektiv version av referensen, med samma ljud-DNA. Vi har lyssnat på dem, och de låter definitivt inte mesigt!

Kompakt tunna med krut

Foto: B&O
Foto: B&O

Med sitt blankpolerade aluminiumskal, trälameller i ekfaner och den karaktäristiska Acoustic Lens-diskanten kan BeoLab 50 påminna om ett slags BeoLab 18 på steroider.
Diskanten skjuts upp automatiskt på ovansidan när man sätter på högtalarna, och botten är avrundad för att ”reducera fotavtrycket och samtidigt lyfta högtalarna visuellt från golvet”, meddelas det från designavdelningen.
Innanför det blankpolerade skrovet sitter hela 7 högtalarelement, sammanlagt 2 100 watt förstärkarkraft och avancerad DSP-rumskorrektion. Med hjälp av en extern mikrofon mäts omgivningens akustik så att högtalaren kan kompensera för ojämnheter och optimera ljudet i hela rummet.

Foto: B&O
Foto: B&O

Som vanligt är tanken att kontrollera spridningen av ljudet. Tre 10-tums baselement spelar åt vart sitt håll, kombinerat med tre 4-tums mellanregister på fronten. Diskanten sitter som sagt i en Acoustic Lens-spridningslins. Nytt i den här modellen är en rörlig lins som öppnar eller sluter spridningen av diskantfrekvenserna med hjälp av en spalt.
BeoLab 50 kan justera spridningen – Beam Width Control – på samma sätt som BeoLab 90. Man kan välja mellan olika lyssningslägen, Narrow eller Wide, beroende p å  om man lyssnar egoistiskt eller mer socialt. BeoLab 50 stöder däremot inte 360-graders Omni-ljud eller Beam Direction Control (koncentrerar ljudet mot en viss plats) så som BeoLab 90 gör. Men den digitala signalkedjan, rumskorrigeringen och DSP:n (själva ”hjärnan”) är likadan i de två modellerna.

– De grundläggande principerna för BeoLab 90 och BeoLab 50 är likadana fast nedskalade, berättar B&O:s Tonmeister Geoff Martin och visar den speciella konfigurationen med tre mellanregister. BeoLab 50 har hela sju stycken sådana, medan BeoLab 50 klarar sig med tre stycken på fronten. Foto: Audun Hage
– De grundläggande principerna för BeoLab 90 och BeoLab 50 är likadana fast nedskalade, berättar B&O:s Tonmeister Geoff Martin och visar den speciella konfigurationen med tre mellanregister. BeoLab 50 har hela sju stycken sådana, medan BeoLab 50 klarar sig med tre stycken på fronten. Foto: Audun Hage

Provlyssning i Struer
Ljud & Bild fick lyssna på BeoLab 50-prototyperna under ett besök på fabriken i Struer tidigare i år. Även om detta är en betydligt mindre högtalare än BeoLab 90 så är det ingen tvekan om släktskapet: BeoLab 50 har en precis, fokuserad ljudbild som påminner mycket om storebrödernas. Trots betydligt färre högtalarelement är akustiska prestanda fenomenala, med en avgrundsdjup och välkontrollerad bas och riklig dynamik i hela frekvensregistret. Trots en enda diskant har BeoLab 50 massor av tyngd i toppen.
Provlyssningen gjordes i B&O:s väldämpade kontrollrum, lika stort som ett normalt vardagsrum, och högtalarna hade inga problem att fylla det med öronbedövande volym. Det bekräftades av Tjajkovskijs 1812-ouvertyr på maffig volym. Vi ser fram emot att testa högtalarna i mer hemtama omgivningar så småningom!
BeoLab finns i utvalda Bang & Olufsen-butiker över hela världen från augusti 2017. Svenskt pris är 254 000 kronor per par!

Annons

 

https://www.bang-olufsen.com/en/collection/speakers/beolab-50

B&O:s specifikationer:
Materials: Aluminium shell, fabric front and oak wood side panels

Dimensions (W x H x D): 45.6 x 108.4 x 44.2 cm

Weight: 61 kg each

Annons

Design: Noto GmbH

Acoustic components
Speaker drivers:
1 x ¾ inch tweeter applying the Acoustic Lens Technology developed by Bang & Olufsen
3 x 4-inch midrange
3 x 10 inch woofers placed in three different directions

Amplifiers:
7 x 300 watts custom designed ICEpower amplifiers

Digital signal processor :
DSP type: 1 x Analog Devices ADSP-21489 – 450 MHz
Sampling rate: 192 kHz fixed

Frequency range: 15 –43,000 Hz
Sound Pressure Level: 113 dB/50 Hz
Power rating: 2100 watts

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.
Poly vill vara med på marknaden för professionellt ljud och video till de som jobbar hemifrån.
Den nya skärmen med 3:2-format har 3,3K-upplösning, 500 nits ljusstyrka och Pantone-certifiering.
Apple är världens mest värdefulla företag igen.
Trådlösa proppar med Marshall-ljud och app-styrning.
LG har tagit patent på en ny sorts OLED-TV som kan gömmas undan när du inte tittar på den.
Disney skakar själva fundamentet för biografernas exklusiva filmmonopol.
En ny, häftigare version av Samsungs superbreda gaming-monitor ska vara på väg.
Kom bara ihåg att välja versionen med stereoljud.
Samsung släpper många nya TV-modeller under mars/april.
0-100 km/h på mindre än 5 sek, fyrhjulsdrift och 420 km räckvidd.
Nu kan Lyngdorfs flaggskeppsförstärkare spela högupplösta MQA-ljudfiler från bland annat Tidal.
Billig entrébiljett till analog fotografering.
Historisk Golden Globe till avliden stjärna.
Amazons strömningstjänst erbjuder mer exklusivt innehåll till nordiska kunder och påbörjar ett samarbete med ErosSTX.
Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.