TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

Bärbar högtalare med HD-ljud

Bärbara Harman Kardon Citation 200 har både Wi-Fi och Bluetooth.

forfatter
Publicerad 2020-09-05 - 08:04

Citation är Harman Kardons inredningsvänliga smarthögtalare, klädda i ulltyg från danska Kvadrat. Google-assistenten finns i alla modeller och ljudsignaturen drar mot det klara och neutrala, snarare än den dundrande bas som högtalarna i Harman Kardons systermärke JBL är mer kända för.

Harman Citation 200 IFA 2020
På en digital och corona-anpassad IFA-konferens presenterade Harman nya Citation 200. Foto: Skärmdump

I Citation-serien finns högtalare i många storlekar, från små och ganska stora bordshögtalare hela vägen upp till golvstående Citation Tower. Där finns också soundbar-högtalaren Multibeam 700, som vi testade nyligen.

Vad som har saknats i Citation-familjen är en bärbar högtalare. Tills nu. Nu kommer nämligen Citation 200, en batteridriven smarthögtalare som kan spela musik via både Wi-Fi och Bluetooth. Den kan flyttas runt hemma, från vardagsrummet till terrassen, eller tas med ut till parken.

HK Citation 200 black
Citation 200 i svart. Foto: Harman Kardon

Stöder högupplöst ljud

Harman Kardon gör alltså som Sonos, som har haft stor framgång med sin Move-högtalare – en potent bärbar högtalare med respektabel batteritid på 10 timmar, som förutom Bluetooth kan användas i en fullfjädrad multiroom-anläggning med Wi-Fi.

Citation 200 kostar 500 kronor mindre än Sonos Move, och till skillnad från Sonos stöder Citation högupplöst ljud upp till 24 bit/96 kHz. Huruvida man hör skillnad på det och vanlig musikkvalitet i en sådan här högtalare är förstås något som kan diskuteras, men med Citation kan man åtminstone spela sådana filer.

Högtalaren innehåller en 1-tums diskant, ett 5-tums mellanregister och två passiva baselement som ger en djupare, fylligare bas genom att simulera ett större kabinett.

HK Citation 200 grey-gigapixel-width-3840px
Citation 200 i grått. Foto: Harman Kardon

Åtta timmars batteri

Kontinuerlig speltid på en laddning är åtta timmar. Laddningen görs genom att ställa högtalaren i den lilla laddningsdockan. Den kan också laddas enkelt via vanlig USB-C.

Liksom övriga familjemedlemmar är Citation 200 klädd i ulltyg från Kvadrat, med en speciell ytbehandling som gör den enkel att hålla ren. Den är dessutom IPX4-stänkskyddad och tål alltså en skvätt vatten.

Hey Google!

Precis om i andra Citation-högtalare är finns Google-assistenten inbyggd. Detsamma gäller både AirPlay och Chromecast, så att högtalaren är enkel att koppla upp, oavsett man har en Android- eller iPhone-mobil. Om högtalaren är ansluten till Wi-Fi kan den ingå i ett multiroom-system, då kan alla högtalarna spela samma musik.

Pris och tillgänglighet

Harman Kardon Citation 200 finns i ljusgrått (Winter Gray) och svart (Classic Black) och kostar 3 500 kronor när den kommer längre fram i höst.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!
blank

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
blank
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
blank
Danskt åskmuller Danska Vestlyd är ett nytt högtalarmärke med högljudda ambitioner. Vi har testat toppmodellen.
blank
Kan vara mitt i prick för många Äntligen en billigare subwoofer från Sonos! Sub Mini kan vara precis vad du har väntat på.
Riktig hifi för småpengar Argon Audio har uppdaterat sin redan lyckade Forte-serie. Det har den bara blivit bättre av.
Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Följ Ljud & Bild