Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Wonder Woman: Streaming direkt?

När Corona-pandemin fortsätter härja och många biografer har stängt, släpps storfilm efter storfilm direkt på strömningstjänsterna.

Av / 2020-11-13 - 15:15
Wonder Woman: Streaming direkt?

Med en alltmer desillusionerad Donald Trump, som krampaktigt klamrar sig fast vid makten i Washington DC, nu fullständigt handlingsförlamat, sprider sig coronasmittan i USA exponentiellt snabbare än någonsin tidigare. Eller som The Donald så ”passande” förutspådde före valet: On November fourth you won’t hear about covid anymore.

Växande antal smittade, krav på social distansering och allmän nedstängning av samhället har drabbat biografer mycket hårt i hela världen 2020. Premiär efter premiär för stora biolanseringar har skjutits upp gång på gång – och några av dem flyttas (och/eller säljs) direkt till strömningstjänster.

Läs också Corona: Nådastöten för bio? Lockdown i USA ger oss ett magert bioutbud framöver.

Tidigare i höst lanserade Disney en av årets största filmer, Mulan, direkt på Disney+, då som betalfilm. En av julens (förväntade) största biolanseringar, Soul, flyttades också nyligen direkt till Disney+.

Läs också Chockbesked till biograferna: Soul släpps direkt på Disney+! 2020 kan inte betraktas som något annat än ett ”annus horribilis” för biokedjorna – nu slår Disney ännu en spik i kistan.
Mulan (Foto: Walt Disney)

För några dagar sedan kom det fram att MGM hade haft seriösa förhandlingar med bland annat Amazon, Apple TV+ och Netflix om försäljning av rättigheterna till Jams Bond: No Time To Die. Kravet på 600 miljoner dollar var dock i styvaste laget för strömningstjänsterna, så ännu så länge verkar det som om vi får se Daniel Craigs svanesång som 007 på bio, i april nästa år.

Inte ens Reed Hastings och Netflix hade tillräckligt tjock plånbok för att lägga beslag på 007. Not Time to Die (Foto: MGM/Universal)

Om den här försäljningen hade blivit av så hade det sett extremt mörkt ut för världens biokedjor – och inte bara på kort sikt. Coronapandemin har redan fått Universal att pressa igenom ett nytt avtal med världens största biokedja (AMC), som förkortar det exklusiva ”biofönstret” (alltså tiden en film enbart visas på bio) från 75 till 17 (!) dagar.

Läs också All film rätt-på-nätet? Tiden som biograferna har ensamrätt på att visa en film reduceras nu radikalt.

Senaste filmen som kanske flyttas är Wonder Woman 1984. Variety rapporterar att Warner Bros. överväger att släppa filmen på de (få) biografer som är öppna och sedan sälja filmen till HBO MAX, så att den får strömningspremiär bara 14 dagar efter biopremiären.

 

Corona-lockdown har redan skjutit upp biopremiären på den kommande superhjältefilmen fyra gånger. Ursprungligen skulle vi få se Gal Gadot som Wonder Woman på bio 5 juni. Det senaste officiella premiärdatumet är 25 december – men om du har tålamod att vänta till 8 januari kan du (förmodligen) se den gratis på HBO MAX.

Läs också Wonder Woman 3D Kvinnliga superhjältar är mycket roligare än deras trista, pompösa, manliga motsvarigheter.

Det sista alternativet för Warner är att skjuta upp biopremiären till juni/juli 2021, vilket verkar allt mindre sannolikt eftersom utgifterna rullar på för den oerhört kostsamma produktionen, och ingen vet när USA:s biografer är tillbaka till en nästan ”normal” nivå igen.

Gal Gadot försöker fly från Trumps nyutnämnda presidentvals-rösträkningsteam som har ockuperat kongressbyggnaden i Washington DC. Wonder Woman 1984 (Foto: Warner Bros.)

En sak är säker, efter biofloppen som drabbade Tenet är det inget av de stora Hollywood-filmbolagen som är villigt att satsa allt på en renodlad biolansering. Utan extraintäkter från en strömningslansering, utöver en (eventuell) biopremiär är, är filmlanseringar dömda att bli förlustprojekt när det handlar om produktioner som kostar en dryg miljard.

 

Wonder Woman 1984_2 Wonder Woman 1984_7 Wonder Woman 1984_8 Wonder Woman 1984_9 Wonder Woman 1984_3 Wonder Woman 1984_6 Wonder Woman 1984_4
<
>
Wonder Woman 1984 (Foto: Warner Bros.)

Vi håller tummarna och hoppas på att ett vaccin kring påsk blir början på en normalisering av biobranschen.

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntan är nästan över!

Väntan är snart över!

Snart är väntan över!

Släpp drakarna loss!

Spionuppföljare

To Infinity and Beyond!

RIP Wheeler?

Dags för mer fransk romantik

No more Netflix...!

Ny trailer från kostymdramats värld

Trailern är här!

Komedilegenden återvänder till sina rötter!

Rulla till toppen