Wonder Woman: Streaming direkt?

När Corona-pandemin fortsätter härja och många biografer har stängt, släpps storfilm efter storfilm direkt på strömningstjänsterna.
Annons
Annons
forfatter

Med en alltmer desillusionerad Donald Trump, som krampaktigt klamrar sig fast vid makten i Washington DC, nu fullständigt handlingsförlamat, sprider sig coronasmittan i USA exponentiellt snabbare än någonsin tidigare. Eller som The Donald så ”passande” förutspådde före valet: On November fourth you won’t hear about covid anymore.

Växande antal smittade, krav på social distansering och allmän nedstängning av samhället har drabbat biografer mycket hårt i hela världen 2020. Premiär efter premiär för stora biolanseringar har skjutits upp gång på gång – och några av dem flyttas (och/eller säljs) direkt till strömningstjänster.

Läs också
Corona: Nådastöten för bio? Lockdown i USA ger oss ett magert bioutbud framöver.

Tidigare i höst lanserade Disney en av årets största filmer, Mulan, direkt på Disney+, då som betalfilm. En av julens (förväntade) största biolanseringar, Soul, flyttades också nyligen direkt till Disney+.

Mulan (Foto: Walt Disney)

För några dagar sedan kom det fram att MGM hade haft seriösa förhandlingar med bland annat Amazon, Apple TV+ och Netflix om försäljning av rättigheterna till Jams Bond: No Time To Die. Kravet på 600 miljoner dollar var dock i styvaste laget för strömningstjänsterna, så ännu så länge verkar det som om vi får se Daniel Craigs svanesång som 007 på bio, i april nästa år.

Inte ens Reed Hastings och Netflix hade tillräckligt tjock plånbok för att lägga beslag på 007. Not Time to Die (Foto: MGM/Universal)

Om den här försäljningen hade blivit av så hade det sett extremt mörkt ut för världens biokedjor – och inte bara på kort sikt. Coronapandemin har redan fått Universal att pressa igenom ett nytt avtal med världens största biokedja (AMC), som förkortar det exklusiva ”biofönstret” (alltså tiden en film enbart visas på bio) från 75 till 17 (!) dagar.

Annons

Senaste filmen som kanske flyttas är Wonder Woman 1984. Variety rapporterar att Warner Bros. överväger att släppa filmen på de (få) biografer som är öppna och sedan sälja filmen till HBO MAX, så att den får strömningspremiär bara 14 dagar efter biopremiären.

 

Corona-lockdown har redan skjutit upp biopremiären på den kommande superhjältefilmen fyra gånger. Ursprungligen skulle vi få se Gal Gadot som Wonder Woman på bio 5 juni. Det senaste officiella premiärdatumet är 25 december – men om du har tålamod att vänta till 8 januari kan du (förmodligen) se den gratis på HBO MAX.

Läs också

Wonder Woman 3D

Det sista alternativet för Warner är att skjuta upp biopremiären till juni/juli 2021, vilket verkar allt mindre sannolikt eftersom utgifterna rullar på för den oerhört kostsamma produktionen, och ingen vet när USA:s biografer är tillbaka till en nästan ”normal” nivå igen.

Annons
Gal Gadot försöker fly från Trumps nyutnämnda presidentvals-rösträkningsteam som har ockuperat kongressbyggnaden i Washington DC. Wonder Woman 1984 (Foto: Warner Bros.)

En sak är säker, efter biofloppen som drabbade Tenet är det inget av de stora Hollywood-filmbolagen som är villigt att satsa allt på en renodlad biolansering. Utan extraintäkter från en strömningslansering, utöver en (eventuell) biopremiär är, är filmlanseringar dömda att bli förlustprojekt när det handlar om produktioner som kostar en dryg miljard.

 

Wonder Woman 1984_2 Wonder Woman 1984_7 Wonder Woman 1984_8 Wonder Woman 1984_9 Wonder Woman 1984_3 Wonder Woman 1984_6 Wonder Woman 1984_4
<
>
Wonder Woman 1984 (Foto: Warner Bros.)

Vi håller tummarna och hoppas på att ett vaccin kring påsk blir början på en normalisering av biobranschen.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Här är det vi vet om Samsungs nya 2021-modeller
Canon släpper också objektiven RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L och RF 600mm f4L.
Två nya mobiler med fokus på kameran.
Sony har i dag lanserat det senaste tillskottet i Xperia 10-serien. Den nya modellen är den första i serien som har 5G.
Befintliga modeller fasas ut. Men Logitech fortsätter ge stöd ett tag till.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.