Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Bärbar högtalare med HD-ljud

Bärbara Harman Kardon Citation 200 har både Wi-Fi och Bluetooth.

Av / 2020-09-05 - 08:04
Bärbar högtalare med HD-ljud

Citation är Harman Kardons inredningsvänliga smarthögtalare, klädda i ulltyg från danska Kvadrat. Google-assistenten finns i alla modeller och ljudsignaturen drar mot det klara och neutrala, snarare än den dundrande bas som högtalarna i Harman Kardons systermärke JBL är mer kända för.

Harman Citation 200 IFA 2020
På en digital och corona-anpassad IFA-konferens presenterade Harman nya Citation 200. Foto: Skärmdump

I Citation-serien finns högtalare i många storlekar, från små och ganska stora bordshögtalare hela vägen upp till golvstående Citation Tower. Där finns också soundbar-högtalaren Multibeam 700, som vi testade nyligen.

Vad som har saknats i Citation-familjen är en bärbar högtalare. Tills nu. Nu kommer nämligen Citation 200, en batteridriven smarthögtalare som kan spela musik via både Wi-Fi och Bluetooth. Den kan flyttas runt hemma, från vardagsrummet till terrassen, eller tas med ut till parken.

HK Citation 200 black
Citation 200 i svart. Foto: Harman Kardon

Stöder högupplöst ljud

Harman Kardon gör alltså som Sonos, som har haft stor framgång med sin Move-högtalare – en potent bärbar högtalare med respektabel batteritid på 10 timmar, som förutom Bluetooth kan användas i en fullfjädrad multiroom-anläggning med Wi-Fi.

Citation 200 kostar 500 kronor mindre än Sonos Move, och till skillnad från Sonos stöder Citation högupplöst ljud upp till 24 bit/96 kHz. Huruvida man hör skillnad på det och vanlig musikkvalitet i en sådan här högtalare är förstås något som kan diskuteras, men med Citation kan man åtminstone spela sådana filer.

Högtalaren innehåller en 1-tums diskant, ett 5-tums mellanregister och två passiva baselement som ger en djupare, fylligare bas genom att simulera ett större kabinett.

HK Citation 200 grey-gigapixel-width-3840px
Citation 200 i grått. Foto: Harman Kardon

Åtta timmars batteri

Kontinuerlig speltid på en laddning är åtta timmar. Laddningen görs genom att ställa högtalaren i den lilla laddningsdockan. Den kan också laddas enkelt via vanlig USB-C.

Liksom övriga familjemedlemmar är Citation 200 klädd i ulltyg från Kvadrat, med en speciell ytbehandling som gör den enkel att hålla ren. Den är dessutom IPX4-stänkskyddad och tål alltså en skvätt vatten.

Hey Google!

Precis om i andra Citation-högtalare är finns Google-assistenten inbyggd. Detsamma gäller både AirPlay och Chromecast, så att högtalaren är enkel att koppla upp, oavsett man har en Android- eller iPhone-mobil. Om högtalaren är ansluten till Wi-Fi kan den ingå i ett multiroom-system, då kan alla högtalarna spela samma musik.

Pris och tillgänglighet

Harman Kardon Citation 200 finns i ljusgrått (Winter Gray) och svart (Classic Black) och kostar 3 500 kronor när den kommer längre fram i höst.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Quad uppgraderar flaggskeppet.

Trådlös lyx från Frankrike

Epos växer

Färgglad Burmester-högtalare

Budgethögtalare från Q Acoustics

Ny högtalarserie från DALI

Ny generation med unik modell

Soundbar från Steinway

Nytt flaggskepp från Scansonic

"Rimliga" golvhögtalare från Raidho

Ny Bluetooth-högtalare från Bose som ser ut som en handväska

Dynaudio radar upp specialmodeller

Ljud & Bild
Rulla till toppen