Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Norsk debutfilm erövrar Netflix-toppen

Norsk debutregissör går direkt till toppen hos strömningsjätten.

Av / 2023-03-19 - 09:42
Norsk debutfilm erövrar Netflix-toppen

Den norska debutregissören Anna Gutto signade Juliet Binoche och Morgan Freeman för sin första långfilm.

Netflix köpte konceptet – och nu ligger Paradise Highway högst upp på strömningsjättens mest sedda-lista.

Filmen hade sin globala Netflix-premiär den 1 mars och gick direkt till toppen efter lanseringen; där den stannade i nio dagar i Norden, och har sedan dess konsekvent legat på första plats i Nya Zeeland och Australien samt på topp fem i alla Netflix-territorier.

Morgan Freeman och Juliet Binoche, ”Paradise Highway” (Foto: Netflix)

Gutto har skrivit en thrillerhistoria som handlar om människohandel inom transportindustrin med Binoche och Freeman i huvudrollerna. Andra roller inkluderar Frank Grillo (Captain America), Cameron Monaghan, Hala Finley och Christiane Seidel (The Queen’s Gambit).

I pressmeddelandet berättar Gutto om skapandet av filmen:

Filmen utspelar sig i Mississippi, men intresset för ämnet väcktes under uppväxten i Oslo. Jag har väntat ett tag på att filmen ska bli tillgänglig för en nordisk publik. Det är såklart jättekul att den toppar tittarlistorna både i Norge och i andra delar av världen när den lanseras.

När jag var tonåring upptäcktes en bordell i hyreshuset där en vän till mig hade bott. Att sexhandel är något som sker i våra egna kvarter var något jag aldrig kunde släppa. Nu när ökningen av flyktingar leder till ännu mer människohandel, har filmen tyvärr ännu större relevans. I Norge har flickor som har transporterats illegalt in i landet inte skydd mot att utvisas om de går till polisen. Det är svårt att fånga människohandlarna, när offren riskerar att skickas tillbaka dit de kom ifrån om de vittnar – platser där ofta samma människohandlare som de vittnar mot fortfarande har kontroll.

Paradise-Highway_1-1-989x556 Paradise-Highway_1-1-989x742 Paradise-Highway_1-2-989x470 Paradise-Highway_1-3-989x742 Paradise-Highway_1-4-989x742 Paradise Highway Paradise Highway
<
>
Paradise Highway (Foto: Netflix)

Juliette Binoche är full av lovord för den norska debutanten:

Jag blev förtjust i Anna så fort jag träffade henne. Hon visade styrka, öppenhet och sårbarhet på samma gång och tog hand om projektet som om det varit ett barn. Anna litade på mig. Det gav mig vingar så att det omöjliga blev möjligt. Och ja, det här var hennes första film, men jag insåg direkt att jag ville vara med i den.

 

 

Filmen har fått en del blandade recensioner i Norge, medan den ansedda amerikanska tidningen Variety var imponerade:

For those of you who have always wanted to see Juliette Binoche play a foul-mouthed truck driver — and you know who you are — “Paradise Highway” delivers the goods, and then some. This counterintuitive casting is actually just one of the selling points for writer-director Anna Gutto’s solid and satisfying thriller…

Läs också Sociopaternas lekplats Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
Paradise Highway (Foto: Netflix)
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntan är nästan över!

Väntan är snart över!

Snart är väntan över!

Släpp drakarna loss!

Spionuppföljare

To Infinity and Beyond!

RIP Wheeler?

Dags för mer fransk romantik

No more Netflix...!

Ny trailer från kostymdramats värld

Trailern är här!

Komedilegenden återvänder till sina rötter!

Rulla till toppen