Bärbar högtalare med HD-ljud

Bärbara Harman Kardon Citation 200 har både Wi-Fi och Bluetooth.
Annons
Annons
forfatter

Citation är Harman Kardons inredningsvänliga smarthögtalare, klädda i ulltyg från danska Kvadrat. Google-assistenten finns i alla modeller och ljudsignaturen drar mot det klara och neutrala, snarare än den dundrande bas som högtalarna i Harman Kardons systermärke JBL är mer kända för.

Harman Citation 200 IFA 2020
På en digital och corona-anpassad IFA-konferens presenterade Harman nya Citation 200. Foto: Skärmdump

I Citation-serien finns högtalare i många storlekar, från små och ganska stora bordshögtalare hela vägen upp till golvstående Citation Tower. Där finns också soundbar-högtalaren Multibeam 700, som vi testade nyligen.

Vad som har saknats i Citation-familjen är en bärbar högtalare. Tills nu. Nu kommer nämligen Citation 200, en batteridriven smarthögtalare som kan spela musik via både Wi-Fi och Bluetooth. Den kan flyttas runt hemma, från vardagsrummet till terrassen, eller tas med ut till parken.

HK Citation 200 black
Citation 200 i svart. Foto: Harman Kardon

Stöder högupplöst ljud

Harman Kardon gör alltså som Sonos, som har haft stor framgång med sin Move-högtalare – en potent bärbar högtalare med respektabel batteritid på 10 timmar, som förutom Bluetooth kan användas i en fullfjädrad multiroom-anläggning med Wi-Fi.

Citation 200 kostar 500 kronor mindre än Sonos Move, och till skillnad från Sonos stöder Citation högupplöst ljud upp till 24 bit/96 kHz. Huruvida man hör skillnad på det och vanlig musikkvalitet i en sådan här högtalare är förstås något som kan diskuteras, men med Citation kan man åtminstone spela sådana filer.

Högtalaren innehåller en 1-tums diskant, ett 5-tums mellanregister och två passiva baselement som ger en djupare, fylligare bas genom att simulera ett större kabinett.

HK Citation 200 grey-gigapixel-width-3840px
Citation 200 i grått. Foto: Harman Kardon

Åtta timmars batteri

Kontinuerlig speltid på en laddning är åtta timmar. Laddningen görs genom att ställa högtalaren i den lilla laddningsdockan. Den kan också laddas enkelt via vanlig USB-C.

Liksom övriga familjemedlemmar är Citation 200 klädd i ulltyg från Kvadrat, med en speciell ytbehandling som gör den enkel att hålla ren. Den är dessutom IPX4-stänkskyddad och tål alltså en skvätt vatten.

Hey Google!

Precis om i andra Citation-högtalare är finns Google-assistenten inbyggd. Detsamma gäller både AirPlay och Chromecast, så att högtalaren är enkel att koppla upp, oavsett man har en Android- eller iPhone-mobil. Om högtalaren är ansluten till Wi-Fi kan den ingå i ett multiroom-system, då kan alla högtalarna spela samma musik.

Pris och tillgänglighet

Harman Kardon Citation 200 finns i ljusgrått (Winter Gray) och svart (Classic Black) och kostar 3 500 kronor när den kommer längre fram i höst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Samsung har förnyat sina flaggskepp. Nu äntligen med rumskorrigering – och Airplay 2.
Är batteriet dåligt i din Sonos Move? Nu kan du byta ut det själv.
Trappar upp kampen mot Sonos med nya Sound Bar 550.
De trådlösa högtalarna SRS-RA5000 och SRS-RA3000 sprider ljudet åt alla håll och fyller rummet med musik.
Så mycket ljud som möjligt från små kabinett.
På CES-mässan visade Razer upp en gaming-stol med utrullningsbar OLED-skärm! Har den massage också?
De mest exklusiva surroundprocessorerna från Lyngdorf och Steinway, MP-60 och P300, får äntligen videokort av senaste snitt. Med bland annat 8K.
Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Före detta anställda anklagar Huawei för diskriminering och för att blanda sig i deras privatliv.
Samsung har förnyat sina flaggskepp. Nu äntligen med rumskorrigering – och Airplay 2.
Kan det här vara nästa stora grej inom billjud?
Nio nya kinesiska teknikföretag nu blockerade från amerikanska investerare
Renaults ikoniska småbil blir elektrisk, men du får vänta tills du kan köpa den.
När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.