Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Premiärfest för Netflix Ragnarok

En vecka innan Netflix släpper sin första norska originalserie bjöd strömningsjätten in till premiärfest.

Av / 2020-01-24 - 00:00
Premiärfest för Netflix Ragnarok

Åtta dagar innan Netflix lanserar sin första norska originalserie, Ragnarok, bjöd de in världspressen, skådespelarna, filmens crew och ”halva” lokalbefolkningen i Odda (där serien spelades in) till festpremiär på biografen Colosseum i Oslo. Ljud & Bild var naturligtvis på plats.

Colosseum, Oslo.
Ragnarok, säsong 1, Netflix, festpremiär (Foto: Tor Aavatsmark, Ljud & Bild)

Serien är producerad av danska studion SAM Productions. Seriens skapare, Adam Price, och Netflix presenterar en ungdomsserie med våra gamla nordiska asagudar. Handlingen utspelas i dagens Norge, inramad av aktuella frågor som miljökris, överkonsumtion och tidlösa tonårs-/uppväxtproblem.

Premiärberedda skådespelare på röda mattan. Från vänster: Theresa Frostad Eggesbø, Danu Sunth, Jonas Strand Gravli, David Stakston, Herman Tømmeraas.
Ragnarok, säsong 1, Netflix, festpremiär (Foto: Tor Aavatsmark, Ljud & Bild)

Ordet Ragnarök kommer den nordiska mytologin och beskriver världens undergång – vilket bör vara bra material för en TV-serie!

Berättelsen handlar om invånarna i Edda, där alla kanske inte är precis vem de utger sig för att vara. Tillsammans med invånarna får vi uppleva en värld i drastisk förändring: smältande poler, varma vintrar, kraftig nederbörd och förorenat vatten. Somliga skulle nog vilja säga att vi går mot en ny Ragnarök. Om inte någon ingriper i tid …

Ragnarok, säsong 1 (Foto: Netflix)

I rollistan till Ragnarok hittar vi bland annat David Stakston (David), Jonas Strand Gravli (Laurits), Theresa Frostad Eggesbø (Saxa), Herman Tømmeraas (Fjor), Emma Bones (Gry), Henriette Steenstrup, Odd-Magnus Williamson, Synnøve Macody Lund, Bjørn Sundquist och Gísli Örn Garðarsson.

Från vänster: Theresa Frostad Eggesbø, Danu Sunth, Jonas Strand Gravli.
Ragnarok, säsong 1, Netflix, festpremiär (Foto: Tor Aavatsmark, Ljud & Bild)

Se videon från festpremiären här:

Efter lokala Netflix-produktioner som danska The Rain och svenska Störst av allt stod Norge på tur. Ragnarok börjar nästa fredag ​​(31/1).

Den omsvärmade skådespelaren Herman Tømmeraas (känd från Skam) tog sig tid att posera med norska fans på premiären i Oslo.
Ragnarok, säsong 1, Netflix, festpremiär (Foto: Tor Aavatsmark, Ljud & Bild)

Ragnarok från nordiska mytologin (illustration från newmediarockstars.com)
 
Seriens skapare, Adam Price, intervjuar de unga skådespelarna innan visningen.
Ragnarok, säsong 1, Netflix, festpremiär (Foto: Tor Aavatsmark, Ljud & Bild)

”Det är med stort nöje jag bidrar till att skapa denna nya norska Netflix-serie. Vi tror att Norden har sin egen röst när det gäller historieberättande och vill bevisa det genom denna storskaliga serie som är skriven av ett nordiskt team manusförfattare från Norge, Sverige och Danmark. Serien berör allra innerst att inte bara människor i Norden, utan över hela världen, i större utsträckning måste möta utmaningen med klimatet, som de senaste åren har genomgått stora förändringar. Polerna smälter i en takt som ingen förväntat sig. Vi får längre torkperioder. Vintrarna är för varma. Oftare och oftare har vi perioder med extrem kyla. På alla sätt extrema väderförhållanden. Världen förändras, och vi kan säga att vi är på väg mot en ny Ragnarok. Om ingriper i tid …”, säger Adam Price, skaparen av Ragnarok.

Ragnarok, säsong 1, Netflix, festpremiär (Foto: Tor Aavatsmark, Ljud & Bild)

PS! På måndag (27/1) kan du läsa vår recension av Ragnarok!

DSC01411 DSC01444 DSC01441 DSC01431 DSC01429 DSC01421 DSC01410 DSC01452 DSC01433 DSC01425 DSC01414 DSC01404 DSC01396 DSC01390 DSC01389 DSC01378 DSC01371
<
>
Ljud & Bilds utsända som linslus. Ragnarok, säsong 1, Netflix, festpremiär (Foto: Ljud & Bild)
Adam Price (serieskapare) Ragnarok, säsong 1 (Foto: Netflix)

Price är serieskapare, manusförfattare och verkställande producent. Han arbetar tillsammans med den norska medproducenten och manusförfattaren Simen Alsvik (Lilyhammer, Nästa sommar), verkställande producent Meta Louise Foldager Sørensen (Antichrist, Melancholia) och producenten Stine Meldgaard Madsen. Den norska producentorganisationen har kritiserat Netflix för att ha producerat en norsk serie av ett danskt produktionsföretag (”SAM Productions”).

 

Familjen Jutul. Från vänster: Herman Tømmeraas, Gísli Örn Garðarsson, Theresa Frostad Eggesbø.
Ragnarok, säsong 1, Netflix, festpremiär (Foto: Tor Aavatsmark, Ljud & Bild)

Ljud & Bild håller tummarna och hoppas på en betydligt bättre upplevelse än den bedrövliga brittiska/norska Netflix-serien The Innocents.

 

Ragnarok, säsong 1 (samtliga 6 avsnitt) släpps globalt 31 januari.

Ragnarok, säsong 1 (Foto: Netflix)
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntan är över!

Premiär i höst!

Sci-fi-klassiker klar för streaming!

Premiärdatumet är klart!

MILF-trailer!

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Kungen ryter igen!

De kriminellas härjningar fortsätter i Kingstown

Harry Potter-ljudböckerna får Dolby Atmos

Se den nya trailern från Förintelsen-helvetet

Hysterisk ny trailer!

Rulla till toppen