Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Så Lust var inte död och begraven!

Efter grundlig inventering av arkivet återuppstår nu flera HBO Max-serier på SkyShowtime i Norden.

Skrivet av / 2023-01-10 - 15:44
Så Lust var inte död och begraven!

Det pågår för närvarande en omfattande kamp om de globala strömningsabonnenterna. En hård konkurrenssituation som bland annat leder till uppköp, fusioner – och oundvikliga nedskärningar i programutbudet.

I våras gick den gigantiska fusionen mellan Discovery och WarnerMedia igenom, och sedan dess har den nya ledningsgruppen på Warner Bros Discovery genomfört omfattande kostnadsnedskärningar; något som har påverkat innehållet på HBO Max.

Westworld sesong 4 11
Westworld fick dödsstöten från HBO efter sin fjärde säsong (Foto: HBO Max)

Sedan sammanslagningen gick igenom har den nya ledningsgruppen (med vd David Zaslav i spetsen) fimpat följande serier/filmer:

Läs också Nedlagd! Den innovativa sci-fi-serien blev uppenbarligen för dyr för Warners nya ägarkonstellation.

Här hemma kom det som en chock för den nordiska film- och seriescenen när HBO Max i somras i somras i praktiken bestämde sig för att lägga ner allt lokalproducerat nordiskt innehåll. Inklusive populära serier som Beforeigners och Lust.

Läs också Den svenska synden! Vad hände egentligen med den svenska synden? Och hur är det med (lätt frustrerade) svenska medelålders kvinnors sexliv?

Inte nog med att serierna inte förnyas, ofta har de (något under radarn) undan för undan försvunnit från HBO Max katalog.

Till stor del har detta påverkat lokalproducerade serier, från den tiden HBO Nordic fanns.

Gedigna serier som norska Welcome to Utmark, danska Kamikaze, svenska Lust och norska Beforeigners (en serie som också upplevde en stor internationell publik).

Den norska serien ”Beforeigners” fick stora framgångar på HBO Nordic (Foto: HBO Max)

Den nya affärsplanen för Warner Bros Discovery är uppenbarligen att avlägsna allt innehåll som inte genererar tillräckligt med intäkter (läs: abonnenter), minska antalet produktioner och istället satsa mer (om än med en betydligt mindre total budget) på stora flaggskeppsserier som House of the Dragon och nykomlingen The Last of Us.

Läs också Zombieapokalyps på HBO Max! Kan du inte få nog av zombieserier? Gläd dig, på det nya året kommer HBO Max med ännu en godbit.

Mindre, mer ”obetydliga” serier läggs ner; och arkivet säljs nu till andra, lokala, strömningstjänster – som SkyShowtime!

Nykomlingen SkyShowtime meddelar idag att de har ingått ett större programköpsavtal med Warner Bros Discovery, vilket innebär att de kommer att få sändningsrättigheterna till bland annat serier som:

  • Björnstad, säsong 1 (Sverige)
  • Beforeigners, säsong 1 och 2 (Norge)
  • Kamikaze säsong 1 (Danmark)
  • Lust säsong 1 (Sverige)
  • The Informant, säsong 1 (Ungern)
  • ID, säsong 1 (Finland)
  • Por H o Por B, säsong 2 (Spanien)
  • The Winner säsong 1 (Tjeckien)
  • Warszawianka säsong 1 (Polen)
Lust sesong 1 1
Lust säsong 1 (Foto: HBO Max)

SkyShowtime har förvärvat exklusiva europeiska rättigheter för 21 lokala serier från HBO Max, inklusive några av HBO Max mest populära och hyllade serier från regionen. Totalt ger affären SkyShowtime 168 avsnitt – över 150 timmar – av helt nya och tidigare sända serier.

Affären, som inkluderar tre helt nya serier som har slutfört produktionen och kommer att ha världspremiär på SkyShowtime under 2023, påskyndar företagets inträde i egna serier avsevärt. De nya serierna som kommer att märkas som ”SkyShowtime Originals” inkluderar ID (Finland), The Winner (Tjeckien) och Warszawianka (Polen).

OBS! Avtalet innebär också att SkyShowtime från och med nu har rättigheterna att (eventuellt) förnya dessa serier, så att vi kan få en Beforeigners, säsong 3 eller Lust, säsong 2.

Inte minst håller vi tummarna, och tårna, att vi en dag får se Welcome to Utmark, säsong 2!

HBO Max-arkivserierna kommer att kunna strömmas från SkyShowtime under mars.

Läs också Ny strömningstjänst! Nykomlingen Paramount+ får inte finnas kvar särskilt länge. Lagom till sin 1-årsdag ersätts den av SkyShowtime.

I samband med att affären tillkännagas sa SkyShowtimes direktör Monty Sarhan:

Detta är en betydande affär för SkyShowtime som ger oss ett omedelbart fotfäste i den ursprungliga innehållssatsningen långt före schemat. Som en streamingtjänst utformad speciellt för Europa har SkyShowtime ett åtagande gentemot konsumenter på våra marknader. Lokalt innehåll är en viktig del av vår strategi och vi är glada över att vara hem för dessa nya serier samt populära serier som har resonerat med publik över hela Norden, Central­- och Östeuropa och Spanien.

PS! Om du har missat det är SkyShowtimes exklusiva ”guldägg” den vansinnigt populära, moderna westernserien av Paramount/Taylor Sheridan: Yellowstone.

Säsong 5 strömmas nu!

Yellowstone, säsong 5 (Foto: SkyShowtime)

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Premiär för Kodnamn: Annika

Tillbaka till filmstudiorna?

"IMAX-Barbie" har premiär idag

En comeback?

Fler norska troll från Netflix

Renner är tillbaka!

Rulla till toppen