Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Äntligen en billigare subwoofer från Sonos

Väntan är (nästan) över. Här är Sonos Sub Mini.

Skrivet av / 2022-09-13 - 15:32
Äntligen en billigare subwoofer från Sonos

Vi har väntat länge på en billigare subwoofer från Sonos. En som passar bättre med deras billigare soundbar-högtalare Beam, Ray och One än Sub som gör totalkostnaden orimligt dyr. Den passar bättre med Arc och de större Five-högtalarna.

submini straight black
Äntligen: Sonos Sub Mini. Foto: Sonos

Och nu kommer den till sist, Sonos Sub Mini, efter en liten försening – vilken tack och lov inte blev så lång som vi fruktat.

Sonos Sub Mini: Bygger på storebror

Sub Mini är baserad på konstruktionen av Sub, men är cylindrisk där Sub är rektangulär. Sub Mini är mindre, med två 6-tums runda basar instoppade i mitten av subwoofern, med en öppning ut på varje sida. Deras symmetriska, motsatta placering görs för att förvrängningar ska ta ut varandra, och med tryckkammare undviker man turbulensen från basportar. Sammantaget bör detta ge en renare bas.

Om våra erfarenheter av storebror Sub är något att gå efter, kan du förvänta dig en ren och fin bas från Sub Mini, där den hårdaste slagkraften nedprioriterats till förmån för renare toner.

submini living room 1
Sonos sub mini living room

“Liten, men kraftig”

Målet med Sub Mini är att göra bättre bas för film, musik och spel mer tillgängligt för fler människor. Efter framgången med den kompakta soundbar-högtalaren Beam och introduktionen av den ännu billigare Ray är det lämpligt att ha en modell som är billigare än Sub, som ensam kostar nästan lika mycket som den stora Sonos Arc. En favorit-soundbar för priset.

Läs också Sonos dubblar basen Sonos Sub är tillbaka i sin tredje generation och nu går det att ha två stycken i samma rum. Vi har testat!

Trots sin mindre storlek har Sub Mini samma frekvenssvar som den större Sub. Den största skillnaden är hur kraftigt ljudtryck de kan uppnå. Sub Minis basrespons går ner till 25Hz, vilket är den lägsta frekvensen där vi känner att ljudnivån har betydelse,” berättade Sam Feine, ljudtekniker på Sonos, i ett mejl.

Sam Feine har övervakat utvecklingen av Sub Mini ur ljudsynpunkt och är en del av teamet som utformar, skissar och utvecklar Sonos ljudprodukter, samt finjusterar ljudet till slut.

submini ray white
Sub Mini och Sonos Ray. Foto: Sonos

Varför så försenad?

Vi var mycket intresserade av att höra om utmaningarna med att skapa en liten subwoofer som Sub Mini. Och varför har det tagit så lång tid? Sam svarar:

– Att utveckla en liten subwoofer är alltid utmanande. Basprestanda skalar inte linjärt med kabinettstorlek, och även små förändringar i akustisk volym kan kräva betydande förändringar av högtalarelement och elektronik för att uppnå en viss ljudupplevelse. När vi satte oss ner för att utveckla Sub Mini visste vi att vi ville ha en liknande frekvensrespons som Sub, men samtidigt ville vi ha detta i ett mindre chassi med lägre utgångsnivå än vad Sub har. Tidigt i utvecklingen testade vi många akustiska konstruktioner, inklusive basreflex och slavbassystem. Vi landade på ett förseglat kabinett som tillsammans med en avancerad DSP gav oss en ljudprodukt med förvånansvärt djup frekvensrespons (för sin storlek). Kompromissen med ett litet, tätt kabinett ligger naturligtvis i det maximala ljudtrycket. Sub Mini har mer än tillräckligt med kraft för att ge en fängslande upplevelse för lyssnare av alla typer av innehåll (film, musik, spel …) men det är inte den optimala matchningen för kunder som gillar att lyssna på en mycket hög ljudnivå eller lyssnar i stora rum.  Där är Sub ett bättre val.

Är det några kompromisser med att använda DSP?

– På Sonos har vi turen att våra högtalare, som en del av Sonos-systemet, redan har mer än tillräckligt med processorkraft för att använda DSP för att övervinna många problem. Detta gör att vi kan använda digital ljudbehandling utan att dessutom behöva inkludera separat DSP-hårdvara. Av samma anledning skulle jag inte säga att det finns någon verklig nackdel med att använda DSP i den här produkten.

Vilka högtalare passar Sub Mini till?

– Sub Mini är utmärkt i mindre och medelstora rum och passar perfekt med Beam, Ray, One, One SL och till och med SYMFONISK-serien från IKEA och Sonos, säger Sam.

Kanske väl dyr för Ray

Även om Sonos själva tycker att “den lilla men kraftfulla” Sub Mini passar perfekt med både Beam och Ray, kan vi känna att priset på fem tusen kronor fortfarande är väl häftigt för ägarna av Sonos Ray, som kostar tre tusen. Men vi tror verkligen på att den kommer att fungera fint tillsammans med Beam.

submini beam black
Sub Mini och Sonos Beam. Foto: Sonos

Den större subwoofern är för dem som vill ha mer

Om du har råd med den stora subwoofern säger Sam utan tvekan:

Sub är fortfarande den bästa produkten för kunder som vill ha den typ av bastryck som gör att explosioner på skärmen känns som om du blir slagen i bröstet.

Två Sub Mini?

På senare tid har du kunnat använda två Sonos-subwoofers i samma ljudsystem, och du kan göra det samma med Sub Mini. Och eftersom två Minis inte kommer att vara mycket dyrare än en vanlig Sub, är vi ganska nyfikna på om det faktiskt kan vara en ännu bättre match med den större Arc. Dvs att välja två av de små, än en av den stora. Det kommer vi definitivt att testa, när chansen uppstår!

Vi förväntar oss dock att bara få en subwoofer till att börja med vid lanseringen.

submini garage
submini garage

Pris och tillgänglighet

Sonos Sub Mini kostar 5 499 och kommer att finnas i butik från 6 oktober.

Mer info: sonos.com

Sonos Sub Mini – fakta:

Ljud

Bashögtalare

Dubbla 6-tums baselement är vända inåt mot varandra för en kraftdämpande effekt.

Förstärkare

Båda digitalförstärkarna i klass D är perfekt anpassade till den unika akustiska arkitekturen.

Arkitektur

Det förseglade kabinettet neutraliserar distorsion och förbättrar basresponsen.

Justerbar EQ

Ljudinställningarna utjämnas automatiskt för att balansera Sub Mini och parkopplade Sonos-produkter. Använd Sonos-appen för att manuellt justera bas och loudness.

Trueplay

Programvaran mäter rummets akustik och finjusterar sedan ljudet. En stödd iOS-enhet krävs.

Frekvensrespons

25 Hz

Detaljer

Mått

Höjd: 305 mm

Diameter: 230 mm

Vikt

6,35 kg

Yta

Matt, finns i svart eller vitt

Join-knapp

Tryck en gång för att lägga till Sub Mini i ditt system under installationen, om det behövs.

Ström och nätverk

Wi-Fi

Anslut till Wi-Fi med vilken router som helst som kan sända på 802.11a/b/g/n.

Låg responstid

5 GHz-anslutningen till en Sonos soundbar förbättrar överföringshastigheten för högkvalitativt ljud som är synkroniserat med din TV.

Ethernet

10/100 port för direkt kabeldragning till routern.

Spänning

100–240 V 50/60 Hz intern strömförsörjning

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

1 reaktion på ”Äntligen en billigare subwoofer från Sonos”

  1. Torbjörn Nilsson

    Väl dyrt och frågan är om det blir något intresse då den större sub inte är så långt ifrån. Att spendera 5500kr eller 8000kr , tja jag tror att är du ändå där så blir det den stora.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Nu är det rea på Sonos

Här är Sonos utmanare till Sonos Beam

Nya utomhushögtalare för sommarsäsongen

PMC sänker priset på ordentlig bas

Här är Lyngdorfs nya högtalare

Uppgradering av retrohögtalarna

Rulla till toppen