Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Rekordsiffror för norska Troll

Den norska katastrof/monsterfilmen har hittat sin globala publik.

Av / 2022-12-14 - 17:28
Rekordsiffror för norska Troll

Det har bara gått knappt två veckor sedan Netflix-premiären av den norska monster/katastrof-filmen Troll, och nu avslöjar strömningsjätten att den har uppnått en rekordpublik globalt.

Regissören Roar Uthaug slog igenom med den speciella norska skräckfilmen Fritt vilt (2006). Sedan kom braksuccén, katastroffilmen Vågen, och till och med cheferna i Hollywood spärrade upp ögonen.

Med urgamla norska folksagor och mytologi som bakgrund får vi följa med den driftiga paleontologen Nora (Ine M. Wilmann), den korrekte stabschefen på statsministerns kansli, Andreas (Kim Falck), den charmige macho-kaptenen Kris (Mads S. Pettersen) samt Noras pappa, folkloristen och eremiten Tobias Tidemann, på tvättäkta trolljakt.

Läs också Norsk rövar-folklore! Katastroffilmer med troll i huvudrollen är sällsynta. Men Netflix lyckas med en förvånansvärt underhållande äventyrsfilm.

Uthaug & Co måste ha gjort något rätt, för runt om i världen trycker Netflix-abonnenter den norska långfilmen till sitt bröst!

Så snart filmen hade premiär började den klättra på listorna på Netflix, från land till land. Redan under den första veckan blev filmen den mest populära i bland annat USA. Sammantaget sammanfattade Netflix den första premiärveckan med att Troll var den mest sedda icke-engelskspråkiga filmen genom tiderna under premiärveckan.

Totalt uppnådde Troll otroliga 76 miljoner uppspelningstimmar under den första veckan.

Nu har Troll slagit ännu ett imponerande rekord.

Troll (Foto: Netflix)

Manuset är skrivet av Espen Aukan, och i huvudrollerna hittar vi Ine M. Wilmann, Gard B. Eidsvold, Kim Falck, Mads S. Pettersen, Anneke von der Lippe, Fridtjov Såheim och Dennis Storhøi.

Högt upp i Norges nationalromantiska fjällkedja Dovre arbetar flitiga ingenjörer med ett innovativt transportprojekt. Men när en dundrande dynamitsalva avfyras vaknar något i bergets djupaste djup. På väg till slottet skapar monstret skräck, kaos, död och fördärv i sina gigantiska fotspår…

Läs också Julstämning i brutala vilda västern? Här är alla nya serier och filmer du kan streama i december – och nu kommer 1923!

Under sin första vecka toppade Troll Netflix-listorna i 87 av de 89 länder som onlinetjänsten Flixpatrol.com samlar in listor från.

Efter knappt två veckors visning är Troll nu den mest sedda icke-engelskspråkiga filmen på Netflix genom tiderna!

Troll. COURTESY OF NETFLIX © 2022 Troll_3 Trolls Troll Troll Troll Troll
<
>
Troll (Foto: Netflix)

 

Enligt gårdagens uppdaterade tittarsiffror från Netflix fick Troll ytterligare 52 miljoner timmars streaming under sin andra vecka, totalt 128 000 000 strömningstimmar (globalt) under de första 12 dagarna.

Med en sådan utveckling, och exceptionell tittartillväxt, kan Troll mycket väl hålla fast vid det unika rekordet under lång tid. Och för er som redan har sett filmen vet ni att det i slutet finns mycket tydliga antydningar om en potentiell uppföljare…

Troll (Foto: Netflix)

I ett pressmeddelande kommenterar Uthaug rekordsiffrorna:

Jag trodde aldrig att vår norska trollfilm skulle nå ut så brett över hela världen.

Producenterna Espen Horn och Kristian S. Sinkerud, från filmbolaget Motion Blur, tillägger:

Vi är överväldigade, ödmjuka och glada, men mest av allt stolta över att världen trycker vårt ”Troll” till sitt bröst.

 

 

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

To Infinity and Beyond!

RIP Wheeler?

Dags för mer fransk romantik

No more Netflix...!

Ny trailer från kostymdramats värld

Trailern är här!

Komedilegenden återvänder till sina rötter!

Väntan är över!

Premiär i höst!

Sci-fi-klassiker klar för streaming!

Premiärdatumet är klart!

MILF-trailer!

Rulla till toppen