Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

8381A: Genelecs flaggskepp är här

Det är ingen underdrift att finska Genelec gör förbaskat bra högtalare för professionellt bruk. Och flaggskeppet 8381A kommer att bli groteskt grym!

Av / 2023-08-22 - 16:11
8381A: Genelecs flaggskepp är här

Genelec firar 45 år med det nya flaggskeppet 8381A.

De aktiva studiomonitorerna från Finland har en speciell plats i våra hjärtan på grund av sin ärlighet, kombinerad med en oöverträffad ljudåtergivning. Det är något alldeles speciellt med att få höra musik precis så som den skapades i studion. Och om du undrar om studiohögtalare kan göra ett bra jobb hemma så är svaret ett rungande ”ja”!

126 dB

Jag har fortfarande 8361A färskt i minnet, trots att det är över tre år sedan jag testade ett par. Musikupplevelserna fick mig helt enkelt att tappa hakan! Men de bleknar – åtminstone storleksmässigt – i jämförelse med det nya flaggskeppet.

Genelec 8381A är en trevägs, golvstående jätte, med tillräckligt med kraft för att leverera öronbedövande 126 dB ljudtryck! Det är över smärtgränsen för gemene man och inget som rekommenderas under långa stunder – om ens överhuvudtaget!

Läs också Extrema highend-studiohögtalare som klär av musiken Med Genelec 8361A hör du musiken som den faktiskt spelades in. Och med en enorm ljudbild som du bara får på stadion.

Men när man vill höra allt i en inspelning, särskilt i tysta partier i något så dynamiskt som en orkesterinspelning, är det viktigt att högtalaren har tillräckligt med dynamik. Och om man vill skruva upp volymen så att man hör de tystaste partierna så kommer de starkare partierna att vara högljudda! Högtalarna måste kunna behålla kontrollen så att ljudbilden inte går in i kompression och ändrar karaktär.

Genelec-8381A-enhanced
Foto: Genelec

15 tum – och 6000 watt!

Jag vet inte vad som är mest galet: De tre(!) 15-tums baselementen, eller de totalt 6000 watt som matar varje högtalare! Välj själv. Och ja, det betyder att du behöver en separat 32 A-strömkrets – för varje högtalare(!) – för att driva den till dess yttersta gräns.

Det finns lika många förstärkare i varje högtalare som det finns högtalarelement. Det innebär tre för baselementen, fyra för mellanregisterelementen och en för diskantelementet. Alla förstärkare är perfekt tidsjusterade för att ge optimal fasrespons.

Genelec-8381A_with mic
Foto: Genelec

Punktkälla

För att högtalaren ska fungera som en enda punktkälla från mellanregistret och uppåt, omger de fyra mellanregisterelementen diskanten i mitten, som i sin tur är monterad inuti en vågledare (”waveguide”). Tillsammans ser de ut som femman på en tärning.

Vågledaren är konstruerad för att minimera fasförvrängningen i övergången mellan diskant och mellanregister.

Genelec_SAM
Rumskorrigeringen SAM passar flera olika Genelec-modeller. Foto: Genelec

DSP och rumskorrigering

Ljudet från hela högtalarkonstruktionen hålls under kontroll av en inbyggd digital processor (DSP). Därför är högtalarna också utrustade med digitala ingångar, vilket eliminerar behovet av extra omvandlingar mellan analoga ingångar och den digitala domänen.

DSP gör det också möjligt att manipulera ljudet så att det anpassas optimalt till rummet. För detta används rumskorrigeringssystemet Smart Active Monitor (SAM), som vi har goda erfarenheter av. Detta kräver en PC eller Mac, och mätmikrofonen måste köpas separat. Denna kostnad är dock inte särskilt stor i förhållande till det mycket höga priset på högtalarna. Nyckelorden är ”pantsätta” och ”bostad”…

Foto: Genelec

Genelec 8381A: Pris och tillgänglighet

Om du vill lägga vantarna på ett par 8381A får du vara beredd på att lägga ut drygt 700 000 kronor per par! Om det är inklusive moms eller inte vete gudarna. Men vad vi vet är att Genelecs filial i Älvsjö utanför Stockholm har fått in ett par.

Mer info: genelec.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Sonos Roam uppdaterad till sommaren

- Den nya Sonos-appen suger

Superbillig högtalare

Nu kan du välja färg

Quad uppgraderar flaggskeppet.

Trådlös lyx från Frankrike

Epos växer

Färgglad Burmester-högtalare

Budgethögtalare från Q Acoustics

Ny högtalarserie från DALI

Ny generation med unik modell

Soundbar från Steinway

Rulla till toppen