Search
Generic filters

Bärbart och bärkraftigt ljud

Spelar musik med energi som enbart kommer från solen.

Ett par ingenjörer från Köpenhamn har uppfunnit en högtalare som de hävdar kan spela musik på enbart solenergi. Jo, den har ett inbyggt uppladdningsbart batteri, men om det tar slut så ska den ändå kunna köras på enbart solstrålar.

Solpanelen är infälld på ovansidan av högtalaren. Foto: Earwig
Solpanelen är infälld på ovansidan av högtalaren. Foto: Earwig

Drömmen började hemma i källaren, där Jonas Gissel och Joakim Stentoft byggde högtalare till sina vänner och deras vänner. Allting växte och båda två har nu slutat sina vanliga jobb för att arbeta med Earwig-högtalaren på heltid och försöka sätta den i produktion.

Om högtalaren håller vad tillverkarna lovar så är det en tämligen spektakulär apparat:

Earwig ska fungera på både dagen och natten. Ute i solen ska högtalaren drivas av solen – och till och med ladda batteriet av överskottsenergin. Ett fulladdat batteri räcker till 75 timmars oavbruten musik.

Funktioner

 • Batteriet kan även laddas med USB
 • Kabinettet är delvis byggt av återvinningsbara material
 • Inbyggd förstärkning och DSP ger rent ljud upp till 115 dB
 • Handtaget försvinner in i högtalaren när det inte används
 • Högtalaren styrs med en mobil-app

 

Om högtalaren fungerar verkligen som den påstås – och det är ett stort om – så är det inget annat än en sensation. Jag har haft min beskärda del av solcellsladdare till mobiltelefoner, och ingen av dem fungerade enligt beskrivningen. La man dem i stekande solljus så fick man vara glad om mobilen var laddat till 10 procent efter en hel dag.

Earwig är inte de första som hävdar att de byggt en produkt som drivs helt och hållet av solens strålar. Den kanadensiska dator tillverkaren SOL säljer till exempel bärbara datorer som får ström från hopfällbara solpaneler. Vi lyckades aldrig få tag på ett provexemplar, men Engadgets journalist lät sin dator ligga i fullt solljus i 5 timmar och laddade då upp 75 procent av batteriet, medan tillverkaren beskrev det som att 2,5 timmar i fint väder skulle ge 100 procent. Laddningen var ändå respektabel, men när man ser SOLs stora, utfällbara paneler är det svårt att inte vara lite skeptisk mot Earwig-högtalaren med tanke på att den ska kunna ladda batteriet OCH spela musik i med uppemot 115 decibels ljudtryck.

Kickstarter
Med det sagt är vi väldigt nyfikna på att se om högtalaren håller vad den lovar. Earwig lanseras som en Kickstarter-projekt, vilket innebär att folk beställer och betalar, men projektet sätts bara igång om hela finansieringen lyckas. Om inte så får alla tillbaka sina pengar.

Målet är satt till 100 000 dollar och med 17 dagar kvar på kampanjen har knappt en tredjedel av beloppet satsats.

Här är en videopresentation av Earwig-högtalaren:

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre

  Canton Pro XL.3

  Riktpris: 3200 kr Anonym och oengagerande

  Monitor Audio Climate 60

  Riktpris: 6000 kr Spelglädjen uppväger
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.